Да чуем какво казват рибите

От 18 април до 2 юни през тази година ще е в сила забраната за улов на пролетно-лятно размножаващите се риби в рибностопанските обекти, намиращи се до 500 м надморска височина.
БГНЕС

Преди броени дни влезе в сила пролетната забрана за риболов в почти всички водоеми в страната. А докато рибите си хвърлят хайвера на спокойствие, ние можем да се вгледаме по-внимателно в техния свят и да помислим повече как можем да им помогнем, преди да тръгнем да ги ловим.
Ще го сторим с помощта на специалист – Тихомир Стефанов от Природонаучния музей.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ
Посолството на Република България в Скопие организира петдневна кампания за подаване на документи за кандидатстване в български висши учебни заведения на младежи от Република Македония. От 16 до 20 юни 2017 г. 198 младежи подадоха документи за кандидатстване на място в дипломатическата мисия.

От български… на български или когато политиката се намеси в езика

• Разчертаването на политическата карта на Балканите е пречупило не един човешки живот и отворило рани в съдбата на народите. Оптимистичната перспектива за общ европейски дом без граници се оказа не толкова близка, а нихилизмът на новите поколения съжителства с уродливи прояви на национализъм, граничещи с криминалното. На този фон „обикновените” хора..

публикувано на 27.06.17 в 17:05
Д-р Георги Кръстев и Цвета Николова в студиото на програма „Христо Ботев”.

Етническият мир и националната сигурност

Няма път на мира. Мирът е Пътя ... Тези думи принадлежат на един велик човек, роден през XIX и белязал със своите идеи целия XX век - Махатма Ганди, борец за човешка свобода и духовен водач. Стара истина е, че нещата винаги зависят от конкретния човек на конкретното място. И от всички нас зависи в страната ни да има мир - независимо от какъв етнос сме и..

публикувано на 27.06.17 в 15:02
Георги Христов в древния град на маите в Гватемала - Тикал.

Гватемала - сърцето на цивилизацията на маите, страна на удивителния кетцал, на вулканите и на много други невероятни неща

Тръгвате за Гватемала, а как се наричат местните пари, с които ще си купувате минерална вода, нещо за хапване, сувенири? Кетцал?! Интересна дума! Дали означава нещо? Освен гватемалските пари, кетцал е също вид удивителна птица с опашка, два пъти по-дълга от тялото. Като лети, прилича на хвърчащ змей. Тъкмо като „пернат змей” е изобразяван Кетцалкоатъл,..

публикувано на 26.06.17 в 13:30
Проф. Стефан Станев (вляво) и Симеон Идакиев.

Живите съкровища

През месец юни празнуваме Еньовден - денят на силните билки, тачен незапомнени времена от българите. Подходящ повод да ви предложим една изключително интересна тема - за „живите съкровища” - растенията. Те все още крият много тайни, завесата над които ние повдигаме в това предаване благодарение разказите на професор Стефан Станев, когото записах при..

публикувано на 26.06.17 в 10:00
Чупливостта на костите засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 40-50 години.

Остеопороза

Темата „остеопороза” е изключително важна - особено в напреднала възраст, особено при жените. Счупване на стави, протезиране, инвалидизация, влошено качество на живот, социални и финансови тежести, са следствието от закъснялото лечение. За клиничните прояви, терапията и превенцията на болестта говорим с ендокринолози и ревматолози, които са..

публикувано на 26.06.17 в 09:30