Фестивалът „Франц Лехар“ в Бад Ишъл

Интендантът на фестивала Михаел Лакнер, Eвгений Тарунцов - тенор, Валтер Ерла - диригент, Рита Петерл - сопран, Регина Риел – сопран приемат овациите на публиката в Конгресния и театрален център Бад Ишъл на 27 март 2016 година.
Снимка: Юлия Атцмансторфер

Малката Виена - така наричат китния град Бад Ишъл в Горна Австрия, в който е разположена лятната резиденция на кайзера до 1914 година. С чисто сърце можем да възкликнем, че това е един малък къс от Рая! Много композитори като Антон Брукнер и Франц Лехар са намирали вдъхновение и почивка сред прекрасното съчетание на минерални води, езера, бистри реки, гори, тучни ливади и планинските върхове!
Бад Ишъл по традиция е домакин на оперетния фестивал „Франц Лехар“ с кулминационен период тази година от 16 юли до 4 септември. Събитието привлича стотици почитатели и туристи от цяла Австрия и от чужбина. В програмата са включени премиери на оперетите „Прилепът“ от Йохан Щраус, „Розата от Стамбул“ от Лео Фал и „Брачна шега“ от Франц Лехар, както и камерни концерти с музика на Йоханес Брамс, Франц Лехар и Ханс Геролд, изяви на салонния оркестър на Бад Ишъл с диригент Валтер Ерла. Той е важна фигура в музикалния живот на областта, преди години е бил един от основните диригенти и на оперетните постановки, днес е директор на музикалната школа в града, а по образование е цигулар.
След един от концертите разговаряхме с Валтер Ерла за фестивала, за забавното в музиката и за традициите на Австрия – именно ръководеният от него салонен оркестър на минералните бани в Бад Ишъл е част от една уникална австрийска културно-ваканционна придобивка. Повече можете да научите от интервюто с него, преводът е на нашата кореспондентка от Австрия Юлия Атцмансторфер, която ще ви разкаже и още впечатления от оперетните постановки в рамките на фестивала. Всичко това можете да чуете в предаването "Звезден експрес" в звуковия файл.