Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев - мандат между развитието и застоя

Какво успя да свърши президентът според двама български социолози?

БНР Новини
Андрей Райчев (вляво) и Антоний Гълъбов.
Снимка: БГНЕС
В началото на последната седмица от мандата на четвъртия български демократично избран президент, потърсихме оценката на експерти за това какво успя да свърши той през последните пет години и в какво се препъна. За целта потърсихме социолозите Антоний Гълъбов и Андрей Райчев.


Доц. Гълъбов наблегна на изключителната трудност на мандата, успял да промени дизайна на президентската институция. Според него, във времена на съпътстващи и взаимно пресичащи се кризи, тя се справи с пълноценното използване на един до този момент останал скрит пласт от нейните правомощия.
За социолога, мандатът до голяма степен надхвърли предварително заявените си цели и може да се определи като изключително успешен поне в три области:
- Много активната позиция на Плевнелиев по отношение на високите технологии, младежкото развитие, образованието и науката.
- Изграждането на стратегическа визия за развитие на България до 2050 година;
- Генерирането на много важни идеи, свързани с развитието на енергетиката – сред тях тези за енергийната ефективност, независимостта и диверсификацията на българската енергийна система.

Към тях Антоний Гълъбов добави и факта, че Росен Плевнелиев е първият български политик, който бива приет по толкова категорично положителен начин зад граница. Според него, досега у нас не сме имали държавник, който да е толкова близък и оперативно свързан с европейските и световни лидери, а акцентирането върху антируската му реторика е само елемент от безпрецедентната пропагандна война, която продължава да се води срещу него.

Съвсем различна позиция застъпи Андрей Райчев. Социологът започна анализа си с „неудобното, но истинно” твърдение, че това е най-слабият български президент досега. Според него, Плевнелиев ще остане в историята ни със скарването с Русия - нещо, което в спешен порядък трябва да се поправи. За г-н Райчев, образът на президента през последните пет години е претърпял развитие, но то не е в положителна посока. В началото на политическата си кариера, Плевнелиев е много симпатичен и успешен бизнесмен, който нищо не разбира от политика и именно затова е избран за президентския пост. Целта на Борисов е ясна - да намери човек, който да му пази мястото до момента, в който самият той реши, че вече не иска да е премиер. В предварителния замисъл на лидера на ГЕРБ, Плевнелиев е трябвало да изпълни тази роля, да стои на поста пет години, да слуша какво му се казва и да помага. Но нещата не се случват така - той се обособява като самостоятелен играч, фиксирайки се върху темата за Русия, повече и от най-радикалните си задокеански партньори. До тази позиция, според социолога, се изчерпва и цялата му самостоятелна политика.

И все пак Андрей Райчев заяви, че вижда в лицето на Росен Плевнелиев един добър, честен и почтен човек, който през мандата си не прояви никаква склонност към себеизтъкване, натрапване, трупане на власт или медийна доминация.
За сметка на това социологът определи служебните му кабинети като отчайващо слаби, а първият от тях дори окачестви като родоначалник на втория най-смешен анекдот в родната история. Какъв точно е той? И къде между „развитието” и „застоя” се позиционира мандатът на четвъртия демократично избран български президент? - чуйте в интервютата с двамата ни събеседници.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53