Стресът – модерната болест

В студиото на „Нашият ден“ гостуваха Пламен Димитров, социален психолог, и Здравка Серафиева, мениджър на служба по „Трудова медицина“ в голяма компания. Темата на разговора бе стресът на работното място, който засяга всички ни.
Стресът на работното място може да отключи състояния на тревожност, развиване на зависимости и психосоматични разстройства. Той може да прерасне в психически тормоз или да отключи други заболявания. Страхът и бягството от реалността са част от симптомите. Според Здравка Серафиева в България най-честата причина за стрес на работното място е неяснотата в изискванията към служителите от страна на работодателите.
Пламен Димитров обърна внимание проблемите в Закона за здравословни и безопасни условия на труд. Според психолога в закона не е обърнато достатъчно внимание на стреса на работното място. Често помощта на специалистите се разглежда като последен вариант. Той призова хората да не се опитват да се справят сами с проблема, защото психологическата практика разполага с работещи решения.
Какви трябва да бъдат междуличностните отношения на работното място? Как стресът може да повлияе икономическото развитие? Какви са практиките за превенция по света и защо в България такива липсват? Какви са възможностите на работодателя да обърне внимание на проблема? Чуйте в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

Това е драмата!

Извинете за стария виц, с който ще започна, но не мога да не го припомня. Годината е 1917. Санкт Петербург бушува. Революционни тълпи са изпълнили улиците. Група матроси с черни бушлати и с натъкнати щикове търчат към Зимния дворец. Въздухът мирише на пот, на махорка, на барут и на несигурност. От една къща на „Невски проспект” излиза възрастна дама,..

публикувано на 19.09.17 в 12:25
Вихър Георгиев и Светлана Александрова

България – докъде в Европа

Какво означава за България изненадващото приближаване към Шенген? Как да разчитаме сигналите на случващото се в Европа? За това говорим с европеиста и преподавател в Софийския университет Вихър Георгиев и със Светлана Александрова от Университета за национално и световно стопанство. Със събеседниците разговаряхме също така за това: можем ли да сравним..

публикувано на 19.09.17 в 11:19
Фолклорната група „Сенокоски славей”, читалището

Събота сутрин в село Сенокос

Село Сенокос се намира в източната част на Дунавската равнина, в най-плодородния край на България – Добруджа. Еднакво отдалечено от областния град Добрич и морската перла на североизточната част на нашето Черноморие – гр. Балчик. Още с влизането в селото впечатляват чистотата на улиците и тротоарите, поддържаните градинки и подредеността. В центъра на..

публикувано на 19.09.17 в 10:03
Акад. Богдан Петрунов

Здравей, как си приятелю?

Новият сезон „За здравето“ започва със семпъл анализ на работата ни досега и на темите, които все още пропускаме. Затова акцентът ще поставим върху големият проблем, свързан с алергиите и ще удовлетворим желанието на десетки слушатели да говорим по-често за алтернативната медицина. В ролята на консултанти по темите поканихме акад. Богдан Петрунов – доайен..

публикувано на 18.09.17 в 13:35
Три дни от 15 до 17 септември кафява вода бликаше от фонтана в центъра на Пловдив - с тази инсталация започнаха тридневните прояви на фестивала

Диетичен пеликан с пяна

Чух, че и видях как Кока кола бликна от фонтаните с пеликаните в центъра на Пловдив. На връх 15 септември. Според публикациите, кафявата течност, заместила водата във фонтана, е идея на световноизвестният американски художник Майк Буше. Неговата скулптура, така да се каже, която се нарича „Любовно гмуркане (диетичен пеликан с пяна)“ била свързана с..

публикувано на 18.09.17 в 12:25