Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Големинов на 60 години

Снимка: Нели Гаврилова

Превъзходен пианист и един от най-оригиналните съвременни композитори. Като мнозина представители на съвременната музикантска творческа гилдия прекарва дълги години извън родината си, учи, асимилира различни култури, музицира с успех; изпълняван е - с успех - от известни музиканти в Европа и Америка. Намира, обаче, родината за подходящото място да осъществява творчески идеи; място, лишено от напрежението на обременеността с тежко музикално наследство.
Пореден Големинов, пътищата му в каква степен се различават или сливат с тези на бащата? Как се проектира индивидуалността върху огромните възможности за глобален обмен на идеи, влияния, традиции, колорит? Доколко е важна и какво означава днес националната специфика на дадена музикална култура и кои са носителите й? Пианизмът каква роля играе върху творчеството: от една страна дава на твореца Големинов достатъчно свобода да осъществи върху клавиатурата собствените си идеи. От друга, обаче, какво ще донесе  бъдещето?
Много въпроси ще бъдат отправени към Михаил Големинов: изключително интересен, аналитично мислещ и същевременно, емоционален събеседник. Ще звучи негова авторска музика.
Ще слушаме и музика - от Бах до наши дни - изпълнена от брилянтния пианист Михаил Големинов, който умее с желязна логика да укроти бликаща емоционалност.

7 юни, от 19.30 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30

Музиката на "Молец", която носи усещане за свобода

Един мъдър човек каза, че откакто се е появило радиото, самотата вече не била същата. А какво да кажем за музиката в такъв случай?! Какъв разговор само водим с нея, без дума да кажем. Когато душата има нужда да замълчи и търси друга душа, музиката говори като за двама. Когато живееш между невъзможности, музиката ти показва пътя. Разкрива ти..

публикувано на 16.04.24 в 08:05