Да чуем какво казват рибите

От 18 април до 2 юни през тази година ще е в сила забраната за улов на пролетно-лятно размножаващите се риби в рибностопанските обекти, намиращи се до 500 м надморска височина.
БГНЕС

Преди броени дни влезе в сила пролетната забрана за риболов в почти всички водоеми в страната. А докато рибите си хвърлят хайвера на спокойствие, ние можем да се вгледаме по-внимателно в техния свят и да помислим повече как можем да им помогнем, преди да тръгнем да ги ловим.
Ще го сторим с помощта на специалист – Тихомир Стефанов от Природонаучния музей.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пристигането на британците в Мандалай на 28 ноември 1885 г., след третата англо-бриманска война, която бележи началото на британското управление в Бирма.

Радиоенциклопедия „Колонизацията на света – цивилизация на империи?“: Колонизацията на Азия

Азия e най-големият по площ и численост континент в света. Той е и територията на стари цивилизации, вековни държави, мистична притегателна сила на политиката и търговията за европейците още от Античността. Азия е континентът, с който Европа има най-дългогодишни исторически взаимоотношения. Субконтинентална Азия – Индия и т.нар. „Острови на подправките“..

публикувано на 26.04.17 в 08:50
Проф. Светлана Стойчева (вляво) и Венета Гаврилова в студиото на предаването.

Чавдарчето е примерно дете…

Добро, послушно, ученолюбиво, прилежно, трудолюбиво, бдително, дръзновено, отговорно… Откакто през Възраждането у нас прохожда литературата за деца, тя с малки изключения явно или скрито възпитава младите читатели, представяйки им положителни и отрицателни образи и модели за поведение. Добродетелите, към които детето е призовано да се стреми, остават..

публикувано на 25.04.17 в 17:10
Вартануш Топакбашян (вляво) и Цвета Николова в студиото на предаването.

Никога повече! 102 год. от геноцида над арменския народ

На 24 април светът отбеляза Международния ден в памет на жертвите на арменския геноцид, извършен през 1915 год. По традиция арменската общност у нас организира възпоменателни събития и предишния ден. Как тази година нашите сънародници отбелязаха тъжната годишнина и как наследниците на някогашните бежанци гледат на стореното на дедите им; какви нови факти..

публикувано на 25.04.17 в 16:38
Ивелина Гаджева (вляво) и Поли Захариева.

ТОМ България за хората с увреждания

В края на миналата седмица група млади ентусиасти, събрани от идеята да променят света, поканиха хора с различни увреждания да участват в технологичен маратон. Всички заедно – дизайнери, инженери и нуждаещи се, трябваше да намерят технологични решения за конкретни проблеми. Как протече маратона, изпълниха ли се очакванията  на организаторите и какво..

публикувано на 25.04.17 в 16:15

За всяко хапче – болка...

Професор Витан Влахов е доайен на българската фармакология и разговорът с него ще премине през няколко нива: наивистика и старите методи за лечение, развитие на индустрията за лекарства и биотехнологиите, биологични и биоподобни препарати. Ще поставим и въпросите за самолечението, за приема на алкохол с лекарства, за начина на хранене, за поддържащите..

публикувано на 25.04.17 в 10:45