Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 14 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с Радио Благоевград
• Театър „Реплика”, едно от най-привлекателните лица на новата българска театрална реалност, празнува своя пети рожден ден – разговор с един от основателите му, актьора Благой Бойчев;
• Годишни награди на Българската филмова академия – среща с Иглика Трифонова, получила награда за режисьор на игрален филм за „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син”;
• Камерна опера Благоевград с премиера на музикалната приказка „Цар Килимар” от Жул Леви – интервю с известния баритон Добромир Момеков, специализирал в академията на „Арена ди Верона”, който се превъплъщава в ролята на Цар Иван Добрин;
• Директорът на Градската художествена галерия в Благоевград Иван Милушев за изложбата екслибрис от колекцията на Калин Грънчаров, открита във фоайето на общината;
• Елица Иванова за изложбата фотография на Анатоли Костов, завършил филмово и телевизионно операторство в Югозападния университет, която беше представена в Драматичния театър в Кюстендил.

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритна музика от Армения. Участват: „Арминиън Нейви бенд“, Хайг Язджиян, фолклорна група „Сасун,“ сестрите Инга и Ануш Аршакянер.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Янка Танева

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• „РадиоУлица”: Разговор със слушателите.
• Бедността има ли детство? – дискусия, посветена на социалното включване на децата в бедност с участието на сдружение „Деца и юноши“, ДАЗД и Агенция за социално подпомагане.
• „Третият в студиото”: актьорът Симеон Владов.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден - практично
• Правата ни като пациенти, достъпа до лечение и новата платформа за изследване на пациентската удовлетвореност, разработена от Националната пациентска организация (НПО) – гост д-р Иван Вецев, експерт „достъп до лечение“ в НПО, който ще ни съветва как да използваме платформата, за да споделяме впечатленията си.
• „Лесно е“ – да научим децата на етикет и добро поведение в обществото, училище, у дома – репортаж от Академията за добри обноски (курсове и тренинги за деца).

от 11.00 до 12.00 часа
Седем в единайсет
Класация за български песни

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Европейското като хайванпазар

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• Поставят паметна плоча на сградата, в която е отпечатан „Буквар с различни поучения“ на Петър Берон в румънския град Брашов – разговор с аташето по културата към посолството на България в Румъния Явор Стоянов.
• „По следите на думите“ – роман от Йордан Хаджиев.
• Излезе „Черно сияние“ – книга с анализи на творчеството на графика Иван Газдов. Интервю с автора д-р Петко Петков, куратор на клуба по визуална фантазия, създаден в Художествената академия от проф. Газдов.
• Кореспонденция на журналистката Нели Попова от Швейцария, където се открива едно от най-големите изложения за съвременно и модерно изкуство Арт Базел.
• „Съвременна драматургия“ - актьорската школа на Малин Кръстев представя откъси от пиеси на сцената на Младежкия театър
• Какво се случва: In Memoriam - Питър Шафър. За работата с пиеси на Шафър разговаряме с проф. Здравко Митков, Георги Михалков, Георги Кадурин, Аня Пенчева и Иван Драголов.

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: Малките бисери
Поздравителен концерт

От 15.30 до 17.00 часа
За думите
• Щели сме били да бъдем
Това ако успеете да го обясните на някой прохождащ в българския език и българските нрави, поздравления. Затова пък за нас, родените и откърмени сред сладките звуци на майчиното слово, няма никакво съмнение за посланието на този вид конструкции. Няма съмнение ли казах, точно обратното. Ако в нещо сме много добри, то е съмнението, недоверието, скептицизма, резервираността. А как само умеем да го изразяваме. Комисията щяла била да разследва, истината щяла била да бъде изяснена, да сме били изчакали, докато му дойдело времето. Ако искаме обаче да се задълбочим в смисъла на тези особени глаголни форми, ще видим, че те могат да изразяват различно, но като цяло негативно отношение към изказването или действието – несъгласие, отхвърляне, възмущение, сарказъм, негодувание, досада… Дори да не сме от тези, които умело си служат с възможностите на родната реч, и да не сме наясно как и защо изричаме едно или друго, ние създаваме такива „недоверчиви“ форми на изказване като истински виртуози. За всичко това сме щели били да говорим с доц. Красимира Алексова от СУ „Св. Климент Охридски“.
• „Езикови справки по радиото“ – „вързан“, „връзвам“.
• „Забравете тази дума“ - от коя дума или съчетание можем да се лишим, за да бъде речта ни по-точна, правилна и красива.
• „Всичко за образованието“ – Плейбек театър в училище - защо не!
• „Игрословица“ – игра с въпроси от областта на езиковата култура.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Ромите в България: Цветният свят на ромите.
С Димитър Георгиев, ромски активист, и художниците Людмила Живкова, Тосен Рамар и Веселин Лаков ще се потопим в пъстрия свят на ромите. Ще разберем кое е нещото, което прави техния свят шарен, ще научим повече за художниците от етноса и за недипломираните творци в ромските махали.

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Звукови хроники

Поредица „Балети от български композитори“ – „Сянката“ от Александър Текелиев и „Парижка балада“ от Петър Ступел.

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
„Новите обувчици” от Стела Димитриаде

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода - Фолклорни новини и събития
Ще чуете новите предложения за месеца в класацията „Надпяване“, а в рубриката „Часът на бенда“ ви очаква интересна среща с млад изпълнител.

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Студио „Музика”
Отбелязваме 80-годишнината от рождението на композитора Красимир Кюркчийски със записи на негови произведения, както много известните, така и малко известните от най-ранния му период, който за него е много силен и определящ композиторското му съзнание. От Златния фонд звучи и изповедта му за най-важните и съществени моменти, които са решили неговата музикантска съдба.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„ Железният светилник“ от Димитър Талев – 3 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Фестивалът „Здраво млади“ в Младежкия културен център в Скопие – форум за образование… посредством съвременна алтернативна музика и също така – туристическа дестинация за любителите на тази музика, която рядко звучи в ефира на комерсиалните радиостанции, но съществена е част от световната история, защото създава свои нови канони, традиции, публика извън комерсиалната рамка. Тазгодишното шесто издание ни срещна с легенди от три поколения – Лий Раналдо от Sonic Youth, чилийската кратут-рок машина Follakzoid (с кинорежисьора-авангардист Доминго Грасия-Уидобро на китарата), датско-финландската инди-рок четворка Liima, албанските психеделик-рок новатори Tajcido (първата чуждестранна група, издадена от един от най-продуктивните скопски музикални лейбъли – PMG Recordings) и американците Moon Duo (една от групите в световен план, които от няколко години предизвикват истинска истерия и екстаз както сред почитателите на новите жанрове в китарната музика, така и сред старите фенове на „Грейтфул дед“ и „Доорс“). В предаването ще звучи основно музика, която никога не е звучала в българския ефир, а имаме и няколко интервюта със самите музиканти. На финала на предаването ще излезем от „Здраво млади“, за да ви заведем на още няколко фестивала из околните Балкани, които фестивали тепърва предстоят…

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате - Между барока и рока
Ще разгърнем два албума: на изключителното дуо Ема Къркби (сопран) и Антъни Руули (лютня) с песни от староанглийските майстори от Елизабетинската епоха Джон Дънстейбъл и Робърт Джонс и „Гранд хотел” на групата Прокъл Харъм - един от най-успешните (комерсиални) албуми, малко встрани от първоначалния облик на групата, но напълно отговарящ на определението „бароко рок”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10