С поклон към „Златният кос“

Архив „Златният кос”, 2011 г.
Снимка: Булфото

Преди да отбележим предстоящия ден на хумора и шегата 1 април, се обръщаме към архивите, които припомнят, че този ден е бил на почит още през Средновековието – и във Франция, и в Англия, и в Швеция, и в Мексико...

Славчо Пеев изпълнява „Народе“, с текст на Радой Ралин и колеги – класици. Снимка: Стоян ГребенаровЕдна от най-разпространените версии за произхода на празника на забавата е свързана с факта, че в много страни първи април е бил денят на пролетното равноденствие. Тържествата за „пролетната нова година“ са били придружавани от вицове, шеги и смешни лудории. Другата, също разпространена версия за Деня на смеха е свързана с прехода към Григорианския календар, въведен от папа Григорий през 1582 година.

Факт е, че Новата година през Средновековието се празнувала в края на март – новогодишната седмица започвала на 25 март и приключвала на 1 април.


Години наред в навечерието на 1 април Българското национално радио, редакция „Хумор, сатира и забава“ на програма „Христо Ботев“ и Сатиричният театър „Алеко Константинов“ организираха фестивал на хумористичната и сатиричната песен „Златният кос“.

Борис Арнаудов – един от създателите на „Златният кос“ и дългогодишен журналист в БНР.В това издание на „Музиката, която обичам“ сме включили повторение на разговор с Борис Арнаудов – един от създателите на „Златният кос“ и дългогодишен журналист в БНР. Правим го с поклон към всички 40 издания на фестивала, който вече не съществува. Пожеланията в този разговор се оказаха последни за „Златният кос“.
Ще звучат песни от фестивалния репертоар, а също и песни, свързани с деня на хумора шегата, изпята поезия от Радой Ралин, Миряна Башева, Дамян Дамянов, Борис Арнаудов, Маргарита Петкова , Александър Петров, Георги Минчев и други.

сряда, 29 март, от 1.30 часа

ВИЖТЕ ОЩЕ
Колаж: Георги Нейков

Музикотерапията – лек за душата и тялото

Още от древността музиката се е използвала като средство за овладяване силата на природата, за смекчаване на гнева и лекуване на болестите. Понятието музикотерапия става популярно в началото на 20-и век. Първата систематична епистемология е направена през 1940 г. в Съединените щати. От този момент до днес музикотерапията се развива и доказва нуждата от..

публикувано на 20.05.18 в 08:50
Вокална група „Домино“

Приятели – втора част

Един прозорец още свети Тръгни през времето назад, без никого да питаш. Ще вият стари ветрове и мрак ще те оплита. Върви, приятелю, върви – една жена те чака. Сред многото вини.., докрай тя своята изплака. Един прозорец още свети с тревожна светлина. Върнете се и си простете и непростимите неща. Иди, бъди жена докрай, щом всичко се забравя, щом може..

публикувано на 19.05.18 в 15:10
Мария Цветкова-Маджарова (вляво) и Аделина Александрова в студиото на програма „Христо Ботев“.

Сопраното Мария Цветкова-Маджарова – Започнат ли да ме убеждават, че нещо няма да стане, си казвам: „Това е за мен! Ще се справя!“

Мария Цветкова-Маджарова е родена в Бургас. Завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров” в класа по оперно пеене на проф. Реса Колева през 1995 година. През 1994 г. печели Специалната награда в категория оперно пеене на ХІV Национален конкурс „Светослав Обретенов” в Провадия. Била е солист на ОФД Бургас и ОФД Русе. Гастролирала е на сцените на Националната опера..

публикувано на 19.05.18 в 12:05

Биргит Нилсон: Сцената е най-добрият учител…

Това твърди легендарното шведско сопрано. Критиците я наричат „неповторимо природно явление“. На 17 май 1918 година в селцето Вастра Каруп, на стотина километра от Малмьо е родена Биргит Нилсон. „Тя пее със съвършенството на новородено дете“, отбелязват в шведския печат. „Притежава безпогрешната вокална техника на самата природа, а гласът ѝ може да..

публикувано на 19.05.18 в 08:25

Концертите на „Аларма Пънк Джаз“ до началото на лятото!

След вчерашната изключително успешна световна премиера на Dirtmusic, част от честванията на 10-годишнината на предаването „Аларма“ и фестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР, екипът ни Ви е подготвил още (както казва Джон Лури) „странна и прекрасна музика“ до началото на летния сезон. Само в рамките на следващите две седмици ще видите и чуете на живо:..

публикувано на 18.05.18 в 17:52