Първите стъпки на българското кино

Васил Гендов е сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля в първия български игрален филм „Българан е галант”.
Снимка: архив

Киното в България има история - да се надяваме, че има и настояще, а най-вече бъдеще, и тази история е любопитна с всички онези малки неща, които създават големия културен и социален разказ. Вероятно с наскоро отшумялата 100-годишнина от българското кино се появиха изследвания, които обръщат внимание тъкмо на тези първи стъпки в развитието на киното в България, а конкретно и в София. За столицата разказва книгата на д-р Петър Кърджилов „Озарения в полите на Витоша. Летопис на ранното кино в София (1896 - 1915)” - едно крупно изследване, което по детайлен начин описва първите години от развитието на киното в главния български град. Обърнато е внимание на първите пътуващи прожекционисти, на първите киносалони, кинооператори и механици и т.н., и т.н. - неща, които са непрестанно интересни, защото са взрени в българската културна история. Книгата на д-р Петър Кърджилов завършва с 1915 година - годината, смятана за началото на българското филмопроизводство с продукцията на Васил Гендов „Българан е галант” и е истински красиво съвпадение, че почти по същото време Българската национална филмотека издаде спомените на може би най-горещия ентусиаст на българското кино - първопроходеца Васил Гендов, както и мемоарите на съпругата му Жана Гендова. Две във всички случаи мащабни събития и в областта на киното, и в областта на книгите, и в областта въобще на българската култура, на които предаването „Премълчаната история” се чувства длъжно да отдели подобаващо внимание. Защото българската културна история - това е най-важната българска история. Че е така, ще стане ясно на 11 януари с първото за тази година издание на предаването. Гости ще бъдат д-р Петър Кърджилов и директорът на Националната филмотека Антония Ковачева.


Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изгубената Беломорска Тракия - завръщане и реконструкция

В тези дни, когато историческата справедливост беше възстановена и в Албания беше признато съществуването на българско етническо малцинство (предаването „Премълчаната история”, трябва да подчертаем, на два пъти имаше тема българските селища по източната албанска граница, а гост беше доц. Веселка Тончева от БАН, благодарение на чиито усилия обичаите на..

публикувано на 18.10.17 в 17:10
Пам Велидис (вляво) и Цвета Николова.

Пам Велидис за Терора на нормата

Кюфте, дебелан/а, бъчва и подобни обидни думи са чули почти всички жени и мъже с наднормено тегло. И ако зрелите жени и мъже са малко или повече устойчиви на подобни обиди и често са склонни сами със себе си да се шегуват, при младите хора, особено при девойките, това не е така. Често подобно отношение ги вкарва в депресия, убива самочувствието им и ги..

публикувано на 18.10.17 в 11:00
Фотоколаж: Теодор Иванов

Радиоенциклопедия „Константи и въображаеми светове в науката”: Епизод 3 „Ирационалните числа и пътят на Пи”

Цикълът включва пет епизода, в които разглежда как важните за математиката, физиката, програмирането, статистиката числа и понятия намират място във философията, музиката, лингвистиката, изкуството. Поставя научни и философски въпроси за това по какви начини математиката, константите и математическите модели присъстват във физическия свят. Спорейки какво..

публикувано на 18.10.17 в 10:00

Движенията на сърцето

Далеч преди науката да стане авторитетният източник на знание и съдник за правдивостта на човешките схващания хората са се доверявали на своите непосредствени усещания и наивни вярвания за света и за себе си в него. Още тогава в речта на прадедите ни се появяват устойчиви изрази за описание на емоциите, които фиксират тези техни представи. Интересното е,..

публикувано на 17.10.17 в 16:45

Радиоенциклопедия „Глината”: Архитектура от глина

Кои са предимствата на глината като естествен строителен материал, защо една трета от населението на Земята и днес живее в глинени къщи, има ли връщане към използването й в съвременното строителство - отговори на арх. Георги Георгиев, автор на електронната книга „Строителство с естествени материали”. Самият той живее в построена от него глинена къща близо..

публикувано на 17.10.17 в 10:00