Сряда, 21 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 1.30 часа
Запазена марка радиотеатър
400 години Шекспир: „Тит Андроник“

от 1.30 до 3.00 часа
Концерт - класическа музика

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изпълнения на кубинския музикант Перез Прадо, краля на мамбото, и неговият оркестър - 2 част

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ансамбъл „Смолян“, Георги Петров, Анастасия Костова, Апостол Ташев, Вълчо Иванов и други.

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• Записи от Златния фонд на БНР по случай 150 години от рождението на един от най-важните автори на научна фантастика – Хърбърт Уелс.
• На Международния ден на мира ще говорим за война. Защото, въпреки че статистически светът не е живял в по-мирно време в цялата си история, тя съществува. За онези, които се срещат с нея ежедневно статистиката няма значение. Защо конфликтът в Сирия все пак придоби образа на делене на територия между САЩ и Русия? Коментар на Руслан Трад.
• Какво представлява „джентрификацията“ и наблюдаваме ли подобни процеси в действителността на градската среда в България?
• Бъдещето на паметника на връх Бузлуджа – разговор с младия архитект Дора Иванова, която желае да не оставя историята, дори и политически натоварена, да се срути.
• Записи от Златния фонд на БНР, по повод седмицата на Иван Вазов по програма „Христо Ботев“.
• Разговор за концерта на Feedbacker, Leaver, Thryst и Иван Шопов в Mixtape.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Как да приобщим хора с психически проблеми в работна среда? Кои са практиките и професиите, с които такива хора могат да се справят? Кои са европейските програми, които стимулират работодатели да наемат хора с подобни увреждания? Как? Разговор с д-р Цветославия Гълъбова, национален консултант по психиатрия.
• „Идейник“ – интернет платформа на българи живеещи в чужбина, които искат да помагат в прохождащи бизнеси у нас - интервю със Симона Дакова.
• „По пътя“: към манастира „Свети Георги“ край Гоце Делчев, репортаж.

от 11.00 до 12.00 часа
Трезор
• Гости в студиото: Петър Георгиев - Пешето и Антон Серкеджиев от DELTA ROOSTERS представят елегантен български блус в края на лятото;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Толстой, Достоевски и българското Черноморие

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• Седмица на Иван Вазов по програма „Христо Ботев“. Отбелязваме 95-ата годишнина от смъртта на Патриарха на българската литература: Непознатият Иван Вазов - литературоведът Румяна Пенчева представя писателя сред неговите близки и приятели в книгата си с Мирела Костадинова „На гости у писатели, политици и стари граждани“.
• Трето издание на фестивала Фотофабрика. Българският фотограф и носител на „Пулицър“ Стоян Ненов представя изложбата си „1/320 от секундата“, с която се открива фотографския форум в Чешкия център в София.
• Започва международният проект „Европейски театър“. Разговор с гост режисьора Александър Чобанов, който от дълги години живее във Франция, за премиерния му авторски спектакъл „Посетителят“ от Ерик Еманюел Шмит на сцената на театър „Сълза и смях“.
• Първа изложба рисунки „Следи по пътя“ на Феникс Върбанов в галерия „Райко Алексиев“, организирана от Съюза на българските художници.
• „Какво се случва“: мостовете на Дьорд Сонди – унгарският поет-българист на 70 години.

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: Музик мания
Виртуозни арии в изпълнение на известни български певци – Веселина Кацарова, Александрина Пендачанска, Надежда Кръстева, Дарина Такова, Владимир Стоянов, Орлин Анастасов.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Премълчаната история

Денят на независимостта – един сложен дипломатически кадрил
22 септември, Денят на обявяването на независимостта на Царство България от имперска Турция, е ден, който доскоро в българската официална празнична номенклатура не фигурираше и дори не беше въобще почитан. С годините обаче, се установи колко сложно е в настоящето създаване и консолидиране на независима държава, в резултат на което и българските политици, и българските учени-хуманитаристи, и българските граждани разбраха, че всъщност това изобщо не е някакъв си там формален ден, че това е едно забележително дипломатическо и общодържавно постижение, осъществено с много усилия на международната сцена. Ето защо е прав покойният професор Пламен Цветков, който пледираше, че в действителност 22 септември е денят, който би трябвало да е национален празник на България, вместо 3 март.
Така или иначе, независимостта е обявена и това е един от много успешните ходове на младата българска държава, сравним може би единствено с възторга на Съединението. Но ако 6 септември и последвалата война е време на общонароден подем, за 22 септември факторите, допринесли за безспорното постижение, са доста по-коварни и извъртяни, фактори дипломатически, не народнически. Та тъкмо върху тях ще спрем вниманието си ден преди Деня на независимостта. Гост в студиото ще бъде историкът доц. Николай Поппетров.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Писмености и азбуки: Писмености в Европа
За някои от писменостите на нашия континент – руните в Северна Европа, гръцката азбука и произлезлите от нея латиница и кирилица, както и за взаимодействията между писмените системи в различни култури разговаряме с проф. Петя Янева, д-р Надежда Михайлова и доц. Виктор Тодоров от СУ „Св. Климент Охридски”.

