Сряда, 21 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 1.30 часа
Запазена марка радиотеатър
400 години Шекспир: „Тит Андроник“

от 1.30 до 3.00 часа
Концерт - класическа музика

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изпълнения на кубинския музикант Перез Прадо, краля на мамбото, и неговият оркестър - 2 част

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ансамбъл „Смолян“, Георги Петров, Анастасия Костова, Апостол Ташев, Вълчо Иванов и други.

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• Записи от Златния фонд на БНР по случай 150 години от рождението на един от най-важните автори на научна фантастика – Хърбърт Уелс.
• На Международния ден на мира ще говорим за война. Защото, въпреки че статистически светът не е живял в по-мирно време в цялата си история, тя съществува. За онези, които се срещат с нея ежедневно статистиката няма значение. Защо конфликтът в Сирия все пак придоби образа на делене на територия между САЩ и Русия? Коментар на Руслан Трад.
• Какво представлява „джентрификацията“ и наблюдаваме ли подобни процеси в действителността на градската среда в България?
• Бъдещето на паметника на връх Бузлуджа – разговор с младия архитект Дора Иванова, която желае да не оставя историята, дори и политически натоварена, да се срути.
• Записи от Златния фонд на БНР, по повод седмицата на Иван Вазов по програма „Христо Ботев“.
• Разговор за концерта на Feedbacker, Leaver, Thryst и Иван Шопов в Mixtape.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Как да приобщим хора с психически проблеми в работна среда? Кои са практиките и професиите, с които такива хора могат да се справят? Кои са европейските програми, които стимулират работодатели да наемат хора с подобни увреждания? Как? Разговор с д-р Цветославия Гълъбова, национален консултант по психиатрия.
• „Идейник“ – интернет платформа на българи живеещи в чужбина, които искат да помагат в прохождащи бизнеси у нас - интервю със Симона Дакова.
• „По пътя“: към манастира „Свети Георги“ край Гоце Делчев, репортаж.

от 11.00 до 12.00 часа
Трезор
• Гости в студиото: Петър Георгиев - Пешето и Антон Серкеджиев от DELTA ROOSTERS представят елегантен български блус в края на лятото;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Толстой, Достоевски и българското Черноморие

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• Седмица на Иван Вазов по програма „Христо Ботев“. Отбелязваме 95-ата годишнина от смъртта на Патриарха на българската литература: Непознатият Иван Вазов - литературоведът Румяна Пенчева представя писателя сред неговите близки и приятели в книгата си с Мирела Костадинова „На гости у писатели, политици и стари граждани“.
• Трето издание на фестивала Фотофабрика. Българският фотограф и носител на „Пулицър“ Стоян Ненов представя изложбата си „1/320 от секундата“, с която се открива фотографския форум в Чешкия център в София.
• Започва международният проект „Европейски театър“. Разговор с гост режисьора Александър Чобанов, който от дълги години живее във Франция, за премиерния му авторски спектакъл „Посетителят“ от Ерик Еманюел Шмит на сцената на театър „Сълза и смях“.
• Първа изложба рисунки „Следи по пътя“ на Феникс Върбанов в галерия „Райко Алексиев“, организирана от Съюза на българските художници.
• „Какво се случва“: мостовете на Дьорд Сонди – унгарският поет-българист на 70 години.

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: Музик мания
Виртуозни арии в изпълнение на известни български певци – Веселина Кацарова, Александрина Пендачанска, Надежда Кръстева, Дарина Такова, Владимир Стоянов, Орлин Анастасов.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Премълчаната история

Денят на независимостта – един сложен дипломатически кадрил
22 септември, Денят на обявяването на независимостта на Царство България от имперска Турция, е ден, който доскоро в българската официална празнична номенклатура не фигурираше и дори не беше въобще почитан. С годините обаче, се установи колко сложно е в настоящето създаване и консолидиране на независима държава, в резултат на което и българските политици, и българските учени-хуманитаристи, и българските граждани разбраха, че всъщност това изобщо не е някакъв си там формален ден, че това е едно забележително дипломатическо и общодържавно постижение, осъществено с много усилия на международната сцена. Ето защо е прав покойният професор Пламен Цветков, който пледираше, че в действителност 22 септември е денят, който би трябвало да е национален празник на България, вместо 3 март.
Така или иначе, независимостта е обявена и това е един от много успешните ходове на младата българска държава, сравним може би единствено с възторга на Съединението. Но ако 6 септември и последвалата война е време на общонароден подем, за 22 септември факторите, допринесли за безспорното постижение, са доста по-коварни и извъртяни, фактори дипломатически, не народнически. Та тъкмо върху тях ще спрем вниманието си ден преди Деня на независимостта. Гост в студиото ще бъде историкът доц. Николай Поппетров.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Писмености и азбуки: Писмености в Европа
За някои от писменостите на нашия континент – руните в Северна Европа, гръцката азбука и произлезлите от нея латиница и кирилица, както и за взаимодействията между писмените системи в различни култури разговаряме с проф. Петя Янева, д-р Надежда Михайлова и доц. Виктор Тодоров от СУ „Св. Климент Охридски”.

