Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Пейчев отблизо

БНР Новини




По повод 100-годишнината от рождението на поета Иван Пейчев в Дома на киното се състоя специална прожекция на филма „Поетът Иван Пейчев. Един невероятен гладиатор”, продукция на дирекция „Информация“ на Българската национална телевизия за рубриката „В кадър“, с продуцент – Петя Тетевенска. Режисьор на филма е Александър Донев, когото познаваме като кинокритик и продуцент на филми, сценарият е на Марияна Фъркова, която е автор на книги.
Иван Пейчев се превръща в легенда не само с поезията си, но и заради непримиримостта си към конформизма, посредствеността и обезценяването на идеите. Филмът за първи път показва документи от досието на поета в Държавна сигурност. От тях се разкрива една от главните закономерности на литературния живот по онова време, а именно: как известността на твореца, неговите изяви и признание всъщност не зависят от таланта и вложения труд.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летящата поезия на Росен Карамфилов

Росен Карамфилов е дух, отдаден изцяло на изкуството. Новата му стихосбирка, озаглавена "Аз ходя" , говори за вътрешната свобода – тази на автора и на неговите читатели. Редакторът на поетичната книга Недялко Славов казва, че "авторът е зачеркнал пешеходната формула на човечеството, а самият той е летящо същество."   Илюстрациите в книгата са..

публикувано на 20.04.24 в 11:10
Григор Бануши

Григор Бануши за недовършената симфония на едно поколение

Адриан Мара е албански композитор, диригент и дисидент, преследван от тайните служби на Енвер Ходжа. Макар и измислен персонаж, Мара е събирателен образ на цяло поколение репресирани музиканти в Албания – симфония от трагични съдби и несбъднатост. "Недовършена симфония" е новият роман на албанския писател и радиожурналист Григор Бануши. Той..

публикувано на 20.04.24 в 09:05
„Добрутро“, 2022 г.

"Реката на забравата" – дебютна изложба на Христина Костова

"Реката на забравата" е първата самостоятелна изложба на Христина Костова, която може да разгледаме от 16 април в Регионалния исторически музей на София. Страстта ѝ към рисуването се появява през 2019 г., когато напуска работата си в Дупница и се мести да живее в София. Всичко започва с малка скица с молив на нейния любим, на обикновена копирна..

публикувано на 20.04.24 в 08:35

Такива сме си

В редакция "Хумор и сатира" сме подчертано любознателни и се интересуваме от всичко в света, но на слушателите си предлагаме само най-важното. Тази неделя след новините в 18 подборката изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" - германски полицаи ще помагат на летище..

публикувано на 20.04.24 в 08:05

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15