С поклон към „Златният кос“

Архив „Златният кос”, 2011 г.
Снимка: Булфото

Преди да отбележим предстоящия ден на хумора и шегата 1 април, се обръщаме към архивите, които припомнят, че този ден е бил на почит още през Средновековието – и във Франция, и в Англия, и в Швеция, и в Мексико...

Славчо Пеев изпълнява „Народе“, с текст на Радой Ралин и колеги – класици. Снимка: Стоян ГребенаровЕдна от най-разпространените версии за произхода на празника на забавата е свързана с факта, че в много страни първи април е бил денят на пролетното равноденствие. Тържествата за „пролетната нова година“ са били придружавани от вицове, шеги и смешни лудории. Другата, също разпространена версия за Деня на смеха е свързана с прехода към Григорианския календар, въведен от папа Григорий през 1582 година.

Факт е, че Новата година през Средновековието се празнувала в края на март – новогодишната седмица започвала на 25 март и приключвала на 1 април.


Години наред в навечерието на 1 април Българското национално радио, редакция „Хумор, сатира и забава“ на програма „Христо Ботев“ и Сатиричният театър „Алеко Константинов“ организираха фестивал на хумористичната и сатиричната песен „Златният кос“.

Борис Арнаудов – един от създателите на „Златният кос“ и дългогодишен журналист в БНР.В това издание на „Музиката, която обичам“ сме включили повторение на разговор с Борис Арнаудов – един от създателите на „Златният кос“ и дългогодишен журналист в БНР. Правим го с поклон към всички 40 издания на фестивала, който вече не съществува. Пожеланията в този разговор се оказаха последни за „Златният кос“.
Ще звучат песни от фестивалния репертоар, а също и песни, свързани с деня на хумора шегата, изпята поезия от Радой Ралин, Миряна Башева, Дамян Дамянов, Борис Арнаудов, Маргарита Петкова , Александър Петров, Георги Минчев и други.

сряда, 29 март, от 1.30 часа

ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 август 2018 година

16 август 3.00 часа - Клод Жозеф Руже дьо Лил (1760-1836), Дитирамбичен химн за заговора на Робеспиер и революцията от девети термидор, Париж, 1794. 3.04 часа - Ян Ладислав Дусек (1760-1812), Страданията на френската кралица, Лондон, 1793. 3.17 часа - Етиен Меюл (1763-1817), Песен на тръгване, Париж, 1794. 3.21 часа - Андре-Ернест-Модест Гретри,..

публикувано на 15.08.18 в 09:00
Big Sexy Noise

Нечестивото трио Big Sexy Noise на Лидия Лънч в Първо студио на БНР

Летният сезон приключва преждевременно за фестивала „Аларма Пънк Джаз“  на 27 август (последния понеделник на месеца) с концерт-рецитал на Нечестивата Троица Big Sexy Noise , включваща легендите Лидия Лънч (вокали), Джеймс Джонстън (китари) и Йън Уайт (барабани). Последните двама, както се сещате, са същите онези от лондонската пост-пънк дружинка..

публикувано на 14.08.18 в 19:05

Пътеводител на фестивалния стопаджия – „Огънят на Орфей“ в Разлог

За 12 път това лято творци се събират в Разлог, за да обогатят познанията си, да обменят опит и да посвирят заедно. Първоначално идеята за лятна академия за изкуство, осъществена от Евгения Тагарева, се развива в с. Широка Лъка. От шест години домакин на майсторските класове е град Разлог, който предлага повече места за работа и концертни зали. „На..

публикувано на 14.08.18 в 10:05
Александър Бръзицов, Кристиян Бояджиев, Найден Андреев (2012)

И утре е ден

И утре е ден Пак говорим с теб по телефона. Тази нощ за мен той е икона! Този път ще чуеш истини, скрити в първата ми изповед. Още ли обичаш бяла роза? Можеш ли в дъжда да тичаш боса? Още ли сънуваш мен и теб в някой град с гълъби и със зелен площад? Но сънен глас, отегчен идва, чужд и далечен. И уморен, „лека нощ“ казвам аз. И утре е ден! Но глух..

публикувано на 11.08.18 в 17:20
Мария Цветкова-Маджарова

Пътеводител на фестивалния стопаджия: Бургас – музикални празници „Емил Чакъров“

Традиционните музикални празници „Емил Чакъров“ в Бургас тази година са посветени на 70-годишнината на диригента. Те започнаха на 3 юли и ще продължат до 5 септември. Бяха открити с премиера на операта „Луд Гидия“ на Парашкев Хаджиев, а ще завършат с оперетата „Бал в Савоя“ на Паул Абрахам. В тези два месеца пред бургаската публика се редуват оперни,..

публикувано на 10.08.18 в 10:15