Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мистерията на макамите с група „МешкХане“

БНР Новини
Трио „МешкХане“: Георги Димитров-Чубри (България) – турски канун, Ян льо Глаз (Франция) – саксофон, и Стюарт Диксън (Шотландия) – перкусии
Снимка: личен архив

Георги Димитров – Чубри от инстанбулската група „МешкХане“ e нашият пътеводител в мистерията на макамите. Поводът е, че ветровете на съдбата насочиха неговата група в посока Първо студио на БНР на 25 май 2016 г., сряда, 19.30 ч. Концертът им от е част от поредицата „Етнофреш” на Радио Бинар, БНР.
Ще научим за кануна – интересния южноевропейски и близкоизточен инструмент, на който гостът свири, както и какви са разликите между западноевропейската и източната музика.
Инстанбул, като един от най-мултикултурните градове в света, през 2014 г. е мястото, където трима чужденци (каквото и да значи това в света на музиката!?) създават трио „МешкХане“. Обединява ги любовта към музиката на Ориента. Резултатът е леещ се звук в различни настроения на „границата“ между разнообразието от популярни фолклорни ритми, стриктността на османската класическа система, мистериите на макамите и пъстрия танцувален дух на циганската музика.
Заедно с „Мешкхане“ в България ще пристигне и гръцката певица Василики Папагеоргиу - родена в Атина, но с корени от град Смирна и остров Лесбос; завършва биология, но се посвещава на музиката и песента. Изследва устната традиция на фолклорно пеене най-вече по време на традиционните селски музикални фестивали. Развива чувствителност към музикалната традиция на Мала Азия, Егея и Средиземно море с репертоар от гръцки, испански и италиански песни в партньорство с различни музиканти. През 1993 г. посещава за първи път Истанбул и оттогава живее в него!
От 1994  г. Василики пее с акомпанимента на три инструмента – ней, кеменче и чело. Тяхната близост с човешкия глас е сърцевината на мистичната музика на Турция. Подобна комбинация обогатява нейния глас с уникално съдържание и обертонова звучност. През годините съвместно с най-разнообразни групи Василики Папагеоргиу издава многобройни албуми. Един от най-популярните, прекрасно отразяващ дълбокото родство между турската и гръцката култура е „Елинотуркика“ (2010) - любими песни от двете страни.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30