Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премълчаната история на домашния олтар и Небесни закрилници на дома ни

| обновено на 17.05.17 в 17:51 БНР Новини
Румен Манов, Мариела Стойкова и Румен Леонидов в студиото на "Премълчаната история"
Снимка: Емил Николов

Поканили сме в предаването един българин, който не се среща във всяко време – това е Румен Манов, юрист по образование, историк и колекционер по призвание, филантроп, издирвач на артефакти, свързани с Паметта на България, автор на три уникални в буквалния смисъл книги. Някои ги наричат алманаси, други албуми, трети каталози, но в случа Манов Снимкаопределението не е най-важно. Защото същественото е непатетична любов към родното, към своеобразното, което ни отличава като нация, като битуване и общуване, общонародният дух чут във високите регистри на духовността.
Още през 1982 година Румен Манов дарява първия експонат от своята колекция на Музея за християнско изкуство към Националната галерия. От тогава до днес той дарява още пет произведения, от които две – „Св. Богородица Живоносен източник“ от 1848 г. дело на Димитър Зограф от Самоков и Сребърната мощехранителница с образите на Св. Неделя и Св. Крал Милутин, от 1861 година заемат ключови места в постоянната експозиция, а други три бяха включени в изложбата „Радостта от молитвата“ (2014 – 2017 г.), представена в залата за временни изложби на музея. Отговорното и професионално отношение към българското иконописно наследство на Румен Манов, намира израз и в предоставянето на произведения от неговата колекция за две представителни изложби в Криптата – „Таксидиотите и възрожденската култура“ (2004 г.) и „Димитър Христов Зограф от Самоков“, посветена на 210 години от рождението на зографа (2007 г.). Неговата колекция, не остава скрита от погледа на изследователите. С любезното му съдействие са публикувани редица икони на зографи от Самоков, Трявна и Света Гора, които попълват неизвестни страници от историята на изкуството, създадено в периода ХVІІІ – ХІХ век.
Поредната инициатива на Румен Манов e изданието "Небесни закрилници на дома”, по което предстои да направи и изложбата, озаглавена „Тебе моля, при Тебе прибягвам...”. В тази колекция са подбрани 105 произведения, обединени от идеята да се потопим в света на нашите предци, да надникнем в пропития им с вяра и християнска смиреност дом, и да се докоснем до най-сакралната му част – домашния олтар.
Да се опитаме да притихнем в ъгъла на опушената от огнището стая и да погледнем към домашната икона, пред която преминава целият живот на семейството – от раждането до смъртта, през молитвата за закрила и прошка.
Гости в студиото на "Премълчаната история" са самият Румен Манов и Мариела Стойкова, изкуствовед, който работи в най-духовната ни национална галерия, известна като Криптата, която ще бъде домакин на уникалната изложба от домашните икони от колекцията на Румен Манов. За първи път музеят ще представи изложба, в която всички експонати са от частна колекция, a луксозния каталог към нея е изцяло финансиран от нейния собственик. 

Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Ива Петкова

Прозаичен поглед към офталмологията…

На фона на брилянтната поезия, посветена на най-сетивния и раним орган в човешкото тяло, погледнахме делово и прагматично на тази медицинска специалност. Направихме го заедно с проф. Ива Петкова – водещ офталмолог, хирург и преподавател, ръководител на специализирана болница, с практика в нея и в МБАЛ "Александровска". Обсъдихме най-важните и..

публикувано на 15.04.24 в 13:51
Ликийски гробници

В турския курорт Фетие планината целува морето

Пратеници на турския курортен град Фетие пристигнаха у нас, за да представят красотите му, природата и възможностите за почивка. За разлика от станалите класически Кушадасъ, Анталия   и Бодрум, това селище на Средиземно море не е много популярно сред българите. На мен ми допадна как там боровата гора почти целува морето, разделяна от него само от..

публикувано на 14.04.24 в 17:05

Над 5 тона пластмасови бутилки са събрали деца и ученици в Месеца на рециклирането

От две години Световният ден на рециклирането, инициатива, която официално се координира в България от сдружение "БГ Бъди активен" и е част от кампанията "Искам да съм полезен…Рециклирай ме!" прераства в Месец на рециклирането. От сдружението отправят покана към училища и детски градини да измислят и осъществят прояви, свързани с рециклирането, и..

публикувано на 13.04.24 в 09:35

Георги Баев: Демонстрация на космическа храна ще видят днес деца от Велико Търново

Клуб "SPACE DIVISION” в Национален военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново е създаден през 2015 година от преподавателя д-р Георги Баев. Той обединява интересите на курсанти и студенти в сферата на високите технологии, с акцент върху космоса.  От шест години младежите от клуба отбелязват 12 април с различни инициативи, съобщи в..

публикувано на 12.04.24 в 10:36
Проф. Георги Желев

Международният ден на авиацията и космонавтиката – Ден на отворените врати в ИКИТ-БАН

По повод на Международния ден на авиацията и космонавтиката, 55-годишнината на Института по космически изследвания и технологии към БАН (ИКИТ-БАН) и 45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов Институтът за космически изследвания и технологии организира Ден на отворените врати, който ще се състои на 12 април от 10.00 до 14.00 часа..

публикувано на 12.04.24 в 09:15