Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските фамилни имена разказват за срещата между култури

БНР Новини

• За ХХ век изследователите са регистрирали над осемдесет хиляди фамилни имена на български граждани. Не е за вярване като се сетиш колко Иванови, Димитрови, Петрови и Георгиеви има, но е факт. Сравнително скоро установената именна система у нас и липсата на дълга традиция навярно са сред причините някои от най-интересните фамилии да се „изоставят“ от потомците и да се заменят с бащиното име. Не е рядко дядо, баща и син да са записани с различни фамилни имена. Наред с много разпространените, образувани от традиционни за нашата култура лични имена, обаче има и редки, дори единични. Произходът им е различен, често неясен. Прави чест на онези семейства, които пазят интересните си старинни фамилии дори днес да са неразбираеми, „смешни“ или „опозоряващи“. Тъй като в историята си сме се срещали с много народи и култури, фамилните ни имена пазят следи от тези срещи. Понякога имената от чужд произход са „побългарени“ чрез превод, наставка и окончание, друг път са запазени в оригинален вид. Модата и политическата конюнктура също диктуват облика на фамилиите. Интересна е и историята на българските фамилни имена, запазени у нашите сънародници, живеещи извън пределите на страната. Те ни връщат назад във времето, когато техните деди са се изселвали от старата родина. За фамилните имена като памет за срещите между различни култури разговаряме с доц. Мария Ангелова, дългогодишна преподавателка във Великотърновския университет.
• Езикови справки по радиото: Едно и също ли е „Те може да го направят“ и „Те могат да го направят“?
• Забравете тази дума - от коя дума или съчетание можем да се лишим, за да бъде речта ни по-точна, правилна и красива.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тъмната страна на светлото минало

В масовото съзнание върви един мит – митът за спокойния и безопасен живот през социализма. А е мит, защото – оказва се, изобщо не е така: в тоталитарните години е имало не по-малко, че дори и повече тежки нарушения на живота, личното достойнство и собствеността, отколкото в годините на демокрация и пазарна икономика. Разбираме това от книгата на д-р..

обновено на 29.03.24 в 14:52

Милена Ташкова: Човек трябва да опознае емоциите си, за да ги контролира

Милена Ташкова е клиничен психолог, директор на "Психодраматична  работилница " , психотерапевт, супервайзър и обучител по метода психодрама и главна част от проекта "Живот на килограм", който помага за превенцията на хранителните разстройства при тийнейджърите. "От 25 години работя като психотерапевт и през годините българите се научиха да търсят..

публикувано на 28.03.24 в 14:30
„В лабораторията на художника“ от Александър Божинов

Историята като шарж

Александър Божинов (1878-1968) преживява двете световни войни, Народния съд и още много политически преобръщания и изпитания. В живота му историята често се оглежда като в огледало и се отразява с абсурдното си лице. За Божинов, за историята като гротеска, за хода на времето в шаржови и сатирични измерения говорим с проф. Ваня Добрева, проф...

публикувано на 28.03.24 в 11:19

За Трявна… като за Трявна

Има много места в България, които те грабват от пръв поглед. Ако тръгнеш по старинната улица от Калинчевата и Даскаловата къща, минеш покрай дома на Славейкови – баща и син, Петко и Пенчо, прекосиш гърбатия мост и площада с часовниковата кула, поклониш се на вдълбаната в земята църква, то е пределно ясно къде си попаднал. Но нашият екип бе тук..

публикувано на 27.03.24 в 07:35
Куршум джамия

До края на март Куршум джамия отваря врати

След 9 години на съдебни битки и протести бившият мюсюлмански храм Куршум джамия в Карлово вече е реставриран и става музей, който ще отвори врати съвсем скоро. Куршум джамия е паметник на културата от национално значение. При реставрацията са запазени елементи от 1485 година, когато е построена джамията. "Тази сграда е най-старата от Османския..

публикувано на 26.03.24 в 15:45