Не си по-голям от хляба!

БГНЕС
• А ако обобщим, никой не е по-голям от хляба, макар че мнозина, които са си осигурили доволно и сиренцето, се вземат за великани. Но да не се занимаваме с тях. Думата ни е за тези великолепни изрази, част от устното творчество на народа ни, в които чрез имената на хранителни продукти и ястия се характеризират човешки качества и поведение, социален статус, здраве, възраст и т.н. Много от тях вече не се използват активно, но други продължават да битуват в речта ни, напомняйки за времената, когато хлябът е бил основната храна на трапезата. И днес свиваме сармите на някого, трием му сол на главата или пък се караме за паница леща, сърбаме нечия попара, забъркваме каши, бъркаме в кацата с меда, вземаме си хляба в ръцете, търсим на баницата мекото. За това разговаряме с доц. Даниела Константинова.

• Езикови справки по радиото: бъдещо/бъдеще, настоящо/настояще.
Най-оригиналните пожелания за новата година, които получихте или отправихте.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дискът от Небра - бронзов диск на повече от 3600 години  със златни изображения на слънцето, луната, звезди е най-древното изображение на космоса, както са установили учените

Радиоенциклопедия „Небесна космогония”: Пътуване между световете

Според фолклорните представи, пространството най-общо е разделено на Долна, Средна и Горна земя, с разнообразни и необичайни обитатели: джуджета, великани, магьосници, лами, хали, самодиви, русалки, летящи килимчета, говорещи животни, притежатели на необичайни дарби, богове, ангели и, разбира се, хората. Уж всеки знае мястото, което му е отредено, но..

обновено на 23.02.17 в 18:07

Осмият континент

Преди броени дни в публикация в списание „Геологическо дружество на Америка“ се появи нов претендент за високото звание „континент“. При това – оказа се, че повече от 90% от него се намира доста ниско: под водите на Тихи океан. А и територията на „кандидата“ е твърде малка – само около 4,9 милиона квадратни километра. Разгоряха се спорове и причината..

публикувано на 23.02.17 в 17:20

Историческо пътешествие по криволичещите пътища на българското право

За проблемите в българската правна система, така наречената „трета власт” се говори отдавна и с никак не красиви думи. Нещо повече, дори Европейската комисия – по принцип доста премерена и политически коректна в изявленията си, понякога си позволява доста по-остри и напрегнати изказвания по повод българските юридически проблеми. Някои ще си кажат, че..

публикувано на 22.02.17 в 17:15

Радиоенциклопедия "Границите на човешкото тяло": Тялото и кутията на Пандора

Живеем във времена, когато успехите на медицината и навлизането на науката и технологиите все по-надълбоко в човешката природа водят до увеличаваща се средна продължителност на човешкия живот. За жалост, спечелените години не означават автоматически повече здраве: житейският път в редица случаи остава белязан от множество болести, някои от които дори..

публикувано на 22.02.17 в 09:40
Доц. Георги Митринов в студиото на „За думите” и страница от османски регистър (дефтер)

Български имена и съдби в документи от 16 век

• Колкото и да е странно, ръкописи отпреди няколко века, свързани с бита и културата на предците ни, все още чакат да бъдат изследвани. Това е така, защото историята на самите документи е доста сложна. В случая говоря за османски регистри от 16-и век, които попадат в полезрението на наши изследователи по заобиколен път. А това, което те съдържат като..

публикувано на 21.02.17 в 16:40