Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 14 декември

Избрано от програмата

от 0.20 до 1.30 часа
Радиотеатър
„Две бучки лед” от Весел Цанков

от 1.30 до 2.30 часа
Музиката, която обичам
Проф. Вера Найденова, историк и теоретик на киното, разказва за своите музикални преживявания.

от 2.30 до 3.00 часа
Радиоенциклопедия
Природни резервати в България - Резервати в Природен парк „Витоша”

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Танцувален и автентичен фолклор от Белгия и Холандия. Изпълнители: „Хет Брабантс Фолксоркест“, ансамбъл „Хет Клийске“ и сборни формации.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Оркестъра за народна музика на БНР, Величка Златева, Христина Ботева, Румен Родопски и други.

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• Закуска на „Мост към Кристо“.
• В Деня на ветеринаря - поглед към домашните любимци и собствениците им в контекста на културата на поведение и законодателството.
• Борбата на Гражданска инициатива зa безопасни детски площадки приключва годината с конкурс.
• Аниматорски програми в детските болници и празничните им проявления.
• Общини в риск в България според Индекса на почтеност.
• Денят Х: Сини каски в Камбоджа - 3 години от поставянето на паметна плоча с имената на загиналите.
• РадиоУлица:
- Културен афиш.
- „Човекът, който искаше“ по А.П.Чехов - премиера на МГТ “Зад канала“.
• Третият в студиото: Певецът Христо Младенов и “Нищо не е същото“.

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Гост: Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. Разговор за реакцията на медиците и болниците по време на бедствие или крисизна ситуация. За действието на новия екипен триаж, за парите от НЗОК, лимитите и правата ни като пациенти.
• Каква е процедурата при събиране и даряване на храни - Цанка Миланова, председател на Българската хранителна банка.
• Националният Етнографски музей към БАН събира средства за създаване на модерен образователен център. За идеята - д-р Иглика Мишкова от Института по етнология и фолклористика.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Гости: Новата супер група на България - МОНО - събира известни български музиканти от различни поколения с акцент върху най-добрите рок групи от 80-те и 90-те години на XX век: Тони Чембъра („Монолит”), Петър Георгиев – Пешето (“Джендема”, Delta Roosters), Дани Ганчев („Тангра”) и Антоний Георгиев Тонто („Ахат”): подготвяйки сценичната си поява, представят предпремиерно първия си запис.
• В навечерието на Коледа Белослава ще представи новия си проект Soulful Christmas - най-популярните и обичани песни на певицата, но в нов прочит и с нови аранжименти.
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Техниката в ръцете на дивака...

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Гостува младия чешки писател Матей Хоржава преди представянето на новата му книга „Ракия” в Чешкия център в София. Българската публика ще се срещне с носителя на двете най-големи литературни награди в Чехия „Магнезия Литера“ и “Чешка книга”.
• Коментар на кинокритика Соня Александрова от Италия след приключването на 10 издание кинопанорамата „50 дни световно кино във Флоренция“.
• Милен Чавров и адвокат Ивана Мурджева представят съвместната си книга „Наръчник за оцеляване”. Социалният проект е посветен на хората болни от СПИН и ежедневната им борба да живеят достойно.
• „Сантиментариум”: фотографска изложба на Павел Червенков в Софийска градска художествена галерия. Разговор с автора на проекта, запечатал портрети на известни български артисти, художници, музиканти и интелектуалци от различни поколения.
•  Художничката Росица Гецова представя самостоятелната си изложба „Без съпротива“ в столичната галерия „Аросита”.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Преводачът - невидим и верен на оригинала.
Събеседници: Ангел Игов и Маргарита Дограмаджян с наградата за превод на името на Кръстан Дянков.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед - Музик мания
14-те дни на Коледа - подготовка за предстоящите празници с песни от цял свят

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Премълчаната история
Древната и нова история на красивия Бургас.
В българската история винаги има период, в който някой от градовете се превръща в в основно действащо лице при нейното състояване. Така е било, разбира се, с Плиска и Преслав по време на Първото българско царство, със столицата на Самуил Охрид, естествено Велико Търново през Второто българско царство, подбалканските градчета през Възраждането - Копривщица, Карлово, Габрово, след това София като столица на Третото българско царство. Бургас, за разлика от всички тях, сякаш не е имал такъв звезден исторически миг, в последно време обаче името на града все повече се произнася с мъничка нотка на завист и с голяма доза възхита от българите. „Най-красивият за живеене град в България”, „Най-добрият за живеене град в България”, „Прекрасен център” и т.н., и т.н. - това са реплики, които се чуват все по-често и все по-гръмко. Та тъкмо на тези непознати и очарователни исторически страници за град Бургас ще говорим. Гости: Митко Иванов и проф. Иван Карайотов.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Петте сетива и шестото чувство - Да си отговорен за 75% от информацията

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Звукови хроники
Зимни музикални картини

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода - Музикален атлас
Среща със Сау Пауло. Личните впечатления са на Миглена Герасимова, урбанист и социолог от СУ. В разговора с нея засягаме множество любопитни теми - музика, начин на живот, нрави, градоустройство, сравнение с различното излъчване на Рио де Жанейро. Миглена ни предостави и част от творчеството на формация „Мауака” (в превод от езика хауса, говорен в Северна Нигерия – „жрец, магьосник“). Там, освен присъствието на мелодии от Америка, Африка и Азия (при първенството на индианското), личи и влиянието на нашия фолклор - хор „Мистерията на българските гласове“, чието изкуство е искра за вдъхновението на талантливите музиканти от бразилския мегаполис.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Десет дни до Коледа“ от Весела Фламбурари.

от 19.20 до 21.20 часа
Контемпо
• В края на годината Контемпо отново се обръща към тези, които са му гостували през годината с „въпроса с кои музикални събития ще запомнят 2016?”. Този път имат думата Драгомир Йосифов (композитор и диригент) и Сабин Леви (композитор, органист и музиколог)
• Гега Ню издаде още един компактдиск с музика от Ясен Воденичаров.
• Нов диск с музика и изпълнения на Сабин Леви
• „Разговори около полунощ” - нов албум, в който трима музиканти се обединяват за да разкажат една любовна история. Тя е съвсем обикновена, но всеки я преживява различно: Михаела Щайнхауер (вокал), Алексей Круглов (алтсаксофон) и Роман Столяр (пиано).

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Валери Петров

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Младият артист Иван Стоянов ще ни разкаже за дипломния си спектакъл „Ловец на свечерявания“ по текстове на Хулио Кортасар. Ето и въпросите, които си задава той: „Възможно ли е публиката и актьорското тяло да сънуват един и същ колективен сън - шарен, истеричен, психеделичен, плашещ, сексуален, красив, уродлив и детски? Възможно ли е едно представление да не е само представление, но и концерт-импровизация, психодраматично изиграване на лични спомени и взаимоотношения, картина на сюрреалист и в същото време да прави лек реверанс към жанра радиотеатър?“

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
• Коледното турне на Детския хор на БНР в Кралство Белгия с акцент - концерта в Европейския парламент, изнесен на 7 декември 2016 година под диригентството на Венеция Караманова
• 80 години Смесен хор на транспортните работници - София. Интервю с диригента Петър Матев.
• Спомен за диригента Димитър Григоров.
• Хорови новости - информация за юбилейни концерти и празнични изяви, посветени на Рождество Христово.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10