Време на надежда

Сибила Рубенс
Снимка: sibyllarubens.de/Stephan Boehme

В „Музиката, която обичам“ предлагаме на Вашето внимание една от „светските“ кантати, създадени от Йохан Себастиан Бах: „О, ден щастлив, време на надежда“, O holder Tag, erwünschte Zeit, BWV 210. Създадена е по повод сватбата на Хайнрих Граф и Ана Регина Бозе – знатни личности в Лайпциг, където Бах живее до края на своя земен път. Сватбеното тържество се е състояло през 1742 година в една от залите в просторния дом на младоженката и семейство Бозе.

Днес на това място се съхраняват част от архивите на големия композитор. Изпълнението на кантатата „О, ден щастлив, време на надежда“ е на сопраното Сибила Рубенс, заедно със „Бах Колегиум Щутгарт“, под диригентството на Хелмут Рилинг. През 1985 година, по повод 300 години от рождението на Йохан Себастиан Бах, Хелмут Рилинг подготви и направи пълен интеграл от звукозаписи на всички запазени, познати бахови църковни кантати.

сряда, 5 април, от 1.00 часа

ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Бръзицов, Кристиян Бояджиев, Найден Андреев (2012)

И утре е ден

И утре е ден Пак говорим с теб по телефона. Тази нощ за мен той е икона! Този път ще чуеш истини, скрити в първата ми изповед. Още ли обичаш бяла роза? Можеш ли в дъжда да тичаш боса? Още ли сънуваш мен и теб в някой град с гълъби и със зелен площад? Но сънен глас, отегчен идва, чужд и далечен. И уморен, „лека нощ“ казвам аз. И утре е ден! Но глух..

публикувано на 11.08.18 в 17:20
Мария Цветкова-Маджарова

Пътеводител на фестивалния стопаджия: Бургас – музикални празници „Емил Чакъров“

Традиционните музикални празници „Емил Чакъров“ в Бургас тази година са посветени на 70-годишнината на диригента. Те започнаха на 3 юли и ще продължат до 5 септември. Бяха открити с премиера на операта „Луд Гидия“ на Парашкев Хаджиев, а ще завършат с оперетата „Бал в Савоя“ на Паул Абрахам. В тези два месеца пред бургаската публика се редуват оперни,..

публикувано на 10.08.18 в 10:15
Рут Колева

С концерт на Рут Колева ще бъде закрит 21-ият Международен джаз фестивал в Банско

Първи на сцената по време на заключителната вечер на 21-ия Международен джаз фестивал в Банско в събота ще се качат The Juke Joint Royals от Австрия.Това е сравнително нова група, която е известна със своите изпълнения в стил ритъм енд блус и буги-вуги. Групата за пръв път гостува в България и на фестивала в Банско. След Juke Joint Royals на..

публикувано на 10.08.18 в 09:10

Концертът на „Джипси Кингс“ е гвоздеят в програмата на Джаз феста в Банско тази вечер

Александрина Симеон е българска певица, която има своя джазгрупа в Германия… Те всички гостуват на Джаз феста тази година в Банско… В интервюто си за колегата Димитрина Кюркчиева, Александрина сподели за впечатленията си от тазгодишния фестивал и наблегна на това, че се чувства българска джазпевица, която пее в Германия. Колегата Кюркчиева разказа и за..

публикувано на 09.08.18 в 12:30
Balázs Bágyi New Quartet

Унгарската звезда Балаж Бади и вокалистката Криста Почай ще открият на 10 август джаз вечерта в Банско

Балаж Бади e известен унгарски барабанист и композитор. Балаж Бади е едно от най-представителните имена на унгарската джаз сцена, който има свой собствен състав вече повече от две десетилетия. Групата, с която свири сега, съществува от 2012 година. През 2016 техният съвместен албум с вокалиската Криста Почай, печели наградата Грамофон, присъдена им..

публикувано на 09.08.18 в 09:05