Премълчаната история на домашния олтар и Небесни закрилници на дома ни

| обновено на 17.05.17 в 17:51
Румен Манов, Мариела Стойкова и Румен Леонидов в студиото на "Премълчаната история"
Снимка: Емил Николов

Поканили сме в предаването един българин, който не се среща във всяко време – това е Румен Манов, юрист по образование, историк и колекционер по призвание, филантроп, издирвач на артефакти, свързани с Паметта на България, автор на три уникални в буквалния смисъл книги. Някои ги наричат алманаси, други албуми, трети каталози, но в случа Манов Снимкаопределението не е най-важно. Защото същественото е непатетична любов към родното, към своеобразното, което ни отличава като нация, като битуване и общуване, общонародният дух чут във високите регистри на духовността.
Още през 1982 година Румен Манов дарява първия експонат от своята колекция на Музея за християнско изкуство към Националната галерия. От тогава до днес той дарява още пет произведения, от които две – „Св. Богородица Живоносен източник“ от 1848 г. дело на Димитър Зограф от Самоков и Сребърната мощехранителница с образите на Св. Неделя и Св. Крал Милутин, от 1861 година заемат ключови места в постоянната експозиция, а други три бяха включени в изложбата „Радостта от молитвата“ (2014 – 2017 г.), представена в залата за временни изложби на музея. Отговорното и професионално отношение към българското иконописно наследство на Румен Манов, намира израз и в предоставянето на произведения от неговата колекция за две представителни изложби в Криптата – „Таксидиотите и възрожденската култура“ (2004 г.) и „Димитър Христов Зограф от Самоков“, посветена на 210 години от рождението на зографа (2007 г.). Неговата колекция, не остава скрита от погледа на изследователите. С любезното му съдействие са публикувани редица икони на зографи от Самоков, Трявна и Света Гора, които попълват неизвестни страници от историята на изкуството, създадено в периода ХVІІІ – ХІХ век.
Поредната инициатива на Румен Манов e изданието "Небесни закрилници на дома”, по което предстои да направи и изложбата, озаглавена „Тебе моля, при Тебе прибягвам...”. В тази колекция са подбрани 105 произведения, обединени от идеята да се потопим в света на нашите предци, да надникнем в пропития им с вяра и християнска смиреност дом, и да се докоснем до най-сакралната му част – домашния олтар.
Да се опитаме да притихнем в ъгъла на опушената от огнището стая и да погледнем към домашната икона, пред която преминава целият живот на семейството – от раждането до смъртта, през молитвата за закрила и прошка.
Гости в студиото на "Премълчаната история" са самият Румен Манов и Мариела Стойкова, изкуствовед, който работи в най-духовната ни национална галерия, известна като Криптата, която ще бъде домакин на уникалната изложба от домашните икони от колекцията на Румен Манов. За първи път музеят ще представи изложба, в която всички експонати са от частна колекция, a луксозния каталог към нея е изцяло финансиран от нейния собственик. 

Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук
print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ
Входове за отделните учебни групи

Архитектурата на училищните сгради може да намали проявите на агресия

В това са убедени българските архитекти, чието мнение изразява проф. д-р арх. Стефан Попов , директор на секция „Стратегически образователни проучвания и стратегии“ в Международната академия по архитектура. Училищните сгради у нас, повечето наследени от времето на соца, а някои и от още по-отдавна, са от т.нар. „коридорен тип“. Като оставим настрана..

публикувано на 24.06.17 в 09:00

Доброто - не само в две ръце

Миналата седмица се зачудихме на ината на малка група хора, решили да се опълчат на безчинствата край водоемите и да зарибяват, вместо да се хранят или да търгуват с улова си. Драго ни стана да научим, че те всъщност не са сами - има и други хора като тях, които се борят с бюрокрацията и другите варварства. Така че този път ще ви запознаем с още една..

публикувано на 23.06.17 в 16:40
 Джон Скофийлд

Звукови хроники: Джон Скофийлд

Американският китарист Джон Скофийлд е един от най-добрите фюжън китаристи от средата на 80-те години на миналия век. Наред с друг голям китарист - Пат Матини, интересите и възможностите на Скофийлд покриват целия стилов периметър на китарата в джаза – от блус до модерен джаз. Изключителните му качества като инструменталист се проявяват още в Berklee..

публикувано на 23.06.17 в 09:10

Зелени лабиринти

Ако имате стартираща фирма с новаторски бизнес идеи за чисти технологии, насочени към постигане на благоприятен ефект върху климатичните промени, за втора поредна година една българска неправителствена организация, представител за нашата страна на най-мащабната европейска предприемаческа инициатива, фокусирана в тази благородна кауза, е готова да..

публикувано на 22.06.17 в 17:30
Една малка част от модерните варианти на възстановяеми енергийни източници са вълните.

Алтернативната енергия

• Батерии от водорасли, картофи, ябълки, цитруси и дори малини; модулни реактори от отпадъци при дестилацията на уиски; хидрокинетични устройства, трансформиращи в енергия течащата вода, вълните, приливите, подводните течения; осмотични електроцентрали, използващи различната концентрация на соли, която се наблюдава при естественото вливане на реките в..

публикувано на 22.06.17 в 17:10