Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 8 април

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
• Арт рок - началото. The Nice са едни от първите, които смело смесват рок, джаз и класика, давайки тласък за развитието на прогресив рока. С инструменталните си композиции те дават нов поглед към произведенията на музиканти като Бах, Дворжак, Яначек, Сибелиус, Брубек, Бърнстейн. Ще се върнем в 1968 г. с първия им албум The Thoughts of Emerlist Davjack (Емиерлист Давджак е съчетание от фамилните имена на музикантите от групата).
• Когато става въпрос за емблемите на английския прогресив рок от 70-те години на 20 век, не можем да подминем King Crimson и Camel. Ще ги чуем съответно с In the Wake of Poseidon от 1970 г. и Mirage - 1974 г.

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ансамбъл „Дунав”, Величка Златева, Костадин Гугов, Калинка Кирова, Мишо Бъжев, Снежана Борисова, Георги Маринов, Мария Томова, Митко Гроздев и други.

от 6.00 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
Тържествено връчване на годишните награди на платформа АГОРА на читалища, реализирали успешни проекти в помощ на местните общности. Атрактивно представяне на проектите и ползите за хората от тяхното действие.

от 7.15 до 8.00 часа
За здравето
• За хирургията като част от живота - ще говорим с доц. Николай Дамянов от болницата на МВР. Акценти: теория и практика, учители и опит, диагностични методи, тънкостите на коремната хирургия, високата смъртност от рак на дебелото черво, но и ранната диагностика - път към живота, бързина на ума и точност на скалпела, радикални и инвазивни операции.
• Близо ли е старата мечта за специализирана детска болница, защо са скъпи лекарствата в България?  

от 8.00 до 11.00 часа
Семейно радио
• Златната ябълка - радиосъстезанието, в което въпросите задава прелюбопитният ни и свърхинтелигентен триглав Змей.
• Ще поканим и жителите и гостите на столицата да посетят традиционния вече 36-часов театрален и кино маратон в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, който стартира тази събота в 10.00 часа, с постановката на д-р Ивайло Христов „От червения плъх до зелената звезда” на сцената на УТ.
• Семейни маршрути: ще отидем до слънчев Пловдив, за да се включим в осмото издание на фестивала „Здравей, Здраве!” – интервю с организаторите.
• Покрай празничната еуфория, няма да забравим и нуждаещите се и заедно ще проследим как се развива вече 4 години по ред, инициативата „С тениска на бала”, подкрепяща младежи в неравностойно положение.
• От другата страна: с психолога Ясен Николов ще потърсим символа на предвеликденските празници Лазаров ден и Цветница, за да разберем какво е останало от умението ни да предаваме уроците на любовта и семейността на децата си.
• Гости в студиото ще ни бъдат двама мъже, за които заставането пред камера не е никакъв проблем, а даже необходимост. Даниел Ангелов е бащата, а Симеон Ангелов е сина, и двамата са част от екипа на новите телевизионни любимци на България - героите от сериала „Ние, нашите и вашите”.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
„Историята на една любов” - това е мотото, под което ще премине днешната ни среща. То е заимствано от заглавието на една популярна песен на френската певица Далида, а „малките истории”, които ще ви разкажем този път, ще бъдат за „голямата любов” на неколцина световноизвестни музиканти: Фридерик Шопен, Пьотр Илич Чайковски, Лаура Паузини и - разбира се! - самата Далида.

от 12.15 до 13.30 часа
Мрежата
• Европейските медии за атентата в Санкт Петербург. Коментар на Николай Станоев, БТА.
• Лицето на разследващата журналистика през конкурса „Радостина Константинова”. Кои са актуалните теми за разследваща журналистика днес? Събеседник: Петя Минкова, майка на Радостина Константинова.
• Извън Мрежата: Лидери на останалите извън парламента за това как виждат мястото си в медиите, след изборите. Коментар на доц. Жана Попова, преподавател във ФЖМК.

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”
Кабарето на редакция „Хумор и сатира”, в което се търсят виновните и се наказват невинните. Кабаре на съмненията, в които се ражда истината.

от 14.30 до 15.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
Лазаровден - за празника, празнуването и традициите.
На Лазаровден, с Мариана Маринова и Каталина Салтирова от Музея за история на София, разговаряме за Лазаровден и за традициите, които познаваме или вече сме позабравили. В очакване на Великден - как празнуваме и какво ни носи празникът днес? Как са отбелязвали празниците столичани през отминалите години? И други идеи за добро настроение.

