С поклон към „Златният кос“

Архив „Златният кос”, 2011 г.
Снимка: Булфото

Преди да отбележим предстоящия ден на хумора и шегата 1 април, се обръщаме към архивите, които припомнят, че този ден е бил на почит още през Средновековието – и във Франция, и в Англия, и в Швеция, и в Мексико...

Славчо Пеев изпълнява „Народе“, с текст на Радой Ралин и колеги – класици. Снимка: Стоян ГребенаровЕдна от най-разпространените версии за произхода на празника на забавата е свързана с факта, че в много страни първи април е бил денят на пролетното равноденствие. Тържествата за „пролетната нова година“ са били придружавани от вицове, шеги и смешни лудории. Другата, също разпространена версия за Деня на смеха е свързана с прехода към Григорианския календар, въведен от папа Григорий през 1582 година.

Факт е, че Новата година през Средновековието се празнувала в края на март – новогодишната седмица започвала на 25 март и приключвала на 1 април.


Години наред в навечерието на 1 април Българското национално радио, редакция „Хумор, сатира и забава“ на програма „Христо Ботев“ и Сатиричният театър „Алеко Константинов“ организираха фестивал на хумористичната и сатиричната песен „Златният кос“.

Борис Арнаудов – един от създателите на „Златният кос“ и дългогодишен журналист в БНР.В това издание на „Музиката, която обичам“ сме включили повторение на разговор с Борис Арнаудов – един от създателите на „Златният кос“ и дългогодишен журналист в БНР. Правим го с поклон към всички 40 издания на фестивала, който вече не съществува. Пожеланията в този разговор се оказаха последни за „Златният кос“.
Ще звучат песни от фестивалния репертоар, а също и песни, свързани с деня на хумора шегата, изпята поезия от Радой Ралин, Миряна Башева, Дамян Дамянов, Борис Арнаудов, Маргарита Петкова , Александър Петров, Георги Минчев и други.

сряда, 29 март, от 1.30 часа

ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 октомври 2018 година

16 октомври 3.00 часа – Бела Барток (1881-1945), Дивертименто Sz.113. 3.29 часа – Лудвиг ван Бетовен (1770-1827), Концерт за пиано и оркестър № 2 в си бемол мажор, oп. 19. Соло пиано – Шимон Неринг. 4.00 часа – Карол Шимановски (1882-1937), Мазурка, oп. 50 № 4. Изпълнява Шимон Неринг (пиано). 4.03 часа – Карол Шимановски (1882-1937), Мазурка, oп. 50..

публикувано на 15.10.18 в 19:25
Кирил Калев

В „Изпята поезия” ще звучи “Изкуството на песента – акустично” с Кирил Калев, Ваня Костова и Стефан Диомов

В днешното издание на „Изпята поезия” ще слушаме първа част на документалния запис от спектакъла “Изкуството на песента – акустично” с Кирил Калев, Ваня Костова и Стефан Диомов. Концертът се състоя в Сити Марк Арт център в столицата на 2 октомври 2018 година. Специални гости на Кирил Калев - вокал, китара, модератор и автор на идеята, бяха  Ваня Костова и..

публикувано на 14.10.18 в 07:15
Портрет на Верди от Джузепе Бордини

205 години от рождението на Джузепе Верди

В съботната вечер ще си припомним три от оперните шедьоври на гениалния италиански Маестро – „Набуко“, „Симон Боканегра“ и „Отело“. Ще си ги припомним в паметни за родната публика постановки в театрите на София и Варна. Започваме с „Набуко“ по понятни причини. С „Набуко“ Верди влиза през парадния вход в историята на световния оперен театър. А историята..

публикувано на 13.10.18 в 07:45

Bach to Jazz в един специален концерт

Началото на десетия сезон на „Кварто квартет“ в зала „България“ ще започне с предизвикателство за музикантите и публиката - Бах и джаз на една сцена, тази вечер (12 октомври) от 19 часа в Голямата зала „България“ - своеобразно доказателство за непреходността на музиката преди повече от 300 години до съвременните джаз композитори. В първата част на..

публикувано на 12.10.18 в 13:02
Уинтън Марсалис

Уинтън Марсалис

Уинтън Марсалис е роден в люлката на джаза – Ню Орлиънс. Има късмет да расте и в семейство на музиканти. Баща му Елис Марсалис – младши, е професионален джаз пианист и учител по музика. Свири в биг-бенда на знаменития през 60-те години на 20 век тромпетист Ал Хърт. Именно Хърт подарява на малкия Уинтън един от своите тромпети по случай шестия му рожден..

публикувано на 12.10.18 в 11:20