Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 31 май

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Пчеларството и пчелните продукти
Апитерапия

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Изпята поезия
Песни и цветя: песенни стихове, вдъхновени от цветята.

от 2.00 до 3.00 часа
Запазена марка „Радиотеатър“
„Затворникът от второ авеню“, адаптация от Иван Хинов по Нийл Саймън

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритна фолклорна музика (предимно автентична) от Литва. Изпълнители: Литовският държавен фолклорен ансамбъл, „Ратио музикантай“, формация „Видрага“ и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Георги Петров, Пепа Гривова, Николай Гурбанов, Венцислава Викентиева, Лазар Налбантов и други.

от 6.00 до 7.00 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: 5 години от създаването на радио Бургас – говори директорът Кирил Костадинов
• По-здрави: Полезна ли е честата употреба на ацетилсалицилова киселина, по известна като аспирин? – д-р Димитрина Дряновска, кардиолог
• Изборът на водещия: В Световния ден на множествената склероза – интервю с д-р Радослав Мавров, невролог
• „Рязко“ с Людмил Станев
• Специален гост: д-р Мария Петрова – адвокат по медицинско право
• Темата: Пациенти и проблеми в Здравеопазването
• Човекът: Планинските спасители
• Минути за култура: Специално за програма „Христо Ботев“ интервю с майор Ради Радев – главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър.
• Интермецо: „Покана за танц“

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Книгопроизводството като бизнес – цени, достъпност, най-търсени жанрове на пазара, дарителство. Гост: Весела Люцканова – издател.
• У дома сутрин: среща с дизайнерка, която изработва плетени кукли за малки и големи – интервю с Камелия Христова.
• Как да разпознаваме билките, кога да ги берем и кои билки за какви заболявания помагат.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Преди броени дни хорът „Мистерията на българските гласове“ се завърна от успешното си турне в Щатите. Сега певиците, събрали любовта на публиката от цял свят, ще представят за първи път новия си репертоар, който ще излезе в албум през есента. Големите концерти у нас ще се състоят на 6 юни в софийската зала „България“ и на 8 юни в Античния театър в Пловдив. Повече за проекта, в който участва и Лиса Джерард от Dead Can Dance, разказват Петър Дундаков – композитор на песните в албума, и Бояна Бункова – управител на „Шуберт Мюзик Пъблишинг“, които продуцират албума и концертите;
• Гости: Калин Вельов и Мими Николова, които ще представят нови записи на златни български песни в съвременна интерпретация;
• Гости: NU/ANCE канят на концерт-промоция на първото им EP, продуцирано от Ерсин и Таш от JEREMY?

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Правосъдие - на страшния съд!

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Седмица на испанското и иберо-американското кино в София. Преди началото на 24-та кинопоредица гостува Хайме Ермира, културно аташе на Испанското посолство у нас.
• Коментар на кинокритика Боряна Матееева за отличените филми на 70-то юбилейно издание на Международния кинофестивал в Кан.
• Среща с Лъчезар Петров, сценарист и режисьор на новия български игрален филм „6 и 1 наум“.
• 70 години от рождението на режисьора Милан Огнянов. Разговор с Джеки Стоев.
• Започва 11-ия Международен фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“ в Пловдив.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Учих в чужбина и се върнах в България и (не)съжалавям...
- Маргарита Доровска – културология в Лондон
- Димитър Петров – туризъм в Амстердам
- Магдалена Александрова – медии, комуникации и политика в Мюнхен

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музик мания
В навечерието на Първи юни Българското национално радио поднася на своите най-малки слушатели музикален подарък – най-новият ни студиен запис за деца – мюзикъла „Трите феи и спящата красавица“ по приказката на Шарл Перо. Музиката и аранжиментът са от композитора Димитър Костанцалиев, текстът – на Теодора Попова, а режисурата е дело на Тодор Янкулов.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Премълчана история на философа Ваклуш Толев
Той бе известен като Учителя на Мъдростта, философ, богослов, обществен деятел, лектор и автор на множество трудове с историческа и религиозна тематика, сред които „История и теория на религиите“ в три тома, „Духовните дарове на България“ в два тома, „Седемте лъча на еволюцията“, „Беззаветен завет“ и др., както и на изцяло авторското списание „Нур“.
Гост в студиото: Жаклин Толева, дъщерята на Ваклуш, която продължава делото му като съхранява и разпространява огромното му творчество, събрано в различни тематични сборници.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Българското читалище – по устава на времето
Читалище за днес

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Рок инвазии на големия екран
С музика из „Почти известни“ (Almost Famous, 2000) на режисьора Камерън Кроу и „Снимки в Палермо“ (Palermo Shooting, 2009) на Вим Вендерс.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
Среща с талантливи изпълнители на клезмер и сефарадски песни – традиционна музика (на различни наречия) на евреите в Източна, част от Централна Европа и Пиренейския полуостров. Сред участниците са: „Глоубъл Вилидж оркестра“, „Клезматикс“, „Л‘Хам де Фок“, Ясмин Леви, „Одеса Клезмер“, унгарците „Беш-оДром“, Дункелбунт с „Амстердам клезмер“ (които смесват клезмера с денс и уърлд), колоритните „Ди Грине Кузине“ и швейцарската формация „Дани Хойзлер комплот“.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Това се случи на 35 май“ от Ерих Кестнер

от 19.20 до 21.20 часа
Контемпо
• Артур Загайевски от Полша и Себастиан Хили от Финландия - победители на 64-ото издание на Международната трибуна на композиторите в Палермо. Повече подробности – от Лили Николова
• Сабин Леви за скорошния си гастрол в Лондон.
• Азербайджанската композиторка Франгиз Али-заде на 70 г. и нейният Мугам саяъ в изпълнение на квартет „Кронос“.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Алфред дьо Мюсе

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Репортаж и интервюта от семинара на Катедра „Радио и Телевизия“ при ФЖ на СУ „Св. Климент Охридски“: „Алтернативен рок на Балканите“ с участието на доц. Юлиана Жабева – Папазова и Гергана Райжекова.
• Невидимата страна на кинофестивала в Кан – какво има под червения килим. Българското участие тази година. Защо Френско-германската продукция „Коби“ беше обявена за най-скандалния филм на фестивала – интервю с режисьора на филма.
• Представяме австрийската група Parov Stellar и новия им албум, с който ще гостуват на второто издание на фестивала Francofolies в Благоевград през юни.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
• Х Празници на женските и девически хорове „Проф. Лилия Гюлева“ в Търговище (2 – 4 юни 2017) – информация от артистичния секретар Илиана Иванова, диригент на женския хор „Златна лира“ – Търговище.
• Два международни хорови фестивала ще се проведат по едно и също време идната седмица (7 – 11 юни 2017). Д-р Валентина Георгиева, артистичен директор на фестивала „Черноморски звуци“ и диригент на едноименния хор ще представи участниците на седмото издание в Балчик, а г-жа Йорданка Панчева – Туджарова, музикален директор на XIV фестивал на православната музика „Света Богородица-Достойно есть“ и диригент на дамския хор „Благовестие“ в поморийския храм „Свето Рождество Богородично“ ще разкаже по телефона за тазгодишните състави в най-големия музикален форум на православието в България
• Специален гост: Славил Димитров – главен диригент на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10