Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две премиерни творби ще бъдат представени от Симфоничния оркестър на БНР с диригент Росен Гергов на 13 януари от 19.30 часа в зала „България“

Програма "Христо Ботев" ще излъчи директно от зала "България" концерта на Симфоничния оркестър на БНР

БНР Новини
Снимка: БНР
Симфоничният оркестър на БНР ще представи две премиерни творби. Това са а Увертюра Али Баба от Румен Бояджиев – син и Frozen in time за маримба и оркестър от Авнер Дорман. Програмата ще завърши със Симфония № 5 на Лудвиг Ван Бетовен. Солист на концерта ще бъде Василена Серафимова (маримба).
Произведението Frozen in time за маримба и оркестър е написано от израелския композитор Авнер Дорман. То ще прозвучи за първи път в България, изпълнено от младата перкусионистка Василена Серафимова. Талантливият композитор Румен Бояджиев-син, ще направи своята световна премиера на увертюрата си Али Баба, част от работата му към едноименната детска оперета.
Василена СерафимоваВасилена Серафимова е една от младите български изпълнителки, която се изявява в България и в Европа като концертиращ музикант, както и първaта българскa перкусионистка, която завършва Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж. Още в детска възраст тя става носителка на награди от престижни международни конкурси в България, а по-късно в Австрия, Франция и Германия. През 2006 година е сред финалистите на Международния конкурс за маримба в Линц (Австрия). Тя е удостоена с награди от престижните международни конкурси Marimba Оne, Norsk and Classic Concert Group, Международния конкурс за маримба в Париж и награда от Спедидам за най-добър чуждестранен студент във Франция. През септември 2007 година Василена печели Втора награда на Международния конкурс ARD в Мюнхен (Германия), а година по-късно е с Първа награда от Петия световен конкурс за маримба в Щутгарт (Германия).
СнимкаНейните музикални идеи, чувствителност и силно сценично присъствие впечатляват журито на Международния есенен конкурс за млади интерпретатори, което ѝ присъжда Голямата награда както и два специални приза – наградата Пиер Салви на Община Вал д’Оаз и наградата Жан Пол Ню за най-добро изпълнение на съвременна творба. Дебютният ѝ компактдиск излиза през 2012 година в Париж от Integral Classic.
Увертюрата към детската оперета Али Баба е най-новото концертно произведение на Румен Бояджиев-син. Издържана в оркестровия дух на холивудската „Златна ера“ от 40-те и 50-те години на XX век, тя представлява своеобразен увод към така популярната детска приказка, която композиторът обещава, че скоро ще се превърне в завършено музикално-сценично произведение. След успеха на първата оперета от този цикъл – Малката Кибритопродавачка, Али Баба е продължението на замисляния от автора триптих, съдържащ три от най-популярните приказки в световната литература – "Малката Кибритопродавачка", "Ледената Кралица" по Ханс Кристиан Андерсен и "Али Баба" по "Приказки от 1001 нощ". За своите идеи композиторът споделя: „Целта на този цикъл е да възвърне интереса към жанра на оперетата в класическия ѝ смисъл, представяйки на детската аудитория произведения, написани на базата на класическата вокално-оркестрова форма. Триптихът цели да възпита у децата вкус и сетива за музикално-сценичните изкуства като цяло, нещо, от което те определено имат нужда в съвременното общество“ – казва Румен Бояджиев-син.
Диригентът Росен Гергов успява умело да съчетава класиката и съвременността в концертите на Симфоничния оркестър на БНР. Разнообразието и новаторството в програмата на сезон 2016/2017 се дължи на неговия опит като млад диригент на световната сцена, ръководейки редица от големите европейски оркестри. Носител е и на множество престижни награди, а през 2008 година неговият компактдиск със Симфоничния оркестър на Norrlands Opera е номиниран за награда „Грами“ в категорията Classical Contemporary Composition.
Симфония № 5 на Лудвиг Ван Бетовен, една от най-изпълняваните и любими симфонии, ще прозвучи за финал на концерта в зала „България“.
Билети на касата на “Кантус Фирмус” в зала “България“, Рекламно-информационния център на БНР (бул. “Драган Цанков” 4) и в мрежата на ticketsbg.co




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30