Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 28 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 1.30 часа
Запазена марка радиотеатър
400 години Шекспир: „Фалстаф“

от 1.30 до 3.00 часа
Концерт - класическа музика

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Разнообразна, свежа музика в полско изпълнение – духов оркестър „Сташиц“ под диригентството на Гжегож Миежвински.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Атанас Вълчев, Александър Райчев, Христина Ботева, Лиляна Галевска, Георги Фершелов и други.

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• Записи от Златния фонд на БНР по случай 69 години от смъртта на Кимон Георгиев.
• По-интересните статии от пресата и информационните сайтове.
• Международен ден на правото да знам – какво се опитват да крият институциите от обществото? Разговор с адвокат Алексаднър Кашъмов.
• Чрез референдум в Швейцария хората изразиха готовност за отдаване на свободи за сметка на повече сигурност. Как изглежда европейското и българското законодателство в контекста на личната свобода на гражданите? Коментар на адвокат Емил Георгиев.
• Важен вот в Испания. Има ли реален шанс Каталония да обяви независимост? В студиото – Къдринка Къдринова.
• Начало на тазгодишното издание на Sofia biting docs. Каква е селекцията на документални филми?

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Как да накараме децата да спортуват повече и защо това е важно не само за физическото им развитие , но и за бъдещите им професии? – гост Юрий Баличев, експерт в отдел „Детско и младежко здраве“ в Националния център по обществено здраве.
• „Дивландия“ или как да оцеляваме в „диви“ места – курсове по ориентиране и  практики за оцеляване в екстремни условия – Момчил Цветанов.
• „По пътя“: на гости в с. Гостилница, Габровско – репортаж.

от 11.00 до 12.00 часа
Трезор
• Гост в студиото: Белослава представя новия си двоен албум “Красотата“;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Първо - не се лакоми!

от 12.15 до 14.30 часа
Артефир
• Първи  международен фестивал по импровизационен театър – Илиян Илков и Милко Йовчев.
• Българската комедия „Летовници“ с награда на публиката на „Златна роза“ и премиера на 30 септември – режисьорът Ивайло Пенчев и Весел Цанков – един от сценаристите.
• Една жена във войната- лекция на световноизвестната военна фотографка Кристин Спенглер.
• „Власт и съпротива“ премиера на новия роман на Илия Троянов.
• Ерик –Еманюел Шмит и Александър Чобанов – за премиерата на спектакъла „Посетителят“ в  театър „Сълза и смях“.
• Изложба „Следи по пътя“ – Феникс Върбанов.
• Честването на 25 години Артефир
• „Какво се случва“ –„Радикализъм, ислямизъм, тероризъм – рисковете пред младите хора.  Отзвук от едноименната конференция в НБУ с модератор Антоний  Гълъбов

от 14.30 до 15.30 часа
Артефир: Музик мания
Ексцентричните музиканти – лейди Гага, Мадона, Шер, Глен Гулд, Мария Калас, Найджъл Кенеди.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Премълчаната история
Непознатата Скретиска, луксозното предградие на Сердика
Основният мотив на предаването  е насочен към повдигане на булото на забравата от славното културно и църковно минало на Скретиска-Костинброд и Сердика-Средец-София и неизтриваемия му отпечатък в битието на българите, а и на други европейски народи.
В предаването участват проф. Валерия Фол и доц. Веселина Вачкова.  Разговорът е посветен на малко известна част от далечното ни миналото – става дума за Скретиска, луксозното предградие на Сердика, което е било разположено върху терена на днешния град Костинброд. Повод за предаването е изключителното изследване, наречено „Един път, един храм, един дворец и десет века история. От Скретиска до Костинброд (4-14 век)“. Но то няма за цел да бъде „История на Костинброд“, а да проследи онези ярки щрихи в миналото на Костинбродския регион, които хвърлят светлина върху изключителното му място в политическата и културната география на християнска Европа.
Книгата обхваща времето на Късната античност и Средновековието, двете лица на едно цяло от древността, та до днес. Разказът е не само за Скретиска – Костинброд, но и за Сердика – Средец – София. Скретиска и Сердика са и средищно, и гранично място, а не само спирка по Диагоналния път през Късната античност и през Средновековието. Археологическите паметници и писмените свидетелства за Скретиска и Сердика са вписани в цялостната история на Римската империя от управлението на Галиен през включването на района в пределите на Българската държава до края на 14 век.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Писмености и азбуки: Азбуки, чиито създатели са известни
Какво не знаем за глаголицата, създадена от светите братя Кирил и Методий? Каква е арменската азбука, чийто създател също е известен – Месроб Машдоц? За това разговаряме с проф. Татяна Славова, д-р Петър Голийски от СУ „Св. Климент Охридски” и художничката Антония Дуенде, която чрез изкуството търси връзката между глаголицата и други азбуки. В последното предаване сме включили отново и проф. Петя Янева от СУ „Св. Климент Охридски”, която напомня за отношението към писмеността в миналото.

