Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 29 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Заедно след полунощ с Радио Пловдив
• Гости в студиото ще бъдат Евгения Тагарева, артистичен директор на Лятна академия „Огънят на Орфей“, и доц. Лили Илиева, която води майсторски клас по оперно пеене. Ще говорим за програмата на 10-ото издание на академията, участниците и преподавателите, които продължават да пишат историята на съвместната си работа.
• Интервю с проф. Жан-Клод Шерман, който преди 30 години открива вируса ана СПИН. Той представи в Пловдив книгата си „История, която всички трябва да знаят“.
• Веселина Пеева разказва за пътуването на пловдивските журналисти до Вроцлав, който е европейска столица на културата за 2016-та година.
• Интервю с Росица Паунова, която представи шоколад с розово масло на изложение в квартал „Капана“.
• Интервю с Костадин Отонов, преподавател в НХГ „Цанко Лавренов“ в Пловдив за изложбата „Плакат“ на учениците от 11 клас в галерия „А +“.

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Автентични песни и мелодии, както и уърлд, от Дания. Сред изпълнителите са: Ланг Линкен, „Феникс“, „Иверсенс квартет“, „Сафари“, Кристиан Буге и Гунер Фрийс.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Дуо Нове, Жечка Сланинкова, Илия Луков и други.

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• Преглед на печата
• Изборите в Испания и патовата ситуация със съставянето на кабинет.
• Как нестабилностите в страните членки се отразяват на пост-Брекзит ЕС? Коментар на журналиста Къдринка Къдринова.
• На 29 юли 2014 година ДАЕШ обяви създаването на халифат в, може би, върховата точка от своето развитие. Как изглежда организацията и борбата с нея две години по-късно. Разговор със Симеон Николов, експерт по сигурност.
• Културен афиш.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден - практично
• Слънце и кожа – да се пазим още повече през това лято. Как да се проверяваме за „лоши“ бенки, кои са болестите на кожата, при които не трябва да се излагаме на слънце? Как реагира кожата на главата, косата? – съвети на д-р Стефана Грудева, дерматолог във ВМА.
• „Цената на слънчевите очила не е определяща за качеството им“, смята д-р Невяна Велева от Александровска болница. Как да познаем добрите очила, които ще ни защитят? И какво е значението на различното оцветяване на очилата?
• Отново праскат за кърлежи в цялата страна, от 1-ви юли и за бълхи по тревните площи. Какви са рисковете, как да пазим децата, как се вади кърлеж и кога да тичаме при доктор? Интервю с Цезарина Илиева, началник отдел "Паразитология" в Столична регионална здравна инспекция.

от 11.00 до 12.00 часа
Трезор
• Гости в студиото: Jeremy?, дни след като подгряваха за Queen на няколко концерта, сред които и този в София, представят дебютния си албум;
• Гости в студиото: Nana & The Gang с нова песен - „Ларви“;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Току виж

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• Биенале на детската смешна рисунка в Дома на хумора и сатирата в Габрово. Разговор с новия директор на музея Маргарита Доровска за мащабната международна изява, посветена на детското творчество и предстоящите събития през лятото.
• Театралната изложба "Т-Емпатия ", посветена на 95-годишния юбилей на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров”, гостува в столичната галерия "Астри". Разговор с автора на проекта – фотографът Веселин Василев.
• Сдружение "Аристотел": мост между българската и гръцката култура. Създателите представят мисията на новосъздадената културна платформа
79-ти музикален фестивал „Маджо музикале фиорентино“ във Флоренция. Включване на Соня Александрова за тазгодишното издание на най-стария италиански музикален фестивал, посветен на 80-ия рожден дан на неговия пожизнен главен диригент Зубин Мета.
• Трансграничното сътрудничество между българските и сръбските университети. Проф. Ванче Бойков, преподавател в Нишкия университет, Сърбия за развитието на проектите в областта на образованието и културата и новата му книга с проф. Янка Тоцева „Управление на бизнескомуникацията“, представена в София.
• Какво се случва: Какви са вашите таланти? Съществува ли механизъм за тяхното усъвършенстване? По какъв начин смисловите значения, които давате на събитията, влияят на поведението ви? Възможно ли е да превърнете недостатъците си в предимства? Можем ли да променяме живота си и как да преодолеем страха и негативните емоции, по пътя към мечтите си… Гост: Лучия Джованини, експерт по консултативна психология, невро-лингвистично програмиране и невро-семантика.

