Музейното дело като част от сигурността за бъдещето

Дали българското гражданство се превръща в разменна монета между политика, история и идентичност

Българските музеи и галерии и тяхното бъдеще чрез съхранението и показването на миналото застават в центъра на разговорите в Международния ден на музеите – 18 май. СнимкаЕдин от най-дългогодишните директори на Националния исторически музей – проф. Божидар Димитров, прави оценка на изминалите десетилетия чрез музейните съкровища и тяхната връзка с националната ни идентичност и сигурност.
Каква е връзката между българското гражданство и демографската криза и има ли общи черти в последната в европейски план? Как НИМ отбелязва Деня на старобългарската писменост и култура и коя е истината за създателите на българската азбука? – отговор на тези и други въпроси в звуковия файл.


Израел е сред страните с богато и знаково културно-историческо наследство. Има ли „българска следа“ в реставрацията, консервацията и социализацията на културно-исторически обекти там?


Именно в Международния ден на музеите през 2017 г. в Стара Загора се открива за посещение гробницата до парк „Зеленият клин“ – част от некропол от времето на Августа Траяна – чуйте още в звуковия фай


Финансирането за модернизация на музейните експозиции и дигитализацията на фондовете, както увеличаването на работните заплати на музейните работници, е сред съществените цели в средносрочен период. Какви извоюваха музейните работници чрез Сдружението на българските музеи през последните две години – чуйте още в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Здраве на работното място - мисията възможна

С Диян Михайлов, експерт по здраве на работа, разговаряме за това кои са начините да водим здравословен начин на живот в професионална среда и от какво значение е добрата организация за мотивацията на един екип? „Понятието „бърнаут“ означава професионално изтощение, което не ни позволява да функционираме физически и умствено. Като цяло имаме липса на..

публикувано на 26.09.17 в 13:35

Човек ли е българският учител?

Отново агресия в училище. Отново пребит учител. Но този път не от ядосан за нещо си родител, а от ученици. И този път не само с юмруци, но и с дървен кол. Както виждате – има напредък. Щото това – просто да ошамариш даскала е твърде тривиално, даже скучно! С кол е друга работа! Дами и господа, в каква страна живеем? В каква страна живеем, след като..

публикувано на 26.09.17 в 12:25
Д-р Росен Коларов

Доц. д-р Росен Коларов: Светоусещане между Ниския и Високия ключ

Как се изобразява тъмен обект върху тъмен фон, направо казано: черно върху черно? Тази фотографска техника се нарича „нисък ключ“. И обратното е трудно: да изобразиш бяло върху бяло, което пък е техниката на високия ключ. За професионалистите е трудно, какво остава за хора, избрали магията на фотографията за свое хоби! Доц. д-р Росен Коларов е известен..

публикувано на 26.09.17 в 11:05

За неоткритите диви места

В рубриката „География на сетивата“ ни гостуват Оля Стоянова – журналист и писател, и нейния съпруг Живко Джаков. Запалени пътешественици и родители на три деца. Двамата се запознават на връх Мургаш и живеят там три години, докато Живко работи в метеорологичната станция. Любимите места им за посещение са тези, по които рядко стъпва човешки крак. Обичат да..

публикувано на 26.09.17 в 10:55
Една от реновираните сгради на ул. Веслец

Нова визия за едно добре познато място

В рубриката „Домът цветно“ ни гостуват арх. Любо Георгиев и градския антрополог Никола Венков. Темата този път е посветена на един софийски квартал, заключен между булевардите „Дондуков“, „Васил Левски“, „Сливница“ и „Мария Луиза“. Какви са идеите за нова визия и как да бъде „съживено“ това място, за да се подобри неговия облик и да привлече повече хора,..

публикувано на 25.09.17 в 16:35