Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи концерт от новия сезон на Симфоничния оркестър на БНР - директно предаване от зала „България”, 14 октомври, 19 часа

БНР Новини
Симфоничният оркестър на БНР.
Снимка: архив



Диригент - Росен Гергов, солист: Юлиян Хеденборг, пиано (Швеция).


В програмата:
• Добринка Табакова - „Тракия” (премиера за България);
• Сергей Рахманинов - Концерт за пиано и оркестър № 2 в до минор, опус 18;
• Игор Стравински - музика из балета „Петрушка” (версия от 1947).







Росен Гергов. Снимка: Ekisei SonodaРосен Гергов завършва НМУ „Любомир Пипков” в София. Изучава пиано в класа на Милка Митева, кларинет при Борислав Йоцов, след което взема уроци и по дирижиране при Михаил Ангелов. Обучението си продължава във Виена при Леополд Хагер и Сейджи Озава. Гергов дирижира Симфоничния оркестър на Австрийското радио и телевизия (ORF) при дипломирането си и става асистент-диригент във Виенския симфоничен оркестър „Тонкюнстлер“ - позиция, която заема до 2009.
Росен Гергов е лауреат на Първия международен конкурс за диригенти на името на Евгений Светланов през 2007. Неговият запис на творби от Дейвид Чески със Симфоничния оркестър на Норландс опера (Швеция) е номиниран за наградите Грами през 2008. Гергов има записи за Би Би Си, Баварското радио и Австрийското радио и телевизия. С богат опит със съвременна музика, Росен дирижира Israel Contemporary Players в представления на „Касандра” от Мишел и „Кайзерът на Атлантис” от Виктор Улман с Klangforum Wien. През изминалия сезон Росен Гергов дебютира с Немския симфоничен оркестър (Берлин) и Словашкия радиосимфоничен оркестър.
Диригентът е работил с оркестри като Люксембургската филхармония, Би Би Си оркестър, Ensemble Modern, Токийския филхармоничен оркестър, Виенския симфоничен оркестър и много други.

Юлиян Хеденборг. Снимка: tprimevienna.comЮлиян Хеденборг е роден в Австрия и от малък започва да свири на пиано и цигулка. Музикалното си образование получава в едни от най-елитните музикални университети като „Моцартеум” в Залцбург, Университета за музикално и сценично изкуство във Виена, а през 2011 работи с проф. Тиконов в консерваторията „Хайдн”.
През 2006 пианистът започва да експериментира с други жанрове и се изявява като бас китарист и пианист в различни състави. Този опит дава нов поглед на Хеденборг върху изкуството, който влияе върху неговите интерпретации на класическата музика.
Музикантът концертира активно в Япония и САЩ, където музицира като част от камерен състав съвместно със своите двама братя. Хеденборг изнася и солови концерти в Австрия, Германия, Чехия, Словакия и Япония, последвани от дебютът му през този концертен сезон в София, заедно със Симфоничния оркестър на БНР и диригента Росен Гергов. Пианистът е носител на първи и специални награди от редица международни конкурси, някои от които за конкурса 21st Century Art в Португалия, Международен конкурс за класическа музика в Стокхолм, Швеция, Valsesia Musica Juniores Competiton, Италия и други.
Юлиян Хеденборг е вдъхновен от съчетаването на различните форми на изкуствата и работи с Музея за съвременно изкуство във Виена „Къща 21”, с който реализира проект за развитие на модерното изкуство.

Добринка Табакова. Снимка: dobrinka.comДобринка Табакова е композитор на музика с „греещи тонални хармонии и величествен размах, които пресъздават силна емоционална дълбочина“, отбелязва „Уошингтон Таймс“ и списание „Страд“. Тя работи с едни от най-изтъкнатите музиканти и организации, между които Би Би Си, Кралското филхармонично дружество, Максим Рисанов, Джанин Янсен, Гидон Кремер, „Амстердам Синфониета“, хора на катедралата „Сейнт Пол” в Лондон, както и фестивали за класическа музика по цяла Европа, Америка и Хонг Конг. Табакова е работила със Симфоничния оркестъра на Българското национално радио по два специални проекта, част от Международната трибуна на композиторите. Първият авторски албум на Добринка Табакова - „Струнни пътеки”, записан на легендарната немска компания ЕСМ Records, е номиниран за най-добър класически албум на 56-тите награди „Грами“ в Лос Анджелис 2014. Тази година Табакова бе поканена да напише кантата за честванията на 400-ия юбилей от смъртта на Уилям Шекспир. Премиерата на кантата ‘Безсмъртния Шекспир’ беше изпълнена на тържествения концерт в катедралата, където писателя е погребан. Предстоят ангажименти със танцовата компания на Сидни и Радиооркестъра на Лайпциг.
За своята творба „Тракия” композиторката казва: Тракия е първото симфонично произведение което написах като студент в консерваторията „Гилдхол”, Лондон, и премиерата му беше в залата „Барбикан” по време на конкурса за Златния Медал на консерваторията през 2001 година. Освен композиторския интерес към откриването на множеството звукови цветове, които могат да бъдат постигнати със симфоничния оркестър, произведението е вдъхновено от природата на тракийския регион и яркия контраст на низината обгърната от планините.
***
Добринка Табакова (1980)
Тракия (2001)
Времетраене ок. 8 минути


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25