От Юкатан до Хималая, чак до планините на България

Живот по пътищата на света
Румяна Николова и Николай Генов.
Снимка: личен архив

Необикновеното семейство на журналистите Румяна Николова и Николай Генов може да се опише с няколко думи: андреналин на приключенията, приятели на номадството, фотографията, любовта, непознатото и написаните книги…
Тя е журналист, отдал повече от 30 години на печатните издания, той през годините се е утвърдил като фотограф. Сега тези две професии са се смесили, тъй като по време на техните пътешествия по света често пъти не е било ясно кой държи апарата, и кой - диктофона. Живеят заедно от 15 години, но и преди това са пътували достатъчно. Запознали са се разбира се на пътя - в случая на едно пътешествие с кораб по река Дунав. Имат издадени около 16 книги - всички свързани с пътешествията им по света и из България.
Нека никой не си прави илюзиите, че двамата пътешественици, които не признават такива неща като 4-звездни хотели, ол-инклузив почивки, специално подбран транспорт или храна - не са имали и трудни и лоши моменти по пътищата на света. Те не обичат да си спомнят за това, а когато разказват за някои свои недотам приятни приключения - се смеят на собствените тревоги и страх.
Николай и Румяна са чудесен тандем и не е ясно кой точно какво е написал в техните книги. Не е случаен и фактът, че често пишат за светите места по земята - тези места са описани много точно в книгата им „От Юкатан до Хималая”. Хората, всички хора по света почитат своите божества… често пъти и в моралните си устои много си приличат, казва Николай.
Освен описанията за непознатото за повечето българи, Румяна и Николай често пъти правят и обратната връзка - така са успели да организират фотоизложба в Бразилия, показваща старините на България, и реакцията на бразилците и на чуждите дипломати там - ги навела на мисълта да продължат на пътуват и да пишат за българските забележителности.
Една от последните им книги е „1000 страници за България”, а в момента подготвят и друга - „2000 страници за България“. Какво толкова може да се напише за една малка територия като България - Земята ни се е случила на Големият път Изток - Запад. Нещо повече - била е  първата спирка на праисторическите заселници на Европа. България е сред страните, в които на малка площ е събрано невъобразимо разнообразие... Това е отговорът на двамата пътешественици.ВИЖТЕ ОЩЕ
Адвокат Захари Генов, Анелия Торошанова и адвокат Васил Попов  в студиото на

Ефективна ли е системата за закрила на детето?

Злоупотребяват ли социалните в Пловдив като оказват натиск върху граждани да не пускат жалби и да ги оттеглят? Прикриват ли се закононарушения? Използват ли се документи с невярно съдържание? Имат ли случаи при работа с деца социални работници да нарушават елементарни норми на закона и морала, въпреки многократно установяваните нарушения и издавани..

публикувано на 19.01.18 в 17:17
Доц. Ана Джумалиева

Дискриминацията при упражняване правото на труд

Анализът на практиката през годините потвърждава извода, че защитата от дискриминация при упражняване правото на труд заема значителна част от дейността на Комисията за защита от дискриминация. Това е напълно разбираемо, доколкото реализирането на правото на труд представлява за мнозинството от пълнолетните граждани основен източник на средства за тяхното..

публикувано на 19.01.18 в 16:31
Д-р Султанка Петрова

Мерките на правителството за увеличаване на раждаемостта

През последните няколко седмици упорито се коментира темата за ниската раждаемост през 2017 г. Бяха изречени тежки думи и направени крайни констатации. Те отразяват състоянието през 2017 г. без да се прави анализ на предходни демографски периоди. Нека първо си зададем въпроса относно периодите на смяна на поколенията и да погледнем статистиката. Нека се..

публикувано на 19.01.18 в 16:13
Славчо Атанасов

Промените в закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове са в интерес на гражданите

С лихвоточките ще се плащат данъци към държавата и общините. Това предвиждат приетите на първо четене промени в Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове по предложение на предложение на ПГ на "Обединени патриоти". В закона се предвижда ускоряване и облекчаване на процеса по изплащане на лихвоточките и засяга хиляди..

публикувано на 19.01.18 в 13:28
Срещата с делегацияата на Милли Меджлиса на Азербайджан, която гостува на българското Народно събрание

Славчо Атанасов: Спортът е политика, децата трябва масово да спортуват

Председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов се срещна с председателят на Групата за приятелство с България в Милли Меджлиса на Азербайджан Рауф Алиев, член на Комисията по младежта и спорта, Агаджан Абиев - член на Комисията по въпросите на семейството, жените и на децата и на Комисията по наука и образование и със..

публикувано на 19.01.18 в 13:24