Благодарност

Хелмут Рилинг
Снимка: helmuth-rilling.de / Michael Latz

Предаването съдържа фрагменти от Матеус Пасион на Йохан Себастиан Бах, както и „Американска песен“ на американския певец и автор Пол Саймън, написана върху един от хоралите в Матеус Пасион. Предлагаме на вниманието ви и кантата № 134 (Ein Herz, das seinen Jesum lebend weiss). Йохан Себастиан Бах създава това произведение през 1724 година в Лайпциг, където още при първата година на своето идване написва три дузини кантати, свързани с църковната служба. Основа на творбата е преработена от композитора негова секуларна, светска кантата, която е написана години по-рано в Кьотен върху думи на Кристиан Фридрих Хунолд с псевдоним „Менантес“ – поет и либретист. В Германия кантатният жанр е бил повод за различни спорове, предимно – естетически. Знае се, например, че кантатата „Господ е моят Крал“, 15 години след като е прозвучала за пръв път, вече е била демоде... Нерядко Йохан Себастиан е имал проблем и с числеността на наеманите музиканти и певци. Често пъти поради финансови съображения изпълнителите са били по-малко на брой, независимо от желанието на композитора, а най-добрите и опитни инструменталисти са имали и непосилно висока цена. При тези условия крайният резултат понякога е бил… скромен. За щастие, имаме възможност да се насладим на майсторското изпълнение на „Бах Колегиум Щутгарт“ под диригентството на Хелмут Рилинг и творбата на Йохан Себастиан Бах е представена в пълния си блясък.  Би трябвало да сме благодарни за това.

сряда, 12 април, от 1 часа

ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Ступел (вляво) и Атанас Бояджиев

Приятели – трета част

Приятели Казвам аз „приятел пръв“, казваш ти „приятел пръв“, казваме „приятел пръв“, но защо е той такъв? Затова, че пръв полита в огъня да те спаси, пръв и без да се запита прав ли си, или не си. Пръв за теб леда пролазва; пръв за теб пролива кръв – ето за това се казва, че приятелят е „пръв“!                        (от спектакъла „Бяла приказка“)..

публикувано на 26.05.18 в 14:25
Сцена от постановката на „Сомнамбула“ в Марибор.

Петя Иванова и Ирена Петкова – две българки в постановката на „Сомнамбула“ на Белини в оперния театър в Марибор

Поканата за оперната вечер включва две предложения: „Сомнамбула“ на Белини и „Вечерня за благословената Дева“ на Монтеверди . На 6 април беше премиерата на операта „Сомнамбула“ в театъра за драма и балет в Марибор. Постановката е на Хуго де Ана „Постановката е интересна с това, че самата сцена е много разчупена, с красота, естетика“ – казва Петя..

публикувано на 26.05.18 в 08:15

Честит юбилей на виолончелиста Венцеслав Николов

Ансамбъл „Силуети“ и Венцеслав Николов представят своята песенна програма на 26 май. Какво е юбилеят за един музикант? – „Един обикновен концертен сезон от многото сезони. Както за всеки концерт, така и за тези свързани с някаква годишнина се готвя по същия начин“. Защо е посветен на песента този концерт? –  „Много обичам вокалната..

публикувано на 25.05.18 в 17:45

Силвия Томова – 40 години на сцената

На 26 май в София и на 11 юни в Стара Загора ще бъде отбелязан юбилея на примабалерината Силвия Томова. В момента тя е директор на балета на държавна опера Стара Загора, но преди това е ръководила балетните трупи в Софийската, Пловдивската и Русенската опери. Започва да учи в Софийското хореографско училище, след това в академия „Ваганова“ в Ленинград...

публикувано на 25.05.18 в 14:46

В очакване на "Гогол Бордело"

На 30 май в България пристигат за Концерт американските джипси-пънк легенди "Гогол Бордело". Ще ги подгрява сръбско-хърватско-черногорската група MAiKA. От края на 90-те "Гогол Бордело" печелят известност с енергичната си смес от пънк, балкански ритми и импровизация. Основното действащо лице в групата e украинецът Юджийн Хуц. По ирония на съдбата..

публикувано на 25.05.18 в 11:40