Боряна Левтерова: Колежите на Обединения свят носят добро образование и уникално преживяване за стипендиантите

БГНЕС

Колежите на Обединения свят са 17 училища, в различни точки по света, първият е в Уелс. Идеята за създаването им се заражда след Втората световна война, като целта е на едно място да бъдат събрани да учат и живеят заедно хора с различни култури, етноси и раси. А надеждата е, че по този начин, опознавайки междукултурните различия, образованието ще бъде гарант за мир. България е част от този обмен от 1988 година. Днес у нас се отпускат стипендии за обучението на ученици от 10 и 11 клас. Някои от стипендиите покриват изцяло разходите по обучението, а някои - частично.
Как се кандидатства за стипендия в Колежите на Обединения свят и какво образование получават избраните? - разказва Боряна Левтерова, координатор на Колежите за България, а Симона Радева, стипендиант, споделя опита си от обучението ѝ в Колежите.ВИЖТЕ ОЩЕ
Една от реновираните сгради на ул. Веслец

Нова визия за едно добре познато място

В рубриката „Домът цветно“ ни гостуват арх. Любо Георгиев и градския антрополог Никола Венков. Темата този път е посветена на един софийски квартал, заключен между булевардите „Дондуков“, „Васил Левски“, „Сливница“ и „Мария Луиза“. Какви са идеите за нова визия и как да бъде „съживено“ това място, за да се подобри неговия облик и да привлече повече хора,..

публикувано на 25.09.17 в 16:35

Родът на Васил Априлов

В рубриката „Моята история“ - съвместен проект с гражданска платформа „MOVE.BG”, ви разказваме интересни родови истории, историята на вашата къща, улица и град. Днешната ще ни отведе в Габрово, за да чуем историята на рода на Васил Априлов. Разказва я Даниела Цонева – уредник в РИМ в града.

обновено на 25.09.17 в 15:57

Времето за игра

Научих, че пясъчниците за игра, намиращи се в детските площадки в Благоевград ще бъдат премахнати поетапно. Решението е взето от кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов, след постъпили писмени искания от родители, които настояват да бъдат предприети действия в тази посока. Основният мотив е, че често пясъчниците могат да бъдат източник на зарази. Община..

публикувано на 25.09.17 в 12:30
Доц. Росен Коларов и проф. Златимир Коларов

Медицина и мир

Често се случва двама братя да изберат една професия. Рядко се случва и двамата да бъдат творци и извън основното поприще, в случая медицината. Ще говорим за това, но и за спецификата на двете специалности: за най-честите заболявания в ревматологията и за най-баналните и по-сложните травми в лицево-челюстната хирургия... По подобна схема ще разкажем..

публикувано на 25.09.17 в 12:14
Панаир на учебно-тренировъчните фирми в ПГИ

Учебно-тренировъчните фирми – една възможност учениците да усетят риска на предприемачеството и насладата от успеха

Продължаваме в „Нашият ден практично“ да разказваме за това къде децата ни могат да получат практически умения за живота и бизнеса, къде могат да получат социални умения, да опознаят начина на функционирането на икономическата и финансова система, къде могат да се срещнат с т. нар „риск на предприемача“. Една такава възможност предоставят..

публикувано на 25.09.17 в 12:00