Превенцията и лечението на глаукомата – път към светлината

Изменение на зрението при глаукома
Снимка: linzopedia.ru

Пътят към светлината може да бъде засрашен от много неща, едно от тях е глаукомата. Болестта е тиха и коварна, в България са диагностицирани около 80 хиляди души, но мнозина други не знаят, че страдат от глаукома. В полезен и прагматичен стил разговаряхме с д-р Станислава Костова за причините, за симптомите и диагностиката, за профилактиката и лечението. В диалога включихме и други партньори в битката за светъл и цветен свят точно в Седмицата за борба с глаукомата.print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ
Името на река Осъм е от тракийски произход и се тълкува като „каменна река”.

Тракийски водни наименования

Макар че писмените сведения за езика на древните обитатели на земята ни са малко и са от гръцки и латински източници, все пак думите, най-вече собствени имена, от тракийски произход са немалко. Най-старите са имената на водни обекти, особено на по-големите реки. Много от тях са запазени единствено в текстове на антични автори и в надписи, но други..

публикувано на 28.03.17 в 17:40
Ниагарския водопад

Живот и туризъм край Ниагара

Едно е да си турист, друго – да си на гости. И съвсем различно – домът ти да е до световна забележителност, като Ниагарския водопад. Как живеят канадците, чиито градчета са построени край природния феномен? Ваня и Иван Хаджиеви са дългогодишни служители в БНР, приятели на предаването и любители на пътешествията. Като повечето българи, семейство Хаджиеви..

публикувано на 28.03.17 в 15:56
Денис Попов и Цвета Николова в студиото на програма „Христо Ботев“

Очи за зрящите или Очи за Минотавъра

Понякога на зрящите са нужни други очи, за да видят не само проблемите, но и способностите на незрящите. Трябва им сърце. Имаме ли сърца за тях, можем ли да ги подкрепим в преследването на мечтите им и да признаем правото им да бъдат всичко, което поискат? Всички възможни отговори са сведени до „Да!“, „Не!“ и „Може би…“. Преди време Денис Попов – ученик..

публикувано на 28.03.17 в 14:25

Образованието – най-приоритетният приоритет

Отдавна думата „приоритет“ не прави впечатление на никого у нас. Доста занемарени от институциите и властимащите области от живота на страната ни бяха наричани с нея без това да си проличи на практика. Та и образованието отколе е приоритет на думи. В действителност тази жизненоважна не само за всички ни като нация, но и за всеки от нас сфера все не може..

публикувано на 28.03.17 в 11:00

Звукови хроники „Прочути оперни либретисти”: Пиетро Метастазио, чиито шедьоври звучат добре и без музика

Пиетро Антонио Доменико Трапаси е роден на 13 януари 1698 година в Рим. Занимава се с поезия от дете, още 10-годишен постига първите си успехи в изкуството на поетичната импровизация. Талантът на детето е забелязан от богат римски адвокат и поет, който го осиновява. Именно той му дава името Метастазио, което е превод на гръцки на фамилията Трапаси...

публикувано на 28.03.17 в 09:45