Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ранните инвестиции в децата ще решат проблемите с бедността

БНР Новини
Иванка Шалапатова
Снимка: БГНЕС

Препоръката за инвестиции в децата и най-вече в ранния период от развитието им залегна като нов акцент в пътната карта на Европейския стълб за социалните права след среща на високо равнище преди седмица в Брюксел. Едни от най-интересните предложения в тази насока бяха направени и от представителите на европейската мрежа за защита правата на децата „Юрочайлд”. От българска страна във форума участва Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация „За нашите деца“, която представи последните новини по темата в сутрешния ефир на програма „Христо Ботев”.
Защо в България не съществува Национална стратегия за ранно детско развитие и до какво води липсата й? С какво ще помогне въвеждането на тримесечни индикатори за благосъстоянието на децата в Европа и откъде идва предложението? С какво тревожи статистиката до 2030 г. за броя на децата до 6 години и защо България се очертава с най-критични показатели? По какви проекти работят от „За нашите деца” и защо координацията и взаимодействието между здравната, социалната и образователната системи са жизнено важни за бъдещите поколения? - отговор на тези и други въпроси в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил подаден в полицията от баща му. Той разказал на униформените служители, че забелязал промяна в..

обновено на 28.03.24 в 08:59

Милиони хора са изложени на риск от холера

Милиони хора по света са изложени на риск от холера поради липса на чиста вода, сапун и незадоволителни количества от имунизацията против заболяването. За това сигнализира Международната координационна група по обезпечаване на ваксини и упорства за незабавни дейности. Броят на инфектираните с холера се усилва от 2021-ва година насам, като..

публикувано на 28.03.24 в 08:22