Да чуем какво казват рибите

От 18 април до 2 юни през тази година ще е в сила забраната за улов на пролетно-лятно размножаващите се риби в рибностопанските обекти, намиращи се до 500 м надморска височина.
БГНЕС

Преди броени дни влезе в сила пролетната забрана за риболов в почти всички водоеми в страната. А докато рибите си хвърлят хайвера на спокойствие, ние можем да се вгледаме по-внимателно в техния свят и да помислим повече как можем да им помогнем, преди да тръгнем да ги ловим.
Ще го сторим с помощта на специалист – Тихомир Стефанов от Природонаучния музей.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Малгожата Гребска – Кулов и Иван Вайсов в студиото на предаването.

Праисторическа разходка по днешната автомагистрала "Струма"

Още от петък следобед към изходите на големите градове се насочват колони от автомобили. Нетърпеливите пътници мечтаят да сменят делничната рутина, да преживеят нещо различно и вълнуващо, дори ако разполагат само с почивните събота и неделя. Не по-различно е и по време на отпуските. Така, бързайки, сезон след сезон, любознателният пътник все се..

публикувано на 19.03.18 в 14:15
Проф. Боряна Делийска в студиото на „За здравето“

Когато не боли...

Много лекари твърдят, че когато боли, е добре. Не са малко заболяванията, които имат твърде дълъг скрит период, тоест няма болка, съпътстваща симптоматика или форма на разпознаваемост. В тази „тъжна категория“ попадат някои о т онкологичните заболявания, болести в областта на обмяната, хематологията и нефрологията. За бъбречните болести, за тяхното..

публикувано на 19.03.18 в 09:55
Актьорите от американската постановка на „Паякът”

В „Покана за пътуване” – Обама по къси панталони в Джакарта, странстванията на „Паякът” по света и дрескод на световното по ски за журналисти у нас

В „Покана за пътуване” разказвам за една от най-награждаваните български пиеси – „Паякът“. Ще си речете, защо ни говорят за изкуство в предаване за пътешествия. Ами понеже постановката на Йордан Славейков и Димитър Касабов, които са и автори на текста, е една от най-пътуващите и колекционира ръкопляскания от Беларус до Маями. А те самите са малко чепати,..

публикувано на 18.03.18 в 19:15
Фото изложба „Добре дошли в България” представя обредни хлябове и традиции

Магията на българските обредни хлябове

В Хисаря вече пристигнаха първите щъркели за тази година. Градът се готви да посрещне деня на пролетното равноденствие - 21 март, с пролетно настроение. Много приятна изненада, подарък за жителите и гостите на града, е пътуващата фотоизложба „Добре дошли в България”. Тя представя обредни хлябове и традиции от регион Тракия и се осъществява, благодарение..

публикувано на 16.03.18 в 17:55

Да подгоним дивото

За мнозина е безсмислено занятие да бъдат броени дивите зайци и другите животни в ловните полета. Таксациите обаче дават важни сведения за състоянието на природата и на дивеча, който живее в нея. Казано по научному – за биоразнообразието и неговото значение за успешния лов – за тези неща ще си говорим с Герасим Герасим Герасимов и Росен Мирчев, биолози и..

публикувано на 16.03.18 в 16:45