Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хатия - концерт в гората

БНР Новини
Хатия Бунятишвили
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В „Хатия – концерт в гората“ пианистката свири пред малка публика произведения от Йохан Себастиан Бах, Шопен, Равел, Брамс и разказва за житейските им страсти и възторг от музиката. 29-годишната Хатия Бунятишвили е родена в Грузия. Красива, темпераментна и приключенски настроена, тя е вече звезда на пианото. Концертира с големите световни оркестри и е печелила многобройни международни награди. За този необичаен концерт Хатия Бунятишвили избира гората за концертен подиум: място, изпълнено с магия и романтика. 

С тези редове немско-австрийско-швейцарският телевизионен канал „Драй зат” (3Sat) представя на електронната си страница концерта-портрет на младата грузинска пианистка. Но много по-важни от младостта и красотата й са талантът и изключителната интерпретаторска зрялост на Бунятишвили. Лекотата и съвършенството, с които Бунятишвили свири както пиеси от учебния клавирен репертоар, така и най-сложи и виртуозни романтични творби, превръщат допира до нейното клавирно изкуство в мигове на възхищение и наслада. Уникалният концерт беше излъчен на 6 май в 22.25 часа австрийско време и беше включен шест дни в медиатеката на културно-информационния немскоезичен телевизионен канал. В Интернет-видеоканала „Ютюб” любителите на клавирното изкуство могат да проследят концерта-портрет на Хатия Бунятишвили в оригинална дължина и с отлично качество.

Програмата включва арията „Овцете могат да пасат спокойно” из светската кантата на Йохан Себастиан Бах „Това, което ме радва, е само веселият лов”, скерцо № 2, опус 31 от Фредерик Шопен, „Лунна светлина” № 3 из „Бергамаска сюита” на Клод Дебюси, песента „Когато бадемите цъфтят” из филмовата музика на грузинския композитор Гия Александрович Канчели, интермецо опус 117, № 2 от Йоханес Брамс, „Октомври” из „Годишните времена” на Пьотр Илич Чайковски, „Валс” от Морис Равел, етюд опус 2, № 1 от Александър Скрябин, традиционната грузинска мелодия „Не ме ли обичаш?” в обработка на Хатия Бунятишвили. Последните три пиеси: „Славянски танц”, опус 72, № 2 от Антонин Дворжак, „Унгарски танц” № 1 от Йоханес Брамс и импровизацията на „Либертанго” от Астор Пиацола грузинската пианистка изпълнява на четири ръце със сестра си Гванца Бунятишвили, също пианистка. Хатия Бунятишвили се радва на световна пианистична кариера, говори пет езика и живее в Париж. Следващите й концертни изяви ще я отведат в Италия, Швейцария, Франция, Испания, Германия, Австрия, Хърватия и Гърция, а в края на календарната година ще концертира в Аржентина, Перу и Лос Анджелис.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30