Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на радиопиеси с международни награди

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

Списъкът на международните фестивали и форуми за радиодрама в света е дълъг. Почти всички са с дълга и стабилна история, започнала през 70-те и 80-те години на миналия век. Освен състезание в най-прекия смисъл на думата, съпроводено с множество адрeналинови ситуации, стискане на палци, динамични дискусии, надежди и опасения, те предлагат и нещо още по-важно и глобално - пазар. Пазарът на аудио драмата е богат и разнообразен, динамично развиващ се и отворен за експерименти. Това е същевременно и пазар на орални култури на стотици езици, на национални идентичности, на постижения и търсения, както във формата, в нов разказвачески ъгъл, от на най-горещото бойно поле под слънцето в момента, или от съседната къща, съседния апартамент. Световният пазар на радиодрамата предлага образ на света, който далеч не се изчерпва с думата фикция. Понякога зад една конкретна радиопиеса стоят месеци разследвания и интервюта, за да се появи историята на семейство бежанци, изпълнена от актьори, репетирали в продължение на дълги часове ролите си в коридора пред студиото за драма в Би Би Си. Понякога зад една конкретна радиопиеса се крие напълно обратната история - по време на записа предварително написаният текст влиза в механизма на импровизации, дори се преражда в нов, съвсем неочакван, непланиран и дори непредсказуем текст, както това стана при правенето на Цитаделата. Понякога пък една изцяло измислена история, която третира гореща актуална тема, може чисто режисьорски да бъде построена като дълго интервю между журналист и събеседник и всичко това да изглежда съвсем истинско, но изобщо да не е, както това стана в Трансферату.

Продукциите в Панорамата на съвременна българска драма през тази седмица са изключителни постижения на жанра в европейски и световен мащаб. Това са знакови продукции за историята на БНР и българската акустична култура. Това не са единствените радиопиеси с международни награди, направени от Радиотеатъра, но в рамките на тази последна работно-ваканционна седмица събрахме пет от тях.   

СнимкаВ понеделник от 10.00 е Атолът, радиопроект на Георги Тенев, Явор Гърдев и Асен Аврамов от 1999 г., с участието на Жорета Николова, Таня Шахова, Снежина Петрова, Светлана Янчева, Анатоли Нечев, Мариан Бозуков, Димитър Мартинов, Петър Пейков, Владимир Пенев, Йосиф Шамли, Даниел Рашев и със звукорежисьорски екип Живко Марев, Николай Николов и Димитър Василев. Това е съвременната българската радиопиеса, която получи най-голямата награда в историята на Радиотеатъра и радиотеатъра в България и съответно стана знак на най-големия международен успех в историята на БНР.
Това е наградата PRIX EUROPA Best European Radio Drama of 1999 (Най-добра европейска радиодрама на 1999).

Във вторник от 10.00  е Цитаделата, отново радиопроект на Георги Тенев, Явор Гърдев и Асен Аврамов, този път от 2001 г. с участието на Владимир Пенев, Никола Мутафов, Иван Пасков, Таня Шахова, Йосиф Шамли, Жорета Николова, Светлана Янчева, Деляна Хаджиянкова. Номинация PRIX EUROPA 2001 „Най-добра европейска радиодрама на 2001”

В сряда от 10.00 е Апокриф, наивистични сънища на човека между небето и земята, радиопроект на Маргарита Младенова, Иван Добчев и Асен Аврамов от 1998 г. с участието на Цветана Манева, Таня Шахова, Жорета Николова, Лидия Стефанова, Петър Пейков, Мариан Бозуков, Валентин Йорданов, Невена Мандаджиева, Светлана Янчева, Деляна Хаджиянкова, Владимир Пенев, Чавдар Монов, Димитър Мартинов, Иван Добчев. Носител е на 2 международни награди: Grand Prix Marulic 1998 в Хърватия и Втора награда PRIX EUROPA 1998

В четвъртък от 10.00 е Добродушните смокове от Йордан Радичков с музиката на Теодосий Спасов и режисьор Иван Добчев, направена през 1995 г. с участието на Светлана Янчева, Жорета Николова, Таня Шахова, Христо Гърбов, Иван Налбантов, Иванка Бенчева, Десислава Спасова. Радиопиесата получи Голямата награда на Проекта Радиоателие 1995 на БНР и Кьолнското радио, в чието журиране участва и Петър Увалиев.

В петък от 10.00 е Трансферату от Младен Алексиев и Станимир Панайотов, с музиката на Калин Николов и режисьор Младен Алексиев от 2006 г. с участието на Ивайло Димчев, Татяна Недялкова, Свобода Колева, Даниела Манолова, Владимир Велчов, Яна Добрева, Ина Вълчанова, Калин Николов, Живко Марев, Младен Алексиев. Голямата Награда на Шести медиен фестивал Осмата муза 2006 и Наградата на Международния фестивал на Турското радио 2007.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30