Събота, 20 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Разказвачи на приказки
• „Пендрагън“, често сравнявани с „Мерилиън“, са неопрогресив рок банда, която след кратко лутане в търсене на комерсиален успех, все пак през 1991г. се завръщат към прогресива с албума си World.
• Misplaced Childhood 1985 г. е третият студен албум на „Мерилиън“, който освен напълно концептуален, е и албума постигнал най-голям комерсиален успех.
• През 1999 г. излиза Raingods with Zippos – шести солов студиен албум на британския певец и бивш вокалист на Мерилиън - Фиш. Албумът е смятан за едно от най-добрите постижения на Фиш, в соловата му кариера, заедно с дебютния Vigil in a Wilderness of Mirrors 1990 година.

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Младен Малаков, ОНМ на БНР, Нели Андреева, Николай Пеев, Дарина Златкова, Петър Михайлов, Милан Завков, Васил Вълканов, Цветелина Башкехайова и други.

от 6.00 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
Ще бъдем в град Върбица, което се намира в Област Шумен. От срещите ни в местното читалище ще научим повече за интересната история на градчето, за читалището и дейностите му, за клуба на пенсионерите, църквата „Св. Димитър Солунски“, сарая на върбишкия султан. Ще бъдем на гости и на младо семейство, което въпреки трудния живот в малкия град, иска да остане да живее в него.

от 7.15 до 8.00 часа
За здравето
• „Само ти, сърце...“ – посвещаваме на Световния ден за борба с хипертонията. Разговор с проф. Светла Торбова със следните акценти: причини за поява на артериална хипертония, придобити и наследствени фактори, начин на живот и на хранене, самодисциплина и спорт, смърт и инвалидност, предсърдно мъждене и сънна апнея.
• Други акценти: адвокати на живота – 10 г. от първата чернодробна трансплантация, здравият сън...?

от 8.00 до 11.00 часа
Семейно радио
• „Златната ябълка“ - радиосъстезанието, в което въпросите задава прелюбопитният ни и свърхинтелигентен триглав Змей.
• „Детски радиотеатър“ - Невероятната история на джуджето Чипике –част 5
• В рубриката „Семейни маршрути“ с помощта на Петра Талева ще ви дадем идея за живописен маршрут на запад от границата ни със Сърбия, където се вие трасето на теснолинейката известна с името „Шагранска осмица“.
• Ще поканим жителите и гостите на Столицата на един различен фестивал, обединяващ раси, култури и поколения – „Фестивал на солидарността“ – пряко включване на организаторите.
• „Младата майка“ – със Стоян Фълджийски – автор на учебни помагала по екология за извънкласни дейности, ще си поговорим за това, как децата опознават себе си през връзката си с природата.
• Ще ви поканим и на една необичайна изложба на картини на деца с дислексия в зала „България“.
• В рубриката „От другата страна“, с психолога Ясен Николов ще се опитаме да видим как се е променяла романтиката през вековете и жива ли е още тя.
• „Семейната библиотека“ ще попълни Ясен Атанасов като ни припомни едни от най-емблематичните сонети на вечния Шекспир.
След 10, гости в студиото ще бъдат едни креативни брат и сестра, които гледат на винила по един по-нов и различен начин. Преди 3 години, завладяни от Street-изкуството, насочват своите идеи и усилията си да създадат линия от чанти и аксесоари направени от стари плочи. Те са Деян и Наталия Миленкови.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
Днес отново ще си разказваме „малки истории за големи музиканти“. Този път забавните случки ще са от живота на Роберто Бенци, Енрико Карузо, Гражина Бацевич, Игнаций Падаревски и Леополд Майер.

от 12.15 до 13.30 часа
Мрежата
• Михайлина Павлова: Между Бухенвалд и Аушвиц-Биркенау и защо Холокостът е вторият пъровороден грях? Има ли място за шеги? Включване по телефона от Полша.
• Има ли свобода на словото в българските медии? – две конференции в рамките на „Дни на свободното слово”, които се провеждат в СУ „Св. Климент Охридски“. Събеседници: Владо Йончев (OFF News) и издателят и културолог Виктор Лилов.
• Ромите, бежанците и изселниците в най-четените онлайн медии по време на предизборната кампания 2017 г. Изследване на Теодор Спасов, журналист в сферата на международните отношения и човешките права, член на АЕЖ-България.

