От Юкатан до Хималая, чак до планините на България

Живот по пътищата на света
Румяна Николова и Николай Генов.
Снимка: личен архив

Необикновеното семейство на журналистите Румяна Николова и Николай Генов може да се опише с няколко думи: андреналин на приключенията, приятели на номадството, фотографията, любовта, непознатото и написаните книги…
Тя е журналист, отдал повече от 30 години на печатните издания, той през годините се е утвърдил като фотограф. Сега тези две професии са се смесили, тъй като по време на техните пътешествия по света често пъти не е било ясно кой държи апарата, и кой - диктофона. Живеят заедно от 15 години, но и преди това са пътували достатъчно. Запознали са се разбира се на пътя - в случая на едно пътешествие с кораб по река Дунав. Имат издадени около 16 книги - всички свързани с пътешествията им по света и из България.
Нека никой не си прави илюзиите, че двамата пътешественици, които не признават такива неща като 4-звездни хотели, ол-инклузив почивки, специално подбран транспорт или храна - не са имали и трудни и лоши моменти по пътищата на света. Те не обичат да си спомнят за това, а когато разказват за някои свои недотам приятни приключения - се смеят на собствените тревоги и страх.
Николай и Румяна са чудесен тандем и не е ясно кой точно какво е написал в техните книги. Не е случаен и фактът, че често пишат за светите места по земята - тези места са описани много точно в книгата им „От Юкатан до Хималая”. Хората, всички хора по света почитат своите божества… често пъти и в моралните си устои много си приличат, казва Николай.
Освен описанията за непознатото за повечето българи, Румяна и Николай често пъти правят и обратната връзка - така са успели да организират фотоизложба в Бразилия, показваща старините на България, и реакцията на бразилците и на чуждите дипломати там - ги навела на мисълта да продължат на пътуват и да пишат за българските забележителности.
Една от последните им книги е „1000 страници за България”, а в момента подготвят и друга - „2000 страници за България“. Какво толкова може да се напише за една малка територия като България - Земята ни се е случила на Големият път Изток - Запад. Нещо повече - била е  първата спирка на праисторическите заселници на Европа. България е сред страните, в които на малка площ е събрано невъобразимо разнообразие... Това е отговорът на двамата пътешественици.ВИЖТЕ ОЩЕ
Възнесение Христово, мозайка от купола на храма

Възможно ли е богопознанието?

Заедно със свещеник Валентин Георгиев от Сливенска епархия ще разговаряме за богопознанието, за връзката между отминалия празник на Възнесение Христово с делото на св. отци от Първия вселенски събор и за отношенията между светската и църковната власт.

публикувано на 20.05.18 в 08:15
Читалището на Лозница

Събота сутрин в град Лозница

Град Лозница е общински център на община Лозница. Разположен е в границите на област Разград. В сградата на читалище „Пробуда” тече поредната репетиция на женската фолклорна група. С членовете на групата разговаряме за историята, настоящето и бъдещето на малкото градче, за читалищната дейност, празниците и делниците, селския туризъм, малките..

публикувано на 20.05.18 в 08:15
Момент от спектакъла Papas in Motion

За трудните теми в театъра

На 26 май у нас пристига австрийският драматург Роналд Рудол, който е автор на пиесата   „Papas in Motion“, която се играе вече от няколко месеца в Учебния театър на НАТФИЗ под режисурата на Атанас Атанасов.  Това е първото представление на „Papas in Motion“ у нас, но пък затова е ярко и запомнящо се. Роналд Рудол обаче е познат у нас и със сборника..

публикувано на 19.05.18 в 10:20
След концерт за деца в Първо студио на радиото

Мария Черноокова: Или радиото, или нищо…

„Имам късмета да съм тук и да записвам музика…“ - така започва разговорът с Мария Черноокова, заместник-водач на групата фаготи в Симфоничния оркестър на Българското национално радио. „Хората си представят, че на този тежък инструмент трябва да свири мъж, но отдавна са отминали времената, когато фаготът е бил възприеман изцяло като мъжки инструмент“,..

публикувано на 19.05.18 в 09:10
Отляво надясно: Росица Димитрова, Надежда Денева, Вера Иванова, Анелия Торошанова, Валентина Христова и Елеонора Петрова

Има политическа воля за справяне с проблемите на семействата с деца с увреждания, но има нужда от нови закони

Правата на децата с увреждания и политиката на държавата – това е темата на днешното издание на предаването „Законът и Темида“. За проблемите на семействата с деца с увреждания, ролята на държавата, връзката със системата за закрила на детето и Закона за личната помощ разговаряме в студиото с Росица Димитрова – заместник министър на труда и..

публикувано на 18.05.18 в 14:14