Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 11 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Нощно предаване на БНР
(комутиране с „Хоризонт“)

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно

от 5.00 до 6.00 часа
Музикален атлас
Изпълнения на: Христо Захариев, Янка Рупкина, Първан Митов, Стойка Жейнова, Теменужка Косинова, Георги Кръстев, Никола Парушев, Ойка Пенева, Фидана Миланова и други.

от 6.00 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
Ще бъдем на гости в септемврийското село Варвара – портата към Западните Родопи.
От срещите ни с кмета на селото, читалищните дейци и членовете на пенсионерския клуб ще научим за историята на село Варвара, за поминъка, празниците и традициите, за селския туризъм и минералните извори.

от 7.15 до 8.00 часа
За здравето
• „Мъже докрай...“ – разговор с доц. Марин Георгиев, началник на Клиниката по урология в Александровска болница.
• Акценти: аденом и карцином на простатната жлеза, лечение и профилактика, нови безкръвни и ендоскопски оперативни методи, помага ли хапчето и кога?
• Други теми: защо Албания ни изпреварва в медицината, колко плащаме за красива външност, в новата рубрика „Лѝста на чакащите... гости“ ще говори д-р Мариана Симеонова.

от 8.00 до 11.00 часа
Семейно радио
• Радиотеатър за деца: „Вълшебният стрелец” – четвърта част.
• Младата майка: с помощта на Вероника Дебуур ще запознаем новите родители, баби и дядовци с методите на д-р Харви Карп, които се базират върху разбирането, че годините на малкото дете са едни от най-трудните. Част от техните предизвикателства са, че са по-слаби, по-бавни и по-ниски от всички останали. Те не могат да се изкажат или да изразят емоциите си, поради липсата на достатъчно езикови познания.
За това често родителите се нуждаят от малко повече помощ, за да общуват по-ефективно с прохождащото дете.
• В Седмицата на брака, която се провежда за шести, пореден път у нас, ще разберем нужно ли е да се посещава „Училище за успешен брак“ и възможното да помогне на настоящи и бъдещи брачни двойки да се подготвят по-добре за брака, да намерят решение на важни въпроси, които биха се оказали препъни камък за взаимоотношението им, да усвоят ценни умения, които ще направят връзката им здрава и успешна.
• „Семейният маршрут“ този път ще ни заведе на... кино. Ще поканим малки и големи да обживеят салона на едно от малкото оцелели кина в Столицата, а именно 91-годишното кино „Влайкова“. Разговор с Илияна Хубенова – организатор „Културна дейност“ в киното.
• От другата страна: с психолога Ясен Николов ще поговорим за важността да се свържем със себе си, дори и когато нямаме половинка до себе си и за истинските „празници на любовта“ в една връзка.
• Семейна библиотека: с авторката Боряна Дукова (испанистка и преводачка) ще си поговорим за най-новата й книга „Трилъри по женски”.
• Гостуват ни влюбените до уши Боряна Петрова и талантливия аржентински китарист Лукас Маскиано – една авантюристична и артистична двойка, която реши да се отправи на околосветско пътешествие с един стар Роувър, живеещ втори живот под името „Ла Калинка”.
• Вкусът на истината: в навечерието на влюбения във виното празник ще си говорим за най-влюбените – парижката бохема от началото на 20 век и виното в техния трудов делник и празник.

от 11.00 до 11.54 часа
Музика до обед – Предаване без име
Даниел Баренбойм – двете лица на един творец
В интерпретация на световноизвестния пианист и диригент ще звучат творби от Моцарт, Шуберт, Менделсон, Шопен, Сен-Санс и Чайковски.

от 11.54 до 12.00 часа
Евранет плюс – Европа преди новините
Докладът на Европейската комисия относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка

от 12.15 до 13.30 часа
Мрежата
• Образът на политика в медийното пространство във време на избори. Между професионалното и етично отразяване и предизборният език на омразата. От какво имаме нужда?
Разговор в студиото с Николета Даскалова, медиен експерт и PR-специалист Десислава Бошнакова.
• Карикатурата между хейтърството и любовта или как Христо Комарницки рисува президенти?
• Троловете в социалните мрежи и езикът на често анонимната омраза в социалните мрежи. Бандата „Обратен ефект“ написаха песента „FB-хейтър“ на тази тема. В студиото – барабанистът Симеон Рафаилов.

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”
Кабарето на редакция „Хумор и сатира“.
Кабарето на горещите страсти, студената логика и горчивите истини, които трябва да преглътнем.
Кабарето на необуздания ентусиазъм и голямото объркване.


от 14.30 до 15.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
14-и февруари – Ден на археолога
Гост: проф. Диана Гергова
С нея разговаряме за тракийските мистерии и култура, за връзката на виното с обредите и обичаите, останали от времето на тракийския бог на плодородието и виното Сабазий, познат и с името Дионис.

от 15.00 до 15.30 часа
Мултикултурни диалози
„Ватаф Проджект“ в студиото на „Мултикултурни диалози“, или какво обедини четирима български музиканти от четири различни жанра – джаз, електроника, фолклор и експериментален етно-бийт – да запишат съвместен концептуален албум, вдъхновен от Родопите.
Гостуват ни: Веселин Митев, Виктор Маринов и Антон Карадимчев.

от 15.30 до 16.00 часа
Музика за двама
Изпълнения на едно клавирно дуо, добре известно в близкото минало, но позабравено и съвсем непознато за по-младата аудитория. През далечната 1957 година братята-близнаци Ханс и Курт Шмидт гостуват и у нас. Документален запис от концерта им със Софийската филхармония под диригентството на Константин Илиев.

от 16.00 до 16.30 часа
Часът на думите
Гост: Надя Попова, а поводите са два – новата ѝ есеистична книга „Дух над водите“ и вестникът на СБП „Словото“.

от 16.30 до 17.00 часа
Искам
• Предаването е посветено на Вечния град – Рим, като Думата на деня се разпростира и над „Бележките върху календара“. Описваме „центъра на света“ чрез кратък азбучник, включващ форуми (не интернет обаче), Бернини, Боромини & Браманте, гонки, дворци, туски, романтици, скутери, една „пета четвърт“, Йехова, лимончело, неореализъм, и какво ли още.
• Увертюрата от „Танхойзер“ на Рихард Вагнер ни пренася в премиерния танц-театър спектакъл на хореографката Мила Искренова по „Сидхарта“ на Херман Хесе, която е гост в студиото. Говорим за поколенията „разпнати“ между две столетия, каквото е това на Хесе, а и нашето, усещането за отчаяние, което ражда оптимизъм.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
Гост: Бойко Богданов

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Вашият избор
Музика, избрана от слушателите
Следваме избора на редовния ни слушател Пенчо Пенчев, който с желанията си ще ни разходи из почти всички области в страната. Изпълнения на: Стоян Радев, Радка Радева, Христина Лютова, Вълчо Иванов, Мъжка фолклорна група „Пирински гриваци“ и други.

от 19.15 до 19.30 часа
Щуротека
Записи на участници в Международната детска асамблея 1979 година

от 19.30 до 20.00 часа
Документално студио
„Другото лице на вечерта” от Калин Николов

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
90 години от рождението на Леонтин Прайс



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30

Понеделник, 15 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Александър Байтошев Автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Братята Тодорис (контрабас) и Николаос (китара) Зиаркас между епирския фолклор, психеделик рока и новата лондонска джаз сцена – интервю преди първото..

публикувано на 14.04.24 в 08:25