Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разместени граници

Радиопиесата може да слушате в две части: на 24 септември, и на 1 октомври от 15.30 часа
Снимка: архив

Преди години Блага Димитрова случайно се отклонява от пътя си във Виетнам и случайно посещава детски дом, където среща Хани. Иван Гарелов пък случайно вижда малкия Ахмед сред сраженията на гражданската война в Ливан. И двамата извеждат децата от смутните им родини и ги довеждат в България. Извеждат ги от бедността и войните и им дават образование, грижа и обич. Тогавашните деца вече са големи хора. Работят, пътуват - за всеки случай, винаги с двупосочни билети. А как се чувстват? Къде е родината им - тук или там, където са родени? Българските им паспорти правят ли ги българи или връзката с родните им места ги белязва завинаги и разместването на границите причинява повече болка, отколкото цялост?
Случайна ли е случайността на срещите им или всеки е трябвало да премине точно по този житейски път, за да събере обърканата си съдба и да я нарече свой живот. Документалната радиопиеса „Изпращането не е като  посрещането” се опитва да отговори на тези въпроси, които пулсират навсякъде в днешния хаотичен свят, в който човекът се лута и търси, и понякога намира, но не винаги.

Автор - Светослав Драганов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30

Скритата реалност

Според руския академик Козирев времето е енергия, способна да се разсейва или концентрира. Известните огледала на Козирев променят плътността на времето и доказват, че човешкият мозък е способен да получава информация независимо от географията и от времето. Те предават и приемат информация. Там миналото и бъдещето се преплитат. Според академик Козирев..

публикувано на 15.03.24 в 15:02

Епизод 3: Кураж на неочаквани места: Юлия и Люба

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 09.03.24 в 08:45