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: Музик мания
Оперен фестивал в Летния театър, Варна. Гост: Даниела Димова, директор на операта във Варна. Предаване от радио Варна.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Премълчаната история
Константинопол е ключов за разбирането на българската история град – и за периода на първите две български царства, и за разгръщането на политическо-социалното и културно национално развитие в по-ново време. От Константинопол приемаме християнството, непрекъснато българските владетели копнеят за имперския град (показателен пример в това отношение е цар Симеон Велики), градът постоянно се е намесвал във владетелските интриги в българския владетелски двор, ние също сме дали своето в интригите около престояването на един или друг на престола на василевса. Всичко това прави Константинопол – който макар и никога да не е бил в ръцете на българите, определящ урбанистичен топос за тяхното движение в историята.
За всичко това ще разговаряме с проф. Георги Каприев от Софийския университет и доц. Смилен Марков от Великотърновския, а по телефона ще се свържем в Троян с проф. Владимир Игнатовски, преводач на книгата на руския историк – Сергей Иванов „В търсене на Константинопол. Пътеводител на Византийски Истанбул и околностите”.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Науката за изкуството на любовта: Сексът и междукултурните различия

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Звукови хроники
Пиано и вокал - колаборация, определяща живота на пет дами от световната джаз сцена: Дайна Уошингтън.
"Най-популярната чернокожа жена-музикант на 50-те" и "Кралицата на блуса" - така определят американската певица и пианистка Дайна Уошингтън. И съвсем заслужено - през 1986 година получава място в Залата на славата на джаза в Алабама. Обожава блус музиката, като в нея смесва различни стилове, но всичко започва от госпъла.
В началото на 40-те години на м.в. Дайна Уошингтън пее в различни чикагски клубове, където се запознава и с Били Холидей. Минава през трудните следвоенни години, но успява не само да се задържи, на и да се открои на джаз сцената. По-късно във времето, Дайна Уошингтън се конкурира за музикалния връх на балади единствено със Сара Вон. А това от своя страна я прави солистка на двата най-знаменити биг бенда – на Дюк Елингтън и на Каунт Бейзи.

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
„Луната и хиената“ по африканска приказка

от 18.30 до 19.00 часа
Жива вода - Музикален атлас
Ще ви срещнем с колорита на Южна Америка: Колумбия, Венецуела и Перу. Разнообразие в стиловете кумбия, етно поп и фестивален фолклор - красива, слънчева, темпераментна музика, в компанията на: „Мерекумбе“, дуетът Рикардо Хонас и Видал Лопес (Венецуела), „Барето“ (Перу), Андрес Кабас, „Лос Синкуента де Хоселито“, Карлос Вивес и Алфредо Гутиерес.

от 19.00 до 21.20 часа
Музикалните вечери
Директно от 90-тото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“.
Концерт на Струнен квартет „Келемен“ от Унгария.
В програмата:
Йозеф Хайдн – Струнен квартет опус 76, № 2 в ре минор „С квинти“;
Карл Амадеус Хартман – Струнен квартет № 2;
Клод Дебюси – Струнен квартет; Бела Барток – Струнен квартет № 4.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Железният светилник от Димитър Талев - 13 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Гостът ни Иван Шентов (поет, пънкар и издател) ще ни представи новата си дуо-формация Feedbacker по-малко от два дни преди световния дебют на бандата (преднамерено задграничен) на един от забележителните независими фестивали в Източна Сърбия – „Стонерайзер“. С Иван Шентов ще си говорим и за поезия, разбира се, защото именно той е победителят в тазгодишното издание на „София: Поетики“, а относно „Стонерайзер“ ще включим и създателя на фестивала Горан Лончаревич, познат на българската публика и с ембиънт-проекта си Andagainandagain.
Във втората част на предаването ще ви срещнем с членове на две фолк-пънк групи от Франция - Mohawk и Flo Chnod, които изнесоха два концерта на 22 и 24 юни в София и Варна. Ще си говорим за независимата музика, комерсиализма, различните музикални влияния (от фолка, през блуса до пънка и политически ангажираната музика), протестната атмосфера във Франция от няколко месеца насам, безперспективността пред младите, различните алтернативи, стоящи пред хората и много други интересни неща.

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате - Кантате, юбилате
• Втори майсторски клас за хорови диригенти в Пловдив под ръководството на доц. Крикор Четинян (2 – 8 юли 2016). Информация за лекторите и участниците в Творческата лаборатория за практическо запознаване с хорова литература – от интервюто с диригента Кръстин Настев, асистент и организатор на майсторския клас
• За първа година в Русе, в рамките на Третата Международна лятна академия „Аllegra“ (13 – 21 юли 2016) ще се проведе Майсторски клас по хорово дирижиране с ръководител проф. Андреас Херман. Подробности – от интервюто на Елеонора Василева с артистичния директор на лятната академия Петър Найденов.
Гост в студиото: Никола Антонов – солист, основател и ръководител на вокалната формация за източноцърковна музика „Трисагион“.
• В „Хорови новости” – информация за предстоящи концерти и юбилеи на български хорови състави и композитори.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10

Събота, 20 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Genesis" и техния шести, последен с участието на Питър Гейбриъл албум "The Lamb Lies Down on Broadway". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.04.24 в 17:21

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35