Изборът

Автор:

Тълпата, задвижена от първични импулси, винаги в крайностите – от Осанна до Разпни го, решава да убие Бога и да спаси разбойника Варава. Този акт, който определя съдбата на човечеството повече от 2000 години, е отразен в пиесата на Стефан Гечев – „Разбойникът Варава“. Едва ли има по-подходящо време от дните около Великден за размисъла на Гечев относно божествената саможертва, която ни спасява от греховете ни. Затова тъкмо на Великден ви предлагаме да чуете радиопостановката на „Разбойникът Варава“. Стефан Гечев е един от все още „скритите“ автори в българската литература. Писал е разкази, стихове, драми, фейлетони, критика, криминални и приключенски романи, публицистика. Превеждал е. Известно време е живял и работил в чужбина. Но българската официална критика го отхвърля като „отглас на съмнителни образци“. Следва анулиране на всичките му договори за книги с български издателства и неговата изолация от литературния ни живот. Творбите му започват да се печатат едва след 1989 година.

Участват актьорите: Богдан Глишев, Мариус Донкин, Невена Мандаджиева, Стоян Алексиев, Красимир Морянов, Итьо Итев, Албена Хаджиева, Юлиан Станишев, Олег Иличов, Манол Кънев.
Режисьор: Маргарита Благиева.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ
Афиш на парижкия театър Le Proscenium от 2009 г. за постановката „В самотата на памуковите полета” от Бернар Мари Колтес

В „Запазена марка Радиотеатър” от 26 до 30 юни

Тази седмица в рубриката „Запазена марка Радиотеатър” ще излъчим пет разнородни радиопиеси. В понеделник, 26 юни, ви предлагаме пиесата на Момо Капор „Американски разговори” . Момо Капор е роден в Сараево през 1937 година. На 9 годишна възраст той отива в Белград, където с малки прекъсвания живее до края на живота си. Завършва живопис в белградската..

публикувано на 25.06.17 в 10:05

Не много умните пътеки на историята

Добре е да помним миналото. Уж е аксиома, но непрекъснато се нуждае от доказване като теоремите. Някак все забравяме историята. Вероятно е ласкателно за егото ни да изглеждаме като родоначалници на световния ред в собствените си очи. Но е пагубно за нас самите и за целия световен ред. И така, защо излъчваме „Глаголът „обичам“ в минало и бъдеще време" през..

публикувано на 23.06.17 в 10:00
Фотоколаж: Даниела Манолова

Една викторианска мелодрама в неделния следобед

Андрей Чапразов, Цветана Манева, Иван Балсамаджиев, Антон Горчев, Татяна Лолова, Илка Зафирова, Ванча Дойчева са гласовете, които ще чуете в тази остроумна и буквално лееща се в леко и забавно темпо комедийна история за онези тайните, за които си мислим, че са дълбоко заровени в миналото, а те внезапно предизвикват поредица от катаклизми тук и сега. Жена..

публикувано на 23.06.17 в 08:55

Любими романи от различни времена

Тази седмица „Запазена марка Радиотеатър“ ви предлага драматизирани романи. Избрахме любими книги от различни времена. Понеделник, 19 юни – Чуйте радиоверсията на „Златният храм“ от Уилям Голдмън – един роман за любовта и приятелството, една настолна и любима книга, която много хора препрочитат неведнъж в младостта си. Автор на драматизацията е..

публикувано на 18.06.17 в 10:05

Мариян Бачев и Герасим Георгиев-Геро в „Радиотеатър след полунощ”

Някога, много отдавна, един вестоносец тичал до пълно изтощение, за да предаде важно съобщение. Било въпрос на чест съобщението да бъде предадено, било по-важно от живота на вестоносеца. Така започнал маратонът. И оттогава до сега все тичаме. Времето сякаш се забързва и искаме или не, полагаме огромни усилия да ускоряваме темпото, за да не изпаднем от..

публикувано на 16.06.17 в 15:45