Благодарност

Хелмут Рилинг
Снимка: helmuth-rilling.de / Michael Latz

Предаването съдържа фрагменти от Матеус Пасион на Йохан Себастиан Бах, както и „Американска песен“ на американския певец и автор Пол Саймън, написана върху един от хоралите в Матеус Пасион. Предлагаме на вниманието ви и кантата № 134 (Ein Herz, das seinen Jesum lebend weiss). Йохан Себастиан Бах създава това произведение през 1724 година в Лайпциг, където още при първата година на своето идване написва три дузини кантати, свързани с църковната служба. Основа на творбата е преработена от композитора негова секуларна, светска кантата, която е написана години по-рано в Кьотен върху думи на Кристиан Фридрих Хунолд с псевдоним „Менантес“ – поет и либретист. В Германия кантатният жанр е бил повод за различни спорове, предимно – естетически. Знае се, например, че кантатата „Господ е моят Крал“, 15 години след като е прозвучала за пръв път, вече е била демоде... Нерядко Йохан Себастиан е имал проблем и с числеността на наеманите музиканти и певци. Често пъти поради финансови съображения изпълнителите са били по-малко на брой, независимо от желанието на композитора, а най-добрите и опитни инструменталисти са имали и непосилно висока цена. При тези условия крайният резултат понякога е бил… скромен. За щастие, имаме възможност да се насладим на майсторското изпълнение на „Бах Колегиум Щутгарт“ под диригентството на Хелмут Рилинг и творбата на Йохан Себастиан Бах е представена в пълния си блясък.  Би трябвало да сме благодарни за това.

сряда, 12 април, от 1 часа

ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Бръзицов, Кристиян Бояджиев, Найден Андреев (2012)

И утре е ден

И утре е ден Пак говорим с теб по телефона. Тази нощ за мен той е икона! Този път ще чуеш истини, скрити в първата ми изповед. Още ли обичаш бяла роза? Можеш ли в дъжда да тичаш боса? Още ли сънуваш мен и теб в някой град с гълъби и със зелен площад? Но сънен глас, отегчен идва, чужд и далечен. И уморен, „лека нощ“ казвам аз. И утре е ден! Но глух..

публикувано на 11.08.18 в 17:20
Мария Цветкова-Маджарова

Пътеводител на фестивалния стопаджия: Бургас – музикални празници „Емил Чакъров“

Традиционните музикални празници „Емил Чакъров“ в Бургас тази година са посветени на 70-годишнината на диригента. Те започнаха на 3 юли и ще продължат до 5 септември. Бяха открити с премиера на операта „Луд Гидия“ на Парашкев Хаджиев, а ще завършат с оперетата „Бал в Савоя“ на Паул Абрахам. В тези два месеца пред бургаската публика се редуват оперни,..

публикувано на 10.08.18 в 10:15
Рут Колева

С концерт на Рут Колева ще бъде закрит 21-ият Международен джаз фестивал в Банско

Първи на сцената по време на заключителната вечер на 21-ия Международен джаз фестивал в Банско в събота ще се качат The Juke Joint Royals от Австрия.Това е сравнително нова група, която е известна със своите изпълнения в стил ритъм енд блус и буги-вуги. Групата за пръв път гостува в България и на фестивала в Банско. След Juke Joint Royals на..

публикувано на 10.08.18 в 09:10

Концертът на „Джипси Кингс“ е гвоздеят в програмата на Джаз феста в Банско тази вечер

Александрина Симеон е българска певица, която има своя джазгрупа в Германия… Те всички гостуват на Джаз феста тази година в Банско… В интервюто си за колегата Димитрина Кюркчиева, Александрина сподели за впечатленията си от тазгодишния фестивал и наблегна на това, че се чувства българска джазпевица, която пее в Германия. Колегата Кюркчиева разказа и за..

публикувано на 09.08.18 в 12:30
Balázs Bágyi New Quartet

Унгарската звезда Балаж Бади и вокалистката Криста Почай ще открият на 10 август джаз вечерта в Банско

Балаж Бади e известен унгарски барабанист и композитор. Балаж Бади е едно от най-представителните имена на унгарската джаз сцена, който има свой собствен състав вече повече от две десетилетия. Групата, с която свири сега, съществува от 2012 година. През 2016 техният съвместен албум с вокалиската Криста Почай, печели наградата Грамофон, присъдена им..

публикувано на 09.08.18 в 09:05