Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скулптура и фотографии – новото лице на Иван Русев

БНР Новини
Снимка: bulgary.bg

Ако човек разгледа галерията на открито на колекционера Уго Вутен отново ще се респектира от произведенията на българските скулптори в неговия личен храм на изкуството. Сред тях особено място заемат няколко творби на художника Иван Русев, които веднага се разпознават като посока на изграждане. Сега Иван Русев ни среща с новата си изложба в галерия „Българи“, където обаче показва една друга посока на преклонение пред белезите на времето – родовата памет. освен произведенията от камък и мрамор, освен странните рисунки като отпечатъци на натура и странни композиции, но свързани с конкретни сюжети, той показва в една отделна зала фотографии от личния му архив. Тук можем да видим снимки на Стефан Стамболов, на Иван Вазов, на целия му Стамболовски род от Велико Търново, на момичетата от Девическата гимназия там, където е учила неговата баба Сийка. Много фотографии са от Първата световна война, където шест години неговия дядо Иван Станчев е воювал и запечатвал своите братя-войници и странни случки от войната. Името Иван Русев свързваме и с Мраморния град в Илинденци, със събитията там, които той с доволство и никога неумираща страст организира чрез планери, изложби, фестивали. „Доволството е далеч от мен – казва още Иван Русев, в мен постоянно гори амбицията да правя нещо друго, и пак и пак“.
Когато публиката се запозна и с фотографиите и скулптурите в изложбата му сега, вижда корените на тази неуморима енергия и плам у Иван Русев.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За къде пътува господин Бианки

Най-новото заглавие в репертоара на Университетски театър на Нов български университет е "Чудното пътуване на господин Бианки" по мотиви на Джани Родари. Драматизацията и режисурата са на тандема Мила Коларова и Румен Гаванозов. Всеки ден на г-н Бианки е досущ като предишния – отива на гарата в Пот и се качва на влака за Пает, където работи в голяма..

публикувано на 15.04.24 в 15:33

Представят премиерно "Мъртвешки танц" на Стриндберг

Въпросът за демоните в човека и търсенето на пътя между доброто и злото в отношенията между мъж и жена. Какво застава между двама души и как страховете и слабостите им представят танца на смъртта, а какъв точно е той? – Тези и още много въпроси на драматургията на Стриндберг провокират актрисата Ивелина Колева да дебютира като режисьор със заглавието..

публикувано на 15.04.24 в 14:45
Митко Новков, Доротея Табакова, Мария Дамянова и Асен Масларски (от ляво надясно)

Песните на площада, посланията под открито небе

Бардовете. Преди години те бяха едни от най-популярните и обичани гласове на българската музикална сцена… Дали в наши дни те като че ли позаглъхнаха и позамлъкнаха? Едва ли е така? Бардовете ги има и като доказателства могат да бъдат посочени концертите, които правят, фестивалите, на които участват, песните, които създават. Как е със здравето..

публикувано на 15.04.24 в 12:55
Дани Бо

Нишката на радостта в акварелите на Дани Бо

Срещата на художничката Дани Бо с акварелната техника е любов от пръв поглед. "Terra Култура" открива Даниела Бошнакова (Дани Бо) далеч от френетиката на София – в Бреша, Северна Италия. Повод за разговора е изложбата с акварели в пазарджишката галерия "Георги Машев", която може да бъде видяна до 24 април.   Поглеждайки около себе си сега,..

публикувано на 15.04.24 в 11:49

Малкият човек в една от най-сложните човешки епохи

В нямото кино, което и днес казва толкова много, образът на Малкия човек отрази една от най-сложните човешки епохи. Утре (16 април) се навършват 135 години от рождението на Чарлз Чаплин . "Terra Култура" отдава почит на Скитника, на безумния талант или разумния творец – една от най-значимите личности в киното на ХХ век – Чарли Чаплин. Чаплин е..

публикувано на 15.04.24 в 10:30