С поклон към „Златният кос“

Архив „Златният кос”, 2011 г.
Снимка: Булфото

Преди да отбележим предстоящия ден на хумора и шегата 1 април, се обръщаме към архивите, които припомнят, че този ден е бил на почит още през Средновековието – и във Франция, и в Англия, и в Швеция, и в Мексико...

Славчо Пеев изпълнява „Народе“, с текст на Радой Ралин и колеги – класици. Снимка: Стоян ГребенаровЕдна от най-разпространените версии за произхода на празника на забавата е свързана с факта, че в много страни първи април е бил денят на пролетното равноденствие. Тържествата за „пролетната нова година“ са били придружавани от вицове, шеги и смешни лудории. Другата, също разпространена версия за Деня на смеха е свързана с прехода към Григорианския календар, въведен от папа Григорий през 1582 година.

Факт е, че Новата година през Средновековието се празнувала в края на март – новогодишната седмица започвала на 25 март и приключвала на 1 април.


Години наред в навечерието на 1 април Българското национално радио, редакция „Хумор, сатира и забава“ на програма „Христо Ботев“ и Сатиричният театър „Алеко Константинов“ организираха фестивал на хумористичната и сатиричната песен „Златният кос“.

Борис Арнаудов – един от създателите на „Златният кос“ и дългогодишен журналист в БНР.В това издание на „Музиката, която обичам“ сме включили повторение на разговор с Борис Арнаудов – един от създателите на „Златният кос“ и дългогодишен журналист в БНР. Правим го с поклон към всички 40 издания на фестивала, който вече не съществува. Пожеланията в този разговор се оказаха последни за „Златният кос“.
Ще звучат песни от фестивалния репертоар, а също и песни, свързани с деня на хумора шегата, изпята поезия от Радой Ралин, Миряна Башева, Дамян Дамянов, Борис Арнаудов, Маргарита Петкова , Александър Петров, Георги Минчев и други.

сряда, 29 март, от 1.30 часа

ВИЖТЕ ОЩЕ

Честит рожден ден на сопраното Виолета Шаханова

Над 70 оперни роли, изключително голям камерен и кантатно-ораториален репертоар – това е краткото описание на творческия път на една от водещите солистки на Русенската опера Виолета Шаханова. Тя е родена в Русе, където е открита от певицата и вокален педагог Снежина Якимова. Завършва Музикалната гимназия в родния си град, след което и Музикалната академия..

публикувано на 23.02.18 в 09:40

„Бохеми”, опера в четири действия с музика и либрето на Руджеро Леонкавало (съдържание)

Световна премиера: 6 май 1897, Театро Ла Фениче – Венеция. В България операта не е изпълнявана. Действащи лица: • Шонар, музикант – баритон • Марчело, художник – тенор • Родолфо, поет – баритон • Мими, цветарка – сопран • Мюзета, шивачка – мецосопран • Гауденцио, собственик на кафене „Момюс” – тенор • Колин, философ – бас • Еуфемия, гладачка –..

публикувано на 23.02.18 в 09:05

Пет вердиеви постановки с прожекции в Музикалната академия

От днес ценителите на опера ще има още една примамлива възможност да гледат знакови спектакли в техните филмови варианти. Оперните постановки са на театър „Реджо“ и ще могат да се гледат благодарение на сътрудничеството между три институции – театъра в Парма, Италианския културен институт и Музикалната академия в София. Всички филми започват в 17 часа ,..

публикувано на 23.02.18 в 08:51
Диригентът Том Уудс

Концерт на Симфоничния оркестър на БНР под палката на Том Уудс – директно предаване от зала „България“ на 23 февруари от 19.30 часа

С концерта си на 23 февруари Симфоничният оркестър на БНР ще отбележи 100-годишнината от смъртта на Клод Дебюси. Гост-диригент Том Уудс , солистка: Надежда Цанова , пиано. В програмата: • Клод Дебюси – Прелюд „Следобедът на един фавн“; • Камий Сен-Санс – Концерт за пиано и оркестър № 2 в сол минор, опус 22; • Морис Равел – „Павана за една..

обновено на 23.02.18 в 08:16

Премиера на японска творба в София и в Габрово

На 21 февруари в София в Централния военен клуб и на 23 февруари в Габрово ще се състои световна премиера на концерт за флейта от японската композиторка Рика Сузуки Тя показва традициите в японската сериозна музика, която е много по-различна от европейската, защото там всеки творец държи на спонтанността, държи със звуци да се доближи до природата...

публикувано на 20.02.18 в 16:05