Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 12 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 1.30 часа
Запазена марка „Радиотеатър“
• „Одисей“ от Джеймс Джойс – 1 част
• „Портретът на Дориан Грей“, драматизация Джон Озбърн по Оскар Уайлд

от 1.30 до 2.30 часа
Музиката, която обичам – Рецитал
Рецитал на Нелсон Гьорнер, пиано. Запис от Фестивала на Френското радио в Монпелие.

от 2.30 до 3.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Дивите цветя на България: Горски пролетни цветя

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Ще звучи темпераментно китарно латино и фламенко от Испания и Латинска Америка. Изпълненията са на: Адам Юревич, „Фламенко Тийф“, Берта Рохас, „Фосфорито“, „Чамбао“ и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Оркестъра за народна музика на БНР, Димитър Христов, Венцислава Викентиева, Недялко Недялков, Пепа Гривова и други.

от 6.00 до 7.00 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Булат Окуджава.
• По-здрави: Опасностите на шоколадовия морски тен със Стаматина Никова.
• Избор на водещия: Житейските роли и тяхната цена в България – от камериерката до министъра на туризма.
• Музикален акцент.
• Рязко с Весел Цанков.
• Сутрешен гост: Икономическите измами и новите стари схеми в България – разговор със Султана Българенска, член на УС на Асоциацията за противодействие на икономическите измами.
• Трудовата и морална защита на кадрите в туризма в дестинация за алкохолни пътувания и евтини туристически пакети – разговор с адвокат Борис Велев.
• Човекът: Николина Тевекелева от Хисар и ароматът на подправките.
• Минути за култура: Параскева Джукелова и „Да се влюбиш в пеперуда“ в Търговишкия театър.
• Интермецо

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – Практично
• Роумингът пада, но има клопки за потребителите. Какви са те и как да ги избегнем? – гост Богомил Николов, председател на Национална асоциация активни потребители.
• Цени на основни хранителни стоки по борси и тържища. Какво се случва с цените на сезонните плодове, какво да очакваме? – Владимир Иванов, председател на ДКСБТ, който отговаря и на въпроси на слушатели.
• У дома сутрин: как се консервира здравословно?
• Любословно: проф. Владко Мурдаров – как се изразява официална благодарност.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница

• Нови продукции: Албумът Love Is A Battlefield на Мейса Лийк – вокалистката, допринесла за големия успех на група „Инкогнито”.
• Певецът Васил Петров разкрива подробности за новите си проекти и за участието си на юбилейното, ХХ издание на джаз фестивала в град Банско.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
С винетка към отвъдното

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• „Законът за културното наследство срещу културното наследство“ – издание на проф. Диана Гергова, фондация Credo Bonum и sos-starini.bg
• Галеристът Лаврен Петров и кураторката Елисавета Петрова за предстоящата представителна изложба на Константин Щъркелов.
• „Убиецът и блудницата“ по романа „Престъпление и наказание“ на Ф. М. Достоевски – премиерно представление на театър „Константин Величков“, Пазарджик, с режисьор Ани Васева.
• Платформа ТИ-РЕ представя в Столичната библиотека художествени авторски книги, създадени въз основа на едно изречение от литературен текст. В събитието под наслов „Из-рече-ние“ участват художници, дизайнери, илюстратори, скулптори, фотографи и др.
• Наследниците на журналиста Джанюариъс Макгахан („Писма от ада“) гостуват в „Артефир“ след поредица срещи в различни краища на България.
• „Ахтопол – дестинация за арттуризъм на българското Черноморие“ – идея на екип „140 идеи“ събира художници от Европа, Аржентина и САЩ, които ще рисуват върху фасадите на 30 сгради – директно включване

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Напред – вторият модул от тематични събития на платформата за документално изкуство В/ХОД!
Бъдеще, прогрес, иновативност, дигитални изкуства, нови медии – фокусът в събитията от програмата на В/ХОД напред обещава любопитни, атрактивни и интерактивни срещи с изявени български визуални артисти! Творци с необятно поле на въображението, в което границите на изкуството се пречупват от мултижанровия характер на идеите и широтата на хоризонта.
Разговор с Рада Езекиева и Стефани Ханджийска.

14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музикален момент
Музикална разходка из прочутите концертни зали по света – първа част
Днес ще посетим: „Музикферайн“ – Виена, Фестивалната зала на Сан Ремо, Дворжаковата зала в Прага, „Мулен Руж“ – Париж и „Ла Скала“ – Милано.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
• Кураж за хората с увреждания
Колко кураж е необходим, за да отстояваш социалните си правата и да се интегрираш като равноправен в обществото; кои са неотложните мерки, които държавата трябва да предприеме в помощ на хората с увреждания. Разговор с председателя на Съюза на инвалидите Красимир Коцев и някои членове на регионалните организации.
• Кураж за „Кураж“ списанието на Съюза на инвалидите в България. Гост: главният му редактор Петя Митева.
• „Един доброволец в Италия“ или „Взаимопомощ по европейски“. Разговор с носителя на Поощрителната награда в конкурса „Зрящи сърца“ Панчо Карамански, който в момента работи като доброволец с хора с двигателни увреждания в Италия.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Класици на психоанализата: Непокорните Юнг и Адлер

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Магията на камерната песен – Големите майстори на малката вокална форма – Борис Христов и руската песен.
В това предаване звучат песни от Глинка и Чайковски, използвани са редове от книгата на проф. Атанас Божков за великия Борис Христов.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Фолклорни новини
Събитията и новините от фолклорния свят: VIII Международен фолклорен фестивал „Странджа моя, люлчина“, Национален фолклорен празник „Тракийски жътварски събор“, Международен фестивал за автентични танци, песни и носии „Русалии“ и много други.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Маймунката Мони”, по африканска приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
Концерт от програмата на фестивала BBC Proms.
Свири Лондонският СО с диригент Валерий Гергиев, солисти: Сергей Бабаян, Даниил Трифонов и Алексей Володин, пиано. В програмата: Сергей Прокофиев – Концерт за пиано и оркестър № 2 в сол минор, опус 16; Концерт за пиано и оркестър № 3 в До мажор, опус 26; Концерт за пиано и оркестър № 4 в Си бемол мажор, опус 53 за лява ръка; Концерт за пиано и оркестър № 5 в Сол мажор, опус 55.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Железният светилник“ от Димитър Талев – 57 епизод
(премиера)

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Северната литература между Стинг и Ван Гог – каква е връзката на Стинг и Ван Гог с литературата ще узнаете от самото предаване. Очаквайте множество разклонения към други изкуства, разбира се.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Спонтанни инвенции

От фестивала в Заалфелден:
Невероятният швейцарец Андреас Шерер (певец и бийтбоксер), на когото е трудно да намериш конкуренти не само в Швейцария, но и в далеч по-големи и културноразвити страни, излиза с поредната си завладяваща програма, този път с италианския темперамент на акордеониста Лучано Биондини и северносияйната чувствителност на китариста от Финландия Кале Калима. Най-екзотичен в групата е обаче барабанистът Лукас Нигли, който си е швейцарец, но роден и израснал в Камерун. За барабанист (особено швейцарски) е доста важен един такъв факт от биографията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30

Понеделник, 15 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Александър Байтошев Автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Братята Тодорис (контрабас) и Николаос (китара) Зиаркас между епирския фолклор, психеделик рока и новата лондонска джаз сцена – интервю преди първото..

публикувано на 14.04.24 в 08:25