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Звукови хроники
Дамите в джаза – Нина Симон

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
„Не е моя работа“ по китайска приказка

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода - Музикален атлас
Предлагаме ви концерт, изпратен ни от „Еврорадио“ – гала вечерта на шведския национален етнопроект „Фолк енд Уърлд Мюзик“, състояла се на 2 април 2016 година. Участници в концерта са именно отличените в този проект, стиловете и инструментите – много, а фолклорът – съвсем не само шведски, тъй като част от изпълнителите по произход са от доста далечни, екзотични места… Ето и имената им: ансамбъл „Сири Карлсон“, „Фолк енд Ракаре & Ранарим“, дуото Карина Нормансон и Йосефина Поулсон, акапелна формация „Края“, Лиса Ридберг, „Нордик“, оркестър „Тангарте“, Лело Ника трио, Сусу и Махер Сисоко.

от 19.30 до 21.20 часа
Контемпо
• На опера в сряда: "Емили" - моноопера от Кая Саариахо за Емили дю Шатле, изключителната "дама на Просвещението" по либрето френско-ливанския писател Амин Маалуф.
• Не липсва и барок - премиерен запис на Кредо в сол минор от Антонио Лоти в изпълнение на вокалния ансамбъл "Сайърд консорт" и Оркестъра на Сейнт Пол, Лондон с диригент Бен Палмър...
• Джаз из албума "Ака Болкан муун", в който белгийското трио "Ака муун" се среща с българската народна традиция

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
"Суматоха" от Йордан Радичков - 1 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• За стихосбирка на Валери Валериев „Факти”. Как един млад поет пречупва заобикалящата ни действителност през словото. Могат ли личните факти да се превърнат в общи и да имат същото значение? Ще чуем и документален запис от септемврийското поетично четене, организирано то писателя Иван Димитров.
• КиноАларма

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате – Кантате, юбилате
Избрано от програма „Христо Ботев“
Гост на предаването е проф. д-р Виржиния Атанасова – диригент, преподавател по хорово дирижиране в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и автор на три издадени двуезични стихосбирки. Известен специалист в областта на ренесансовата и барокова музика.
В разговора участват и нейни възпитаници: доц. д-р Весела Гелева, докторант Евелина Кулински, Росица Казакова, Даниел Куртев – артистичен секретар на Софийската филхармония и Олга Менцел – трети курс студентка в Музикалната Академия.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 23 май

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Гранична България Беласица – планина на три граници от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Усмихни се пак Песенни текстове и стихове от: Волен Николаев, Лъчезар Станчев, Михаил Белчев, Шерил Кроу, Джеймс Тейлър, Милтон Нашименто, Ленън и Мак Картни, Корин..

публикувано на 22.05.18 в 12:55

Вторник, 22 май

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Манастирски предания Царски манастири – Мрачки и Драгалевски от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Оли Хирвенън Ню Хелзинки (Olli Hirvonen New Helsinki) - шведския джаз фестивал Локи Стейдж, Кируринлуто. от 2.00 до 3.00 часа Запазена марка „Радиотеатър“..

публикувано на 21.05.18 в 08:35

Понеделник, 21 май

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Писмености и азбуки Писмености в Европа от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Рецитал на Даниел Отензамер – кларинет и Кристоф Тракслер – пиано, запис от фестивала „Рихард Щраус“ в Гармиш. В програмата: творби от Вебер, Р. Щраус, Пуленк,..

публикувано на 20.05.18 в 08:35

Неделя, 20 май

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа Радиотеатър след полунощ Разговор по домофона от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Милан Завков, Конушенски оркестър, Лили Галевска, оркестър „Камчия“, квартет„Славей“ и други. от 6.00 до 7.00..

публикувано на 19.05.18 в 08:30

Събота, 19 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам Неуморнияг Били Шерууд. Били Шерууд с десети солов албум – Citizen 2015 г. Circa – Valley Of The Windmill 2016 г. Light Freedom Revival – Eterniverse Deja Vu 2017 г. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 18.05.18 в 13:15