Технологии и бизнес в зелено

Мариана Хамънова в студиото на "Лабиринти на познанието"
Снимка: Емил Николов

Според символиката на цветовете зеленият цвят балансира топлите и студените цветове, той е цвят на растежа, младостта, чистотата и здравето, на хармонията и спокойствието, на възраждането на природата и нейната щедрост. Поради нашето човешко безхаберие и алчност, напоследък все повече се налага да преоткриваме и преосмисляме тази символика не просто като екология, но и като зелена икономика, която да превърне добрите пожелания в добри практики.
Доказва го Мариана Хамънова, съпредседател и основател на фондация „Клийнтех България“, финансирала с помощта на европейската предприемаческа инициатива на акселератора „Klimate-KIC“ осем екопроекта на стартиращи технологични компании у нас, фокусирали своята дейност към перспективни решения, свързани с климатичните промени.
Разказите на трима предприемачи от тези фирми, превърнали в реалност идеите за умна билкова оранжерия в градски условия, за хидробатерия, която може да управлява консумацията на ток и да пести чрез по-евтина енергия, както и за високоефективна домашна печка, която изгаря малко дърва, намалявайки чувствително замърсяването в атмосферата добавят, че след казаното може да се появи на бял свят и направеното.print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ
Входове за отделните учебни групи

Архитектурата на училищните сгради може да намали проявите на агресия

В това са убедени българските архитекти, чието мнение изразява проф. д-р арх. Стефан Попов , директор на секция „Стратегически образователни проучвания и стратегии“ в Международната академия по архитектура. Училищните сгради у нас, повечето наследени от времето на соца, а някои и от още по-отдавна, са от т.нар. „коридорен тип“. Като оставим настрана..

публикувано на 24.06.17 в 09:00

Доброто - не само в две ръце

Миналата седмица се зачудихме на ината на малка група хора, решили да се опълчат на безчинствата край водоемите и да зарибяват, вместо да се хранят или да търгуват с улова си. Драго ни стана да научим, че те всъщност не са сами - има и други хора като тях, които се борят с бюрокрацията и другите варварства. Така че този път ще ви запознаем с още една..

публикувано на 23.06.17 в 16:40
 Джон Скофийлд

Звукови хроники: Джон Скофийлд

Американският китарист Джон Скофийлд е един от най-добрите фюжън китаристи от средата на 80-те години на миналия век. Наред с друг голям китарист - Пат Матини, интересите и възможностите на Скофийлд покриват целия стилов периметър на китарата в джаза – от блус до модерен джаз. Изключителните му качества като инструменталист се проявяват още в Berklee..

публикувано на 23.06.17 в 09:10

Зелени лабиринти

Ако имате стартираща фирма с новаторски бизнес идеи за чисти технологии, насочени към постигане на благоприятен ефект върху климатичните промени, за втора поредна година една българска неправителствена организация, представител за нашата страна на най-мащабната европейска предприемаческа инициатива, фокусирана в тази благородна кауза, е готова да..

публикувано на 22.06.17 в 17:30
Една малка част от модерните варианти на възстановяеми енергийни източници са вълните.

Алтернативната енергия

• Батерии от водорасли, картофи, ябълки, цитруси и дори малини; модулни реактори от отпадъци при дестилацията на уиски; хидрокинетични устройства, трансформиращи в енергия течащата вода, вълните, приливите, подводните течения; осмотични електроцентрали, използващи различната концентрация на соли, която се наблюдава при естественото вливане на реките в..

публикувано на 22.06.17 в 17:10