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”
Поредното издание на единственото у нас и на Балканите радиокабаре. В него можете да се срещнете с какви ли не хора – дистрибутори, пушачи на трева, негодници, ревизори, хайдути, хайдуци и политици! И всички те ще извикат поне по една усмивка в душите ви. Подарък за вас от редакция “Хумор и сатира”! Много и от сърце!

от 14.30 до 15.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
Европейска нощ на музеите 2017
За това как Европейската нощ на музеите повлия на развитието на българските музеи разговаряме с Екатерина Джумалиева, държавен експерт в Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” на Министерството на културата.

от 15.00 до 15.30 часа
Мултикултурни диалози
Чудото във Фатима.
Заедно със сестра Максимилияна игуменка на монашеската общност на сестрите евхаристинки в България ще се спрем на чудото във Фатима, на личността на трите деца станали свидетели на явяването на св. Богородица и на това нужно ли са чудеса

от 15.30 до 16.00 часа
Музика за двама
Дуетите на Джо Кокър. Формалният повод да си припомним някои от тях е рождената дата на „най-белия певец с най-черния глас“.

от 16.00 до 16.30 часа
Часът на думите
Гост: поетът Димитър Христов

от 16.30 до 17.00 часа
Искам
На Европейския ден на морето откриваме лека ирония във факта, че на 20 май 1506 умира (официалният) откривател на Америка, европеецът от Генуа Христофор Колумб, но си организираме празнична визита на нашето си море. И то не къде да е, а в най-стария град по българското Черноморие, известен като Антеа, Аполония Понтика или Магна, Созополис, Сизеболи...
Не разказваме историята на Созопол – нашата Дума на деня, а истории от Созопол и за созополчани. За наследниците на старите созополски родове е нашият разказ.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
Гост: Вечеслав Парапанов – предаване за Стефан Десподов.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Вашият избор
Музика по желание на слушателите

от 19.15 до 19.30 часа
Щуротека
Пролетно настроение с „Радиодеца“

от 19.30 до 20.00 часа
Документално студио
„Кошерът“ – документална пиеса от Огнян Логофетов

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
Забравени звезди – баритонът Иван Хр. Попов

ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 25 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Колонизацията на света – цивилизация на империи Колонизацията на Азия от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Изпълнения на Жан-Гийен Кейрас – виолончело, запис от фестивала в Шветцинген, от 1 май миналата година. В програмата: Й. С. Бах – сюити..

публикувано на 24.06.18 в 08:35

Неделя, 24 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа Радиотеатър след полунощ „Два таланта“ от Г. П. Стаматов от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Добра Савова, Карамфил Божиков, Магда Пушкарова, Христина Белева, Милан Завков и други. от 6.00 до..

публикувано на 23.06.18 в 08:35

Събота, 23 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам Класика и рок – концептуални албуми инспирирани от реални събития и хора. Как реалността провокира фантазията чрез музиката на „Пендрагън” – The Masquerade Overture 1996 г. и „Арена“ с Pepper's Ghost 2005 година. Почти 50 години на гребена на вълната – един от символите на прогресив..

публикувано на 22.06.18 в 12:55

Петък, 22 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Изтокът и рицарите – кръстоносци на Запада Цар Калоян в рицарско-кръстоносния епос от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Записи от фестивала „Пиано екстраваганца“ – концерт на Вячеслав Грязнов. от 2.00 до 3.00 часа Запазена марка „Радиотеатър“..

публикувано на 21.06.18 в 08:35

Четвъртък, 21 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Сватби и разводи по света Сватби, разводи и религии от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Втората част на концертния албум Live на автора и певец Джеймс Тейлър. Продукцията съдържа избрани фрагменти от 14 спектакъла, състояли се през ноември 1992 година...

публикувано на 20.06.18 в 08:35