Театър и наука

Андрея Брунело, Александър Михайлов и Димитър Узунов (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“.
Снимка: БНР

В работата си Андреа Брунело свързва театъра и науката. Той има докторска степен по физика от State University of New York at Stony Brook (САЩ, 1997). През 2001 г. Брунело решава да следва своето артистично призвание и започва театрална кариера на пълно работно време. Той е основател и художествен ръководител на Teatro Portland (Тренто, Италия – www.teatroportland.it). Той е и художествен ръководител на Arditodesìo Company, професионална театрална компания, създадена през 2002 г. (www.arditodesio.org), за която е написал и продуцирал над 10 оригинални пиеси, които са представяни в цяла Италия и в чужбина. Тези пиеси се съсредоточават най-вече върху социалните проблеми и използват ораторски техники и техники за разказване на истории. През 2012 г. Брунело създава Jet Propulsion Theatre (JPT, www.jetpropulsiontheatre.com), постоянна лаборатория за театрално творчество, свързано с науката, учените и научните истории. Като изследователска лаборатория, която има за цел да разказва за науката, JPT – съвместно сътрудничество с Лабораторията за комуникации по физически науки към катедрата по физика на университета в Тренто, има за цел да покаже хуманната страна на науката чрез театъра. Брунело понастоящем е свързан с катедрата, където наскоро е преподавал курс, озаглавен Emozionare con la Scienza, за разказване на научни истории и за писане на научни театрални пиеси. Продукциите на JPT са както на италиански, така и на английски, и са представяни в множество театри, университети и училища.ВИЖТЕ ОЩЕ

Мечтата на Димитър Димов да бъде ветеринарен лекар

На днешния 14 декември ветеринарните специалисти в България отбелязват своя професионален празник. Датата не е избрана случайно – на този ден през 1897 г. е приет първият законодателен акт, който поставя началото на ветеринарномедицинското дело в страната. Е дин от основоположниците на ветеринарната наука в България е писателят Димитър Димов...

публикувано на 14.12.18 в 19:10

За четенето на брайл като музика

Хрумвало ли ви е, че четенето на т.н. брайлови книги може да прилича на свирене на музикален инструмент? Внимателното разтварянето на книгата, положението на ръцете, които търсят редовете, внимателното проследяване на брайловите „бодове на буквите“? Всичко това може да прилича на свирене – веднъж ръце, сложени върху клавишите на пианото, друг път – на..

публикувано на 14.12.18 в 16:55
Кадър от филма

Дебати за финансирането на културата в Израел

Закон за финансиране на културата от бюджета – само, ако прокарва държавна политика и създава добър имидж на страната, разбуни духовете в Израел. Културните дейци се опълчват срещу опитите да се ограничи свободата им. Граждански сдружения  подкрепиха министъра на културата Мири Регав с аргумента, че не са съгласни да се храчат парите..

публикувано на 13.12.18 в 15:43

Сборник за Иван Богданов

Тези дни в Нов български университет беше представен сборникът "Иван Богданов: Воля за всеобхватност". Книгата се основава на текстове, прозвучали за първи път на юбилейни форуми в София и Велико Търново, организирани по повод 100-годишнината на Иван Богданов (1910–1992). Всички те, макар и разнородни, в своята събраност се опитват да съградят..

публикувано на 13.12.18 в 15:20
Сцена от спектакъла

Честит рожден ден на актрисата Димитрина Тенева!

Със спектакъла „Лес” от Александър Островски Бургаският драматичен театър „Адриана Будевска” ще отпразнува тази вечер 70-ия рожден ден на Димитрина Тенева. В постановката на Богдан Петканин актрисата се превъплъщава в образа на Раиса Павлова Гурмиска, в партньорство на сцената с повечето си колеги от бургаската трупа. Димитрина Тенева..

публикувано на 13.12.18 в 14:10