Стига да не вали...

БГНЕС

Вече пети ден от новините научаваме, че някъде все още има непроходими пътища, че другаде токът щял да дойде всеки момент, че на трето място децата още са в дървена ваканция, а не знам си къде болните хора били извън опасност. Тази тема се оказа не само на този ден, а и на доста преди него, и Господ знае на още колко занапред. Така че не е излишно пак да помислим над нея.
Стане ли дума за тези драматични преживелици, държавниците обикновено ни натякват, че за поддържането на пътищата, за тока, водата и снабдяването на хората се грижат частни фирми. Така е, но тия фирми не ги избираме ние, избират ги те. Как ги избират -тайна. Какво умеят - вижда се. Колко прибират - много.
Пристъпът на зимата ни връхлетя почти година, след като ни изнудиха да си купим нови, по-скъпи винетки за движение по пътищата. По тях обаче далеч не всякога можем да се движим. Лете дупки и козметични ремонти, зиме преспи, блокирани мръзнещи хора по полето и затворени проходи. Не знам как е в Алпите сега, знам само, че неведнъж през зимата са били преминавани от цели армии. Впрочем армия е преминавала и през Стара планина, само че тогава не е имало нито Агенция по пътищата, нито Министерство на регионалното развитие. Иначе и досега София можеше да е санджак в някой вилает на друга държава.ВИЖТЕ ОЩЕ

Журналистът Костадин Филипов представя за първи път своите стихотворения

Своя радиоавтограф в предаването „Семейно радио”, тази неделя постави журналистът Костадин Филипов. Върнахме Косьо назад във времето, за да разкаже кога е бил първият му досег с журналистиката и как съвсем случайно се превръща в едно от представителните лица на новините. Животът ми показва, че трябва да съм срещу течението и тогава нещата се случват,..

публикувано на 19.10.17 в 16:10

Николай Добрев - нестандартният политик

На 19 октомври бе отбелязана 70-ата годишнина от рождението на спорния за много българи политик - покойният Николай Добрев, член на Висшия съвет на БСП, министър на вътрешните работи в правителството на Жан Виденов и номиниран за министър-председател в началото на 1997 година.   Роден е на днешния ден през 1947 година в град Гоце Делчев (тогава..

публикувано на 19.10.17 в 12:40
Вчера пред Националния дворец на културата бяха пуснати 1200 розови балона в памет на жените, които всяка година губят битката с рака на гърдата.

„Една от осем”

„Една от осем” - това е името на една от организациите, които участваха в информационната и профилактична кампания, с която в София се отбелязва днешният Международен ден за борба с рака на гърдата. Това е и честотата на заболяването сред жените у нас, което го прави едно от най-социално значимите днес. През този месец специалисти от 13 лечебни заведения..

публикувано на 19.10.17 в 12:10

Отново отвориха музея на Пейо Яворов в София

На 19 октомври обновената къща-музей „Пейо Яворов” на ул. „Раковски” в София прие първите си посетители след сериозен ремонт и същинско реновиране на стени, стълби и мебели.  Тази къща е последният пристан на поета Яворов и съпругата му Лора Каравелова от периода 1912-13 година. Едни я определят като най-щастливата година, други – като най-трагичната..

публикувано на 19.10.17 в 11:40

Битките в ЮНЕСКО променят световния ред

В исторически момент ли е ЮНЕСКО през 2017 г. след реакциите на САЩ и Израел за напускане на организацията? Ще бъдат ли последвани от други държави и каква е ролята им на наблюдатели след декември 2018 г.? Какво е институционалното бъдеще на света в областта на културата, образованието, науката и комуникациите и защо е важно да бъдат възприети променените..

публикувано на 19.10.17 в 11:25