Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на Радиотеатъра (по изключение в 17.00) или 4 поредни нощи на Мечтателя на Достоевски

БНР Новини

Илюстрация на "Бели нощи" от Федор Йонин

Мечтателят е главният герой на повестта „Бели нощи“ от Фьодор Михайлович Достоевски и изпълнението, при това 100-процентов радио дебют, на актьора Васил Дуев в тази роля в новата продукция на Радиотеатъра, е изключително. Мечтателят е, забележете, същество от среден род, който неслучайно споделя със своята неочаквана нощна позната на моста в Петербург, че се бои от времето, когато ще излинеят и самите мечти, когато ще помръкнат поривите на измислицата и тогава, лишен окончателно от способността си да бяга от действителното към фантастичното, той ще трябва да се запита: какво направи от себе си, къде пропиля най-хубавото си време? И ще изпита онзи пълен и особен ужас, че предчувствията са се оправдали и цялото сладостно и коварно мечтателство е едно нищо, една глупава, една кръгла нула.
Портрет на Достоевски от 1847 г. от Константин ТрутовскиДостоевски пише „Бели нощи“ на двадесет и седем годишна възраст, когато вече, след издаването на „Бедни хора“, е имал някаква известност като млад автор, а също така и с куп негативни критически отзиви за няколко други вече публикувани разкази, а днес, от позицията на изминалите 168 години от датата на издаването на повестта през 1848 година и в контекста на всичко, което се е случило с автора след тази дата, можем категорично да кажем, че гениалността му личи още в тази ранна работа.
Проверете сами.
Тази неделя, 18 декември, от 17.00 часа.
Дори нещо повече. Радиоверсията, зад която стоят Яна Добрева като автор на текста, Георги Михалков като режисьор и Иван Драголов като композитор, музикален и саунд дизайнер, ще ви помогне. Тук, с тази постановка блесва фактът на гениалност на автора.
Ангелина Славова в ролята на Настенка и Васил Дуев прекрасно работят и за още една кауза на Достоевски, която подкрепяме, и затова точно „Бели нощи“ е заглавието на нашата коледна премиера. Достоевски е устремил цялата си енергия към разказване - предаване - създаване на най-висшия и най-съкровения образ на любовта и приятелството между всички хора на земята.
Великолепната работа на нашия творчески екип, включващ Георги Михалков, Иван Драголов, Яна Добрева, Васил Дуев, Ангелина Славова, Нина Стамова, Ива Караманска, и Фьодор Михайлович Достоевски е нашето коледно послание.

Портрет на Достоевски от 1847 г. от Константин Трутовски

Снимки в галерията Даниела Манолова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30