Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авторитетни бизнесмени, учени и иноватори ще участват в Бизнес съвета на София тех парк

Снимка: sofiatech.bg
„Нашият ден практично“ този четвъртък се излъчи от най-точното място за среща между науката, образованието и бизнеса в София – Софийският научно-технологичен парк, известен като „София тех парк“. Направихме този избор, тъй като това е мястото, където са иноваторите, младите и не толкова учени, стартиращите и утвърдени компании, научните лаборатории с най-съвременно оборудване (включително свръхмощен компютър и 3D лабораторията); това също така е и място, където се обучават и привързват към науката и знанието студенти, ученици, докторанти и ентусиасти.

Импровизираното ни студио се намираше в сграда „Инкубатор“ – своеобразен дом за стартиращите компании в „София тех парк“, а нашите събеседници бяха изпълнителният директор на Асен Ненчев и проф. Марин Христов, председател на Сдружението за научно-изследователска и развойна дейност.
С тях разговаряхме за това какво се случва в последните месеци на територията на парка и какво предстои; докъде стигна работата по привличане на инвеститори за шестте зони за бъдещо развитие на парка и по-конкретно как и с какви параметри приключи публичната процедура за избор на инвеститор за Зона 2; доколко са запълнени офис площите на Инкубатора, какви са новите партньорства с цел обмяна на опит и ноу-хау.
Попитахме проф. Марин Христов дали учените вече се почувстваха комфортно в „София тех парк“, тъй като преди време имаше съмнения доколко ефективно се срещат на това място науката, бизнесът и образованието, коментираше се, че тук е наличен един вид хардуерът, т.е. техниката, а липсва софтуерът, т.е. хората на науката?
Попитахме и за партньорството с бизнеса. В отговор изпълнителният директор Асен Ненчев съобщи новина – предстои номинирането на членовете на Бизнеса съвет към „София тех парк“, който ще се състои от авторитетни бизнесмени, учени и иноватори. Сред тях ще има авторитетни личности и професионалисти от различни сфери – бизнес и утвърдени бизнес организации, представители на финансови институции, на националното и международното предприемачество и на иновациите, както и на научните среди. „Работим усилено по конституирането на Бизнес съвета и това предстои да се случи съвсем скоро“ – заяви Ненчев. Мисията на новото звено към научно-технологичния парк ще е да подпомага ръководството му чрез своя опит, експертиза и контакти за развитие на парка, както и да стимулира интегрирането на предприемаческата и иновационна екосистема.
Повече за всичко това можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53