Звукови хроники „Биг бенд и джаз – музикално разнообразие и динамика“: Дюк Елингтън – Duke Ellington’s Sacred Concert

Дюк Елингтън и биг бенда му (17 септември 1965 г.)
Снимка: Grace Cathedral

През 1923 година Дюк Елингтън създава собствен биг бенд, който ръководи до смъртта си. С участията на състава в Cotton Club, Елингтън, както и бенда му добиват огромна популярност. В началото на 30-те, преди Втората световна война изнасят концерти и в Европа. Кариерата на джазмена бързо се развива не само край създаването на оркестъра му. С новообразувания си биг бенд, той свири в Ню Йорк, Чикаго и Калифорния, както самостоятелно, така и с величия от ранга на Каунт Бейси, Бени Гудмън, Глен Милър, Томи Дорси. Дюк Елингтън се сдобива със славата на един от най-добрите пианисти на джем сешъни. Върхът на популярността си той постига в периода около Втората световна война.
Duke Ellington’s Sacred Concert, от който днес слушаме фрагменти, е написан около 66-годишнината на джаз пианиста. Чрез трите ортодоксални концерта, които създава през последните десет години от живота си, Елингтън отдава дължимото на своята вяра и религия чрез това, което прави най-добре, а именно – композирането на музика.
В периода 1966 - 1974 година Елингтън със своя бенд прави турнета в САЩ и Европа, като изпълнява тези три сакрално-ортодоксалин концерта с изявено джаз звучене.
Duke Ellington’s Sacred Concert, който слушаме днес в „Звукови хроники“ и преаранжиран от John Hoybey, изпълнението е на The Tritonus choir, със солист шведката Margareta Jalkeus и Peder Pedersen’s Big band.

петък, 21 април, от 17.30 часа

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ
Входове за отделните учебни групи

Архитектурата на училищните сгради може да намали проявите на агресия

В това са убедени българските архитекти, чието мнение изразява проф. д-р арх. Стефан Попов , директор на секция „Стратегически образователни проучвания и стратегии“ в Международната академия по архитектура. Училищните сгради у нас, повечето наследени от времето на соца, а някои и от още по-отдавна, са от т.нар. „коридорен тип“. Като оставим настрана..

публикувано на 24.06.17 в 09:00

Доброто - не само в две ръце

Миналата седмица се зачудихме на ината на малка група хора, решили да се опълчат на безчинствата край водоемите и да зарибяват, вместо да се хранят или да търгуват с улова си. Драго ни стана да научим, че те всъщност не са сами - има и други хора като тях, които се борят с бюрокрацията и другите варварства. Така че този път ще ви запознаем с още една..

публикувано на 23.06.17 в 16:40
 Джон Скофийлд

Звукови хроники: Джон Скофийлд

Американският китарист Джон Скофийлд е един от най-добрите фюжън китаристи от средата на 80-те години на миналия век. Наред с друг голям китарист - Пат Матини, интересите и възможностите на Скофийлд покриват целия стилов периметър на китарата в джаза – от блус до модерен джаз. Изключителните му качества като инструменталист се проявяват още в Berklee..

публикувано на 23.06.17 в 09:10

Зелени лабиринти

Ако имате стартираща фирма с новаторски бизнес идеи за чисти технологии, насочени към постигане на благоприятен ефект върху климатичните промени, за втора поредна година една българска неправителствена организация, представител за нашата страна на най-мащабната европейска предприемаческа инициатива, фокусирана в тази благородна кауза, е готова да..

публикувано на 22.06.17 в 17:30
Една малка част от модерните варианти на възстановяеми енергийни източници са вълните.

Алтернативната енергия

• Батерии от водорасли, картофи, ябълки, цитруси и дори малини; модулни реактори от отпадъци при дестилацията на уиски; хидрокинетични устройства, трансформиращи в енергия течащата вода, вълните, приливите, подводните течения; осмотични електроцентрали, използващи различната концентрация на соли, която се наблюдава при естественото вливане на реките в..

публикувано на 22.06.17 в 17:10