от 15.00 до 15.30 часа
Мултикултурни диалози
Слънчевият кръг.
Пролетта е време да погледнем към причината за възраждането на природата - Слънцето. В студиото сме с фолклористката и учителка Наталия Ушкова, която идва от далечен Иркутск.

от 15.30 до 16.00 часа
Музика за двама
Ден преди Цветница - имат думата... цветята. Дуети с участието на Камелия Тодорова, Маргарита Хранова, Камелия Воче, Венета Рангелова и други.

от 16.00 до 16.30 часа
Часът на думите
Гост: Димитър Стефанов, поет и преводач

16.30 до 17.00 часа
Искам
• Среща с един град, изградена като през погледа на художник. Между светлините и сенките. Като картина. Разложила формите, кубистична. На 8 април 1973 се разделихме с малкия дявол по гащета, рисуващ гълъби. Пабло Пикасо. За неговия град, град на гълъби, Париж, говорим днес. Или по-точно: рисуваме. С думи… Думата на деня е Париж. Посреща ни тълпа - щатски лелки, напращели като хамбургери, датски прясно женени двойки, които ще подсмърчат по пълнолунието над Сена, девойки от Сидни, на вид принадлежащи към тамошния женски отбор по ръгби, минорни италианци - ходещи реклами на маркова козметика, туристи от азиатските икономически тигри - джобен формат, но с миниатюрни фотоапарати и огромни справочници - хукнали да прошнуроват и пронумероват Лувъра, Айфеловата кула, въобще всички невъобразимо клиширани места, които е по-добре да избягваш, ако вече си ги виждал…Тълпа. Което ни напомня, че Париж е градът, където всеки е свят сам по себе си.
• Гостува на Иван Шопов - музикантът, известен с многото си лица и имена: Cooh, Бalkansky и още, и още. Поводът - новият му албум с „Авигея” „Канатица”, бижу, свързващо автентичния фолклор със съвременната музика.
• Сред събитията в Бележки върху календара са откриването на Венера Милоска, преименуването на „Таймс Скуеър“ И една акция, с участието на актьорите Чарли Чаплин и Дъглас Феърбанкс. С музика от „Дъ Продиджи”, „Ирейжър”, „Флитууд Мак” и, разбира се, Иван Шопов, празнуват създателят на философската феноменология Едмунд Хусерл, Джон Фанти – големият писател с малък късмет и пънк-кралицата на английската вода Вивиан Уестууд.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
Гости: Стела Димитрова – Майсторова и Илия Граматиков. Поводът: 20-ото юбилейно издание на фестивала „Пианисимо”.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Вашият избор
Музика по желание на слушателите.
Изпълняваме Ваши желания, свързани с музиката на Аржентина и по-специално - аржентинското танго. Изненадващо за повечето от нас, но още първите качествени образци на страстния танц с остър, динамичен музикален и хореографски щрих, могат да бъдат наречени „класическо танго“. Отделяме внимание точно на този негов период - от края на ХIХ до 40-те години на ХХ век… Цяло съзвездие от прекрасни композитори, текстописци и изпълнители - певци, бандонеонисти, пианисти, цигулари, родени, живели или свързани с Меката на тангото – Буенос Айрес. Много от мелодиите са извънредно популярни и днес - Por una cabeza на Карлос Гардел, Adios Muchachos на Хулио Сезар Сандерс, El Choclo на Анхел Вилолдо, Ojos negros на Висенте Греко, Come il faut на Едуардо Аролас и много други. За контраст, и за да разчупим ритъма, ще чуем не само танго, но и два ранни суинг-танца на германеца Оскар Йост, който внася и латино-, и джаз-колорит (макар в позагладен европейски вид) в изпълненията на своя берлински оркестър през 30-те години. Освен оригиналните формации, свързани с изброените композитори - техни ценни архивни записи, в танго-изданието участват още: Оркестърът на Раул Гарело, трио Хуго Диас, италианската поп-звезда Милва, „Секстето Майор”, „Лос Рейес дел Танго”, бандонеонистът Хектор Варела, „Танго Оркестра Мистериозо“ и други.

от 19.15 до 19.30 часа
Щуротека
Песни за Лазаровден и Цветница

от 19.30 до 20.00 часа
Документално студио
„Гиганти от сънища” от Яна Добрева

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
По повод 105 години от рождението на Парашкев Хаджиев ще излъчим операта „Албена” с участието на Димитър Петков, Галя Йончева, Асен Себимски, Вертер Врачовски, Николай Стоилов, Рени Пенкова, хор и оркестър на СНО, диригент Борис Хинчев.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10