Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Музика за птици“ – или пейзажите на Алисия Санча

„Музика за птици“ – с тази изложба в галерия „Арте“ може би художничката Алисия Санча се завръща при корените на своя род, при земята на Ковачевица, където е закърмена от най-рано. Другото мото на нейната експозиция е – „когато абсурдът стане действителност“. Всички близо 20 картини на Алисия Санча, която живее и работи в Швейцария, са изцяло пейзажи, изгледи от магическите градини, защото казва тя – „в близкото до мен пространство – градината -  човекът свири за птиците и този на пръв поглед абсурд ми се иска да е действителност“. Затова дървеса, птици, водни пространства, хора са едно цяло в нейните платна, в тях влизаш като в приказка, като в огледалния  свят на Алиса в страната на чудесата, защото градината ни дава представа, че „съществува живот и след смъртта“. Алисия Санча е щастлива, че показва своите картини у нас. Сега ще тръгне към селото на своя дядо Людмил Стоянов – Ковачевица, за да посети старата къща, за да усети аромата на тези, български градини. Ще припомним, че нейният баща - големият испански художник Хосе Санча живее близо 10 години в България и е свързан с нашата култура и духовност. Нещо повече – логото на Сатиричния театър – това артистично, изящно човече, което ние познаваме, е негово дело. Сега във едно от фоайетата на театъра са изложени сценографски проекти на Хосе Санча, предоставени от Алисия Санча. Така, че баща и дъщеря са отново при нас, чрез своето изкуство и българска душа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дни на португалското класическо кино

Започнаха Дните на португалското класическо кино.  Програмата е съставена от Българската национална филмотека и Португалската филмотека – Музей на киното.  Ще бъдат показани 6 португалски филма от 40-те до 80-те години на миналия век. Класическите заглавия са дигитално реставрирани с помощта на най-новите технологии, с които разполага..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

Обявяват "Рицар на книгата" в Световния ден на книгата и авторското право

Днес ще бъде връчена престижната награда "Рицар на книгата". Асоциация "Българска книга" организира церемонията всяка година на Световния ден на книгата и авторското право 23 април. Това е кулминацията на ежегодната кампания "Походът на книгите", която за 13-а поредна година има за цел да превърне четенето сред подрастващите в полезен и неразделим от..

публикувано на 23.04.24 в 16:24

Ралица Генчева чете благотворително в Световния ден на книгата и авторското право

Днес (23 април) в Световния ден на книгата и авторското право Ралица Генчева ще чете свои произведения. 20% от приходите от всички продадени книги ще бъдат насочени за каузата на Борко и Джони – две момчета, които се борят с аутизъм. Тя ще представи и някои от своите книги, сред които "Азбука на любовта", "Нагоре към себе си", "Този път, за да ме..

публикувано на 23.04.24 в 15:35

Четенето като изобилие от животи, събития и чудеса

В Световния ден на книгата думата получават читателите. В "Нашият ден" за книгите, четенето и своя литературен светоглед говорят Мирена Динева , ученичка в 12 клас в ГПЧЕ "Ромен Ролан", град Стара Загора, и Сотир Узунов от град Царево. Динева разказва: "От малка съм запалена по литературата, тъй като моята майка е учителка. Още когато не..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Галин Никифоров

Галин Никифоров: Книгите са нещо, което осветява живота ни по един вълшебен начин

В Световния ден на книгата и авторското право в "Нашият ден" гостува писателят Галин Никифоров – един от най-ценените съвременни български автори и носител на всички големи национални литературни награди. Никифоров е познат на българските читатели с романите "Фотографът”, "Лисицата", "Лятото на неудачниците", "Къщата на клоуните", "Тяло под..

публикувано на 23.04.24 в 09:59