Първите стъпки на българското кино

Васил Гендов е сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля в първия български игрален филм „Българан е галант”.
Снимка: архив

Киното в България има история - да се надяваме, че има и настояще, а най-вече бъдеще, и тази история е любопитна с всички онези малки неща, които създават големия културен и социален разказ. Вероятно с наскоро отшумялата 100-годишнина от българското кино се появиха изследвания, които обръщат внимание тъкмо на тези първи стъпки в развитието на киното в България, а конкретно и в София. За столицата разказва книгата на д-р Петър Кърджилов „Озарения в полите на Витоша. Летопис на ранното кино в София (1896 - 1915)” - едно крупно изследване, което по детайлен начин описва първите години от развитието на киното в главния български град. Обърнато е внимание на първите пътуващи прожекционисти, на първите киносалони, кинооператори и механици и т.н., и т.н. - неща, които са непрестанно интересни, защото са взрени в българската културна история. Книгата на д-р Петър Кърджилов завършва с 1915 година - годината, смятана за началото на българското филмопроизводство с продукцията на Васил Гендов „Българан е галант” и е истински красиво съвпадение, че почти по същото време Българската национална филмотека издаде спомените на може би най-горещия ентусиаст на българското кино - първопроходеца Васил Гендов, както и мемоарите на съпругата му Жана Гендова. Две във всички случаи мащабни събития и в областта на киното, и в областта на книгите, и в областта въобще на българската култура, на които предаването „Премълчаната история” се чувства длъжно да отдели подобаващо внимание. Защото българската културна история - това е най-важната българска история. Че е така, ще стане ясно на 11 януари с първото за тази година издание на предаването. Гости ще бъдат д-р Петър Кърджилов и директорът на Националната филмотека Антония Ковачева.


Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук.
print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ангел Игов (вдясно на снимката)

Любов по списък – задължителната литература в училище

Когато се оплакваме, че днешните поколения не четат книги, дали сме наясно, че любовта към четенето системно и методично се убива в самото училище. Чрез безумния начин, по който се „преподава“ литература, чрез списъците със задължителни автори и произведения, чрез учебните програми по литература, които не са нищо друго, освен пак списъци със задължителни..

публикувано на 27.04.17 в 10:05
Пристигането на британците в Мандалай на 28 ноември 1885 г., след третата англо-бриманска война, която бележи началото на британското управление в Бирма.

Радиоенциклопедия „Колонизацията на света – цивилизация на империи?“: Колонизацията на Азия

Азия e най-големият по площ и численост континент в света. Той е и територията на стари цивилизации, вековни държави, мистична притегателна сила на политиката и търговията за европейците още от Античността. Азия е континентът, с който Европа има най-дългогодишни исторически взаимоотношения. Субконтинентална Азия – Индия и т.нар. „Острови на подправките“..

публикувано на 26.04.17 в 08:50
Проф. Светлана Стойчева (вляво) и Венета Гаврилова в студиото на предаването.

Чавдарчето е примерно дете…

Добро, послушно, ученолюбиво, прилежно, трудолюбиво, бдително, дръзновено, отговорно… Откакто през Възраждането у нас прохожда литературата за деца, тя с малки изключения явно или скрито възпитава младите читатели, представяйки им положителни и отрицателни образи и модели за поведение. Добродетелите, към които детето е призовано да се стреми, остават..

публикувано на 25.04.17 в 17:10
Вартануш Топакбашян (вляво) и Цвета Николова в студиото на предаването.

Никога повече! 102 год. от геноцида над арменския народ

На 24 април светът отбеляза Международния ден в памет на жертвите на арменския геноцид, извършен през 1915 год. По традиция арменската общност у нас организира възпоменателни събития и предишния ден. Как тази година нашите сънародници отбелязаха тъжната годишнина и как наследниците на някогашните бежанци гледат на стореното на дедите им; какви нови факти..

публикувано на 25.04.17 в 16:38
Ивелина Гаджева (вляво) и Поли Захариева.

ТОМ България за хората с увреждания

В края на миналата седмица група млади ентусиасти, събрани от идеята да променят света, поканиха хора с различни увреждания да участват в технологичен маратон. Всички заедно – дизайнери, инженери и нуждаещи се, трябваше да намерят технологични решения за конкретни проблеми. Как протече маратона, изпълниха ли се очакванията  на организаторите и какво..

публикувано на 25.04.17 в 16:15