Първите стъпки на българското кино

Васил Гендов е сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля в първия български игрален филм „Българан е галант”.
Снимка: архив

Киното в България има история - да се надяваме, че има и настояще, а най-вече бъдеще, и тази история е любопитна с всички онези малки неща, които създават големия културен и социален разказ. Вероятно с наскоро отшумялата 100-годишнина от българското кино се появиха изследвания, които обръщат внимание тъкмо на тези първи стъпки в развитието на киното в България, а конкретно и в София. За столицата разказва книгата на д-р Петър Кърджилов „Озарения в полите на Витоша. Летопис на ранното кино в София (1896 - 1915)” - едно крупно изследване, което по детайлен начин описва първите години от развитието на киното в главния български град. Обърнато е внимание на първите пътуващи прожекционисти, на първите киносалони, кинооператори и механици и т.н., и т.н. - неща, които са непрестанно интересни, защото са взрени в българската културна история. Книгата на д-р Петър Кърджилов завършва с 1915 година - годината, смятана за началото на българското филмопроизводство с продукцията на Васил Гендов „Българан е галант” и е истински красиво съвпадение, че почти по същото време Българската национална филмотека издаде спомените на може би най-горещия ентусиаст на българското кино - първопроходеца Васил Гендов, както и мемоарите на съпругата му Жана Гендова. Две във всички случаи мащабни събития и в областта на киното, и в областта на книгите, и в областта въобще на българската култура, на които предаването „Премълчаната история” се чувства длъжно да отдели подобаващо внимание. Защото българската културна история - това е най-важната българска история. Че е така, ще стане ясно на 11 януари с първото за тази година издание на предаването. Гости ще бъдат д-р Петър Кърджилов и директорът на Националната филмотека Антония Ковачева.


Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук.
print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Журков, проф. Симеон Янев, Румен Леонидов и Станини Дешева (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“.

Премълчаният Михайл Хаджийски – „таврийският Йовков“

Преди 100 години в Украйна се ражда извисен дух, таврийски българин, който у нас е напълно забравен. Това е Мишо (Михаил) Панталеев Хаджийски – писател, публицист и общественик. През 1942 г. успява да достигне до България, където приема за своя основна цел да запознае българската общественост с положението, в което се намират таврийските българи и..

публикувано на 28.06.17 в 17:20

Радиоенциклопедия „Български села с легендарни имена”: Легенди за села със смешни имена

В страната ни има над 5200 населени места - 257 града и близо 5000 села. Голяма част от тях носят уникални имена, а зад всяко наименование има интересна история. Легенди, животни, битки, комични ситуации и странни стечения на обстоятелствата стоят зад населените места с най-странни имена. От Плешивец, през Певците, Торбалъжи, Дупините, Пържиграх… до..

публикувано на 28.06.17 в 10:00
Посолството на Република България в Скопие организира петдневна кампания за подаване на документи за кандидатстване в български висши учебни заведения на младежи от Република Македония. От 16 до 20 юни 2017 г. 198 младежи подадоха документи за кандидатстване на място в дипломатическата мисия.

От български… на български или когато политиката се намеси в езика

• Разчертаването на политическата карта на Балканите е пречупило не един човешки живот и отворило рани в съдбата на народите. Оптимистичната перспектива за общ европейски дом без граници се оказа не толкова близка, а нихилизмът на новите поколения съжителства с уродливи прояви на национализъм, граничещи с криминалното. На този фон „обикновените” хора..

публикувано на 27.06.17 в 17:05
Д-р Георги Кръстев и Цвета Николова в студиото на програма „Христо Ботев”.

Етническият мир и националната сигурност

Няма път на мира. Мирът е Пътя ... Тези думи принадлежат на един велик човек, роден през XIX и белязал със своите идеи целия XX век - Махатма Ганди, борец за човешка свобода и духовен водач. Стара истина е, че нещата винаги зависят от конкретния човек на конкретното място. И от всички нас зависи в страната ни да има мир - независимо от какъв етнос сме и..

публикувано на 27.06.17 в 15:02
Георги Христов в древния град на маите в Гватемала - Тикал.

Гватемала - сърцето на цивилизацията на маите, страна на удивителния кетцал, на вулканите и на много други невероятни неща

Тръгвате за Гватемала, а как се наричат местните пари, с които ще си купувате минерална вода, нещо за хапване, сувенири? Кетцал?! Интересна дума! Дали означава нещо? Освен гватемалските пари, кетцал е също вид удивителна птица с опашка, два пъти по-дълга от тялото. Като лети, прилича на хвърчащ змей. Тъкмо като „пернат змей” е изобразяван Кетцалкоатъл,..

публикувано на 26.06.17 в 13:30