Звукови хроники „Биг бенд и джаз – музикално разнообразие и динамика“: Дюк Елингтън – Duke Ellington’s Sacred Concert

Дюк Елингтън и биг бенда му (17 септември 1965 г.)
Снимка: Grace Cathedral

През 1923 година Дюк Елингтън създава собствен биг бенд, който ръководи до смъртта си. С участията на състава в Cotton Club, Елингтън, както и бенда му добиват огромна популярност. В началото на 30-те, преди Втората световна война изнасят концерти и в Европа. Кариерата на джазмена бързо се развива не само край създаването на оркестъра му. С новообразувания си биг бенд, той свири в Ню Йорк, Чикаго и Калифорния, както самостоятелно, така и с величия от ранга на Каунт Бейси, Бени Гудмън, Глен Милър, Томи Дорси. Дюк Елингтън се сдобива със славата на един от най-добрите пианисти на джем сешъни. Върхът на популярността си той постига в периода около Втората световна война.
Duke Ellington’s Sacred Concert, от който днес слушаме фрагменти, е написан около 66-годишнината на джаз пианиста. Чрез трите ортодоксални концерта, които създава през последните десет години от живота си, Елингтън отдава дължимото на своята вяра и религия чрез това, което прави най-добре, а именно – композирането на музика.
В периода 1966 - 1974 година Елингтън със своя бенд прави турнета в САЩ и Европа, като изпълнява тези три сакрално-ортодоксалин концерта с изявено джаз звучене.
Duke Ellington’s Sacred Concert, който слушаме днес в „Звукови хроники“ и преаранжиран от John Hoybey, изпълнението е на The Tritonus choir, със солист шведката Margareta Jalkeus и Peder Pedersen’s Big band.

петък, 21 април, от 17.30 часа

ВИЖТЕ ОЩЕ

Движенията на сърцето

Далеч преди науката да стане авторитетният източник на знание и съдник за правдивостта на човешките схващания хората са се доверявали на своите непосредствени усещания и наивни вярвания за света и за себе си в него. Още тогава в речта на прадедите ни се появяват устойчиви изрази за описание на емоциите, които фиксират тези техни представи. Интересното е,..

публикувано на 17.10.17 в 16:45

Радиоенциклопедия „Глината”: Архитектура от глина

Кои са предимствата на глината като естествен строителен материал, защо една трета от населението на Земята и днес живее в глинени къщи, има ли връщане към използването й в съвременното строителство - отговори на арх. Георги Георгиев, автор на електронната книга „Строителство с естествени материали”. Самият той живее в построена от него глинена къща близо..

публикувано на 17.10.17 в 10:00
Градчето Агиос Николаос - Крит.

Там, където се е родил Зевс

От това предаване можете да научите повече за остров Крит в Средиземно море, който посетих неотдавна. Първата сутрин след пристигането си в Агиа Пелагиа, където бях настанен, се събудих заедно със слънцето - от звук на хлопатари и блеене на овце. Сякаш бях някъде в Родопите. Но после зърнах стройните редици на маслиновите дървета под терасата, а малко..

публикувано на 16.10.17 в 10:05
Д-р Мариана Симеонова в студиото на програма „Христо Ботев”.

Частица от теб

От множеството събития и актуални теми от последните дни: глаукома, затлъстяване, психично здраве, вредата от пушене на наргиле, избрахме донорството и проблемите на трансплантациите. С нашите гости - д-р Мариана Симеонова и проф. Никола Владов, очертахме научните и медицинските параметри на висшата хирургия, но и поговорихме и за обществените нагласи, за..

публикувано на 16.10.17 в 09:30

Митологични образи: Нишката на Ариадна

Ариадна е дъщеря на царя на Крит - Минос. Синът на Минос е убит от атиняните след успешно участие в Панатинските игри. За наказание Минос изисква от тях всяка година да предоставят на Минотавъра, който обитава Лабиринта, построен от Дедал, 7 атински младежи и 7 девойки. В третата група се включва Тезей - той е решен да убие Минотавъра и така да освободи..

публикувано на 15.10.17 в 09:05