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Звукови хроники
Дамите в джаза – Нина Симон

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
„Не е моя работа“ по китайска приказка

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода - Музикален атлас
Предлагаме ви концерт, изпратен ни от „Еврорадио“ – гала вечерта на шведския национален етнопроект „Фолк енд Уърлд Мюзик“, състояла се на 2 април 2016 година. Участници в концерта са именно отличените в този проект, стиловете и инструментите – много, а фолклорът – съвсем не само шведски, тъй като част от изпълнителите по произход са от доста далечни, екзотични места… Ето и имената им: ансамбъл „Сири Карлсон“, „Фолк енд Ракаре & Ранарим“, дуото Карина Нормансон и Йосефина Поулсон, акапелна формация „Края“, Лиса Ридберг, „Нордик“, оркестър „Тангарте“, Лело Ника трио, Сусу и Махер Сисоко.

от 19.30 до 21.20 часа
Контемпо
• На опера в сряда: "Емили" - моноопера от Кая Саариахо за Емили дю Шатле, изключителната "дама на Просвещението" по либрето френско-ливанския писател Амин Маалуф.
• Не липсва и барок - премиерен запис на Кредо в сол минор от Антонио Лоти в изпълнение на вокалния ансамбъл "Сайърд консорт" и Оркестъра на Сейнт Пол, Лондон с диригент Бен Палмър...
• Джаз из албума "Ака Болкан муун", в който белгийското трио "Ака муун" се среща с българската народна традиция

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
"Суматоха" от Йордан Радичков - 1 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• За стихосбирка на Валери Валериев „Факти”. Как един млад поет пречупва заобикалящата ни действителност през словото. Могат ли личните факти да се превърнат в общи и да имат същото значение? Ще чуем и документален запис от септемврийското поетично четене, организирано то писателя Иван Димитров.
• КиноАларма

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате – Кантате, юбилате
Избрано от програма „Христо Ботев“
Гост на предаването е проф. д-р Виржиния Атанасова – диригент, преподавател по хорово дирижиране в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и автор на три издадени двуезични стихосбирки. Известен специалист в областта на ренесансовата и барокова музика.
В разговора участват и нейни възпитаници: доц. д-р Весела Гелева, докторант Евелина Кулински, Росица Казакова, Даниел Куртев – артистичен секретар на Софийската филхармония и Олга Менцел – трети курс студентка в Музикалната Академия.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 20 март

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Митове и заблуди, с които сме израснали Стереотипи, свързани с астрономията от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Райнер Бьом (пиано) и Норбърт Шоли (акустична китара). Концертът е от техен рецитал, състоял се на 26 юни 2017 г. в Германия. от 2.00 до..

публикувано на 19.03.18 в 08:25

Понеделник, 19 март

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Сватби и разводи по света Сватби и религии от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Рецитал на Пиер-Лоран Емар – пиано, запис от Фестивала в Олдбъро. Втора част. от 2.00 до 3.00 часа Запазена марка „Радиотеатър“ „Жарава“ от Димитър Кабаков от 3.00 до..

публикувано на 18.03.18 в 08:35

Неделя, 18 март

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Хумор и сатира от 2.00 до 2.30 часа Песни от „Златния кос“ от 2.30 до 3.00 часа Радиотеатър след полунощ „Животът, макар и кратък“ от Станислав Стратиев от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения Иван Георгиев, Десислава Димчева, Марин..

публикувано на 17.03.18 в 08:20

Събота, 17 март

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам Концептуални албуми - Glass Hammer - Valkyrie 2016 г. - Camel – Nude 1981 г. - Gentle Giant - The Power and the Glory 1974 г. - Alan Parsons Project - The Turn of a Friendly Card 1980 г. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 16.03.18 в 13:20

Петък, 16 март

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Психология на общуването Страхът от общуване от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам 80 години зала България – концерт на Софийската филхармония с участието на Людмил Ангелов, Аглика Генова и Любен Димитров. от 2.00 до 3.00 часа Запазена марка..

публикувано на 15.03.18 в 08:35