Песенна лирика за майките с изящни посвещения (част 2)

Даниела Кузманова и Кристиян Бояджиев.
Снимка: личен архив на Кристиян Бояджиев

Мама  

Мама, вик в съня ми.
Мама, вик в нощта.
Мама, вик в празнотата.
Но мама все мълчи!
„Сине” - дочувам далечно,
някъде там, може би отвъд...
Само с теб вярвам във дните,
само от теб узрях за днес.
Мама, топъл спомен,
мама, бях дете.
Мама, тебе те няма,
а животът все тече
от години.
Зряло и дълговечно тече
от години...
Мама, аз живея.
Мама, взех от теб,
мама, мъдрост и вяра
и за тебе съм добр
Мама, имам момиче.
Може ли то да те замени?!
Само с теб вярвам във дните,
само от теб узря за днес.
Моят живот и спомен все тече
от години.
Зряло и дълговечно си тече...

Даниела Кузманова
(музика: Румен Бояджиев, Константин Цеков)

Музиката, която обичате Ви посреща с изпята поезия и песни с изящни посвещения за майките. Със стихове на Пол Саймън, Даниела Кузманова, Ранди Нюмън, Михаил Белчев, Ленън и МакКартни… звучат изпълнения на „Бийтълс”, Георги Христов, „Блъд, Сует енд Тиърс”, „ФСБ”, Робертино Лорети, Хауърд Джонс, „Тото”.
Румен Бояджиев и Димитрина Кюркчиева. Снимка: личен архив на Кристиян Бояджиев

сряда, 8 март от 01.30 часа

ВИЖТЕ ОЩЕ
Сцена от операта на Леош Яначек „Йенуфа“, поставена от Националната опера в Амстердам (в центъра Евелин Херлициус в ролята на Клисарката

В Брюксел и Амстердам поставиха опери на Леош Яначек

Вторите продукции за сезона на Националната опера в Амстердам и театър „Ла Моне“ в Брюксел предложиха на меломаните творби на бележития чешки композитор Леош Яначек. В холандската столица се игра „Йенуфа“, а в белгийската – „От мъртвия дом“. Третата опера на Яначек – „Йенуфа“, върху която той работи девет години, е първият голям успех в кариерата му...

публикувано на 18.11.18 в 12:05
Белият албум на Бийтълс и Джордж Харисън, Ринго Стар, Джон Ленън и Пол Макартни

Фауна и музика

Песни, песенна лирика и текстове, посветени на разнообразната, пъстра фауна предлагаме на Вашето внимание в „Изпята поезия“. Намираме ги в творчеството на Джони Мичъл, Лед Дзепелин, Джеймс Тейлър, Доналд Фейгън, „Бийтълс“, Нино Ферер, „Ролинг Стонс“, Карла Бруни, „Щурците“, Кейт Буш, „Стийли Ден“… и други наши и чужди артисти.  Без да прибавяме..

публикувано на 17.11.18 в 09:05
Анна Томова-Синтова

Сценичните образи на Анна Томова-Синтова

В оперната вечер ще слеем в едно миналото и настоящето. Настоящето, защото ще бъдем с една от най-емблематичните ни оперни певици. Миналото - благодарение на записите, които съхраняваме в нашата фонотека и благодарение на които ще се върнем десетилетия назад, за да проследим сценичните й превъплъщения. От 20.00 до полунощ ще бъдем с изкуството на Анна..

обновено на 16.11.18 в 16:41
Лили Големинова и Аделина Александрова в студиото на

Лили Големинова: Като дете не съм си и помисляла, че ще работя в радио

Един чудесен повод доведе в студиото на „Предаване без име“ колежката от Радио София – Лили Големинова: 110-ата годишнина от рождението на нейния дядо, големия български композитор Марин Големинов. Разбира се, когато на едно място се съберат две радиоводещи, времето се оказва крайно недостатъчно, и затова решихме: този разговор ще бъде „с продължение“ –..

публикувано на 16.11.18 в 09:10
Кийт Джарет

La Fenice, Фениксът

В срещата ни звучи високотехнологичният фюжън на „Арк трио“ (Arc Trio), в съчетание с музикалната естетика на Кийт Джарет (Keith Jarrett).  На 19 октомври 2018 година на света се появи двоен компакт диск, който съдържа запис на пиано концерт на Джарет, изнесен във Венеция 12 години по-рано. Длъжен съм да кажа, че този албум, наречен La Fenice (Фениксът)..

публикувано на 15.11.18 в 18:01