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Звукови хроники
Дамите в джаза – Дайна Уошингтън

от 18.20 до 18.30 часа
Време за приказка
„Мъдрият селянин“ по шведска приказка

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода - Музикален атлас
Песни от дискографията на Шерил Кроу. Стиловете - кънтри поп, блус рок и кънтри рок, характерни за Средния запад (откъдето е и родом изпълнителката). Динамика и лирика, мелодичност и блясък – поезията и прозата на американския дух в едно.

от 19.30 до 21.20 часа
Контемпо
Отново на опера в сряда:
"Три сестри" от Петер Йотвьош по едноименната драма на Чехов, постановка на Виенската държавна опера под диригентството на Джонатан Стокхамър и автора

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция

"След 20 години" - разказ от О’Хенри

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Фестивал за документално кино Sofia Biting Docs – разговор с организаторите Здравко Григоров и Ангел Хаджийски.
• Мая Райкова за предстоящите участието на Биг Бенда на БНР.
• Докъде може да стигне истерията срещу бежанците по повод последните действия на различни националистически групи – разговор в студиото с председателя на Арабския форум за култура Руслан Трад.
• Започва ли отново борбата на гражданите срещу застроителните стремежи на предприемачи и администрация – разговор по телефона с Венета Николова, член на Инициативния комитет срещу застрояването на квартал „Младост 1“, който вече организира няколко протеста срещу унищожаването на детски площадки и зелени площи в квартала.
• Музикален репортаж от „Нощта на музеите“ в Пловдив на 23 и 24 септември.

от 23.00 до 24.00 часа
Музиката, която обичате – Кантате, юбилате
• Юбилеен авторски концерт на проф. Николай Стойков в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив (01.10.2016 г) с участието на известни пловдивски хорови формации. Покана към слушателите от композитора.
• Шестият международен хоров фестивал-конкурс „Ливиу Борлан“ в Бая Маре, Румъния (8 – 11.09.2016 г.) през погледа на Слава Савова. Документална картина от събитието и интервюта с Андреа Анджелини – артистичен директор на фестивала и главен редактор на Международния бюлетин за хорова музика и Беата Шиманска – диригент на хора при Педагогико-артистичния факултет към Университета „Адам Мицкйевич“ в град Калиш, носител на първа награда от конкурса „Ливиу Борлан“. Гост в студиото: Атанаска Попова, диригент на хор „Алабреа“, носител на голямата награда за интерпретация на песен на Ливиу Борлан и втора награда за цялостно представяне на конкурса.
• В „Хорови новости” – информация за предстоящи певчески събития у нас и в чужбина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10

Събота, 20 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Genesis" и техния шести, последен с участието на Питър Гейбриъл албум "The Lamb Lies Down on Broadway". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.04.24 в 17:21