Дни на Кралство Белгия в България

6
Н. Пр. Франсоа Бонтан, посланик на Кралство Белгия в България
Снимка: Емил Николов
За 11 път се провеждат дни на Белгия в България. От четири години програма „Христо Ботев“ на БНР е партньор на посолството на Кралство Белгия. Стана традиция в концертите, които организираме, е да събираме български и белгийски музиканти.
Започнахме през 2013 г. с красив коледен концерт на мецосопрана Барбара Менгелсберг и пианиста Ростислав Йовчев, които представиха песни и клавирни пиеси от Йозеф Йонген, Гийом Льокьо, Марсел Кине, Ян ван Ландегем, Лоде Ван Десел, Пит Свертс, Веселин Стоянов, Александър Текелиев и Димитър Ненов
На следващата година творби за цигулка и пиано от Анри Вийотан, Йожен Изаи, Цезар Франк, Морис Равел, Раф Вандермьоден изпълниха Владимир Тасев и Евелина Станчовска,
През 2015 година популярната белгийска група „Ака Балкан мун“ със специалното участие на Тима Недялкова, Недялко Недялков и Стоян Янкулов ни пренесоха във вълшебния свят на етно-уърл-джаз трансфигурациите и смесиха западноевропейската и балканска традиция.
Тази година по покана на посолството у нас пристигнаха белгийския джипси цигулар Ча Лимбергер, последовател на великия китарист Джанго Райнхард, заедно с перкусиониста Симон Льольо, китариста Бенжамен Клеман и контрабасиста Вилмош Чикош. По време на едно от пътуванията си Ча се среща с Тима Недялкова и Недялко Недялков и очарован от техните изпълнения ги кани да работят заедно.
„Тези артисти интерпретират традиционната българска музика по нов и модерен начин, показвайки, че традицията е наистина жива... Идеята на концерта тази вечер е да разкаже за тази среща между белгийската традиция на джипси джаза и прекрасната българска народна музика“ - каза Н. Пр. Франсоа Бонтан.  
От звуковия файл може да чуете концерта.

Снимки в галерията: Емил Николов

Галерия