Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За книжарниците и библиотеките - пристрастно

БНР Новини
Виктория Георгиева, Елена Пъневска и Георги Александров в студиото на "Нашият ден"
Снимка: Оля Стоянова

„(Не)забравените“ и „Между книгите и хората“ са две книги, изцяло създадени от студенти от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет. Изданията са резултат от новата дисциплина „Учебно издателство – майсторски клас“, а студентите са участвали в целия процес – от създаването на текстовете, през редактирането, коригирането, дизайна и предпечатната подготовка до разпространението и маркетинга на книгите.
Първото заглавие -„(Не)забравените“, е посветено на библиотеките и събира на едно място истории за пътуващите книжари през втората половина на 19-ти век на територията на днешните български земи,но също и личните историите на хората, които стоят зад антикварни книжарници в София, Париж и Лондон. Също така има и разговор с водещ експерт от прочутата Бодлиева библиотека в Оксфорд и разкази за големи библиотеки в Азия, Холандия и Египет.
Тук е и историята на Таня Даскалова, която организира библиотека и читалня на близо 1600 метра надморска височина в хижа „Козя стена“ в Централна Стара планина.
„Между книгите и хората“ пък включва 24 текста за независими книжарници със своя неповторима атмосфера от различни български градове, както и примери за чужди книжарници. Любопитно е и интервюто с две българки, открили наскоро книжарница в Лондон.
И двете издания - „(Не)забравените“ и „Между книгите и хората“, ще се разпространяват безплатно, но идеята е на премиерата всеки гост да донесе своя книга. Така студентите слагат начало на дарителска акция, а събраните книги ще бъдат подарени на читалищните библиотеки, за които са писали.
Това пък ще е още един повод да се говори за недостатъчното финансиране на библиотеките и необходимостта от обновяване на фондовете им.
Зад идеята и осъществяването на тези книги стоят Георги Александров, издател и преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ и студентите по книгоиздаване от втори и трети курс.
Премиерата на „Между книгите и хората“ ще бъде на 5 юни в Нова конферентна зала в Ректората на СУ "Св. Климент Охридски" от 18.00 часа, а представянето на „Незабравените“ е на 8 юни в „Перото“ от 18.00 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05