От Юкатан до Хималая, чак до планините на България

Живот по пътищата на света

Румяна Николова и Николай Генов.
Снимка: личен архив

Необикновеното семейство на журналистите Румяна Николова и Николай Генов може да се опише с няколко думи: андреналин на приключенията, приятели на номадството, фотографията, любовта, непознатото и написаните книги…
Тя е журналист, отдал повече от 30 години на печатните издания, той през годините се е утвърдил като фотограф. Сега тези две професии са се смесили, тъй като по време на техните пътешествия по света често пъти не е било ясно кой държи апарата, и кой - диктофона. Живеят заедно от 15 години, но и преди това са пътували достатъчно. Запознали са се разбира се на пътя - в случая на едно пътешествие с кораб по река Дунав. Имат издадени около 16 книги - всички свързани с пътешествията им по света и из България.
Нека никой не си прави илюзиите, че двамата пътешественици, които не признават такива неща като 4-звездни хотели, ол-инклузив почивки, специално подбран транспорт или храна - не са имали и трудни и лоши моменти по пътищата на света. Те не обичат да си спомнят за това, а когато разказват за някои свои недотам приятни приключения - се смеят на собствените тревоги и страх.
Николай и Румяна са чудесен тандем и не е ясно кой точно какво е написал в техните книги. Не е случаен и фактът, че често пишат за светите места по земята - тези места са описани много точно в книгата им „От Юкатан до Хималая”. Хората, всички хора по света почитат своите божества… често пъти и в моралните си устои много си приличат, казва Николай.
Освен описанията за непознатото за повечето българи, Румяна и Николай често пъти правят и обратната връзка - така са успели да организират фотоизложба в Бразилия, показваща старините на България, и реакцията на бразилците и на чуждите дипломати там - ги навела на мисълта да продължат на пътуват и да пишат за българските забележителности.
Една от последните им книги е „1000 страници за България”, а в момента подготвят и друга - „2000 страници за България“. Какво толкова може да се напише за една малка територия като България - Земята ни се е случила на Големият път Изток - Запад. Нещо повече - била е  първата спирка на праисторическите заселници на Европа. България е сред страните, в които на малка площ е събрано невъобразимо разнообразие... Това е отговорът на двамата пътешественици.ВИЖТЕ ОЩЕ
Село Момчиловци

Историята на дядо Стоян от село Момчиловци

В рубриката „Моята история“ – съвместен проект с гражданска платформа „Move.bg”, ви разказваме интересни родови истории. Тази ще ви отведе в родопското село Момчиловци, откъдето е дядо Стоян. Той е на 90 години, но се чувства млад, здрав и пълен със сила. От какво зависи да живееш дълго и защо любовта е в основата на целия ни живот, ще разберете от..

публикувано на 20.11.17 в 16:15
Светилищният комплекс край с. Небеска в Източните Родопи

За непознатите кътчета из България

В рубриката „География на сетивата“ ни гостува едно пътешественическо семейство – Лидия Целова, адвокат, и Николай Нинов, журналист и писател. Ако времето позволява, не остава уикенд, в който да си стоят в къщи. Набелязват си маршрут и тръгват из България. Пътуват из места, които не са известни. Катерят се по скалите или кръстосват козите пътеки в..

публикувано на 20.11.17 в 15:25
Михайлина Павлова и доц. д-р Иво Драганов в студиото на програма „Христо Ботев“

Силната журналистика и сивите часове телевизионно съдържание

Все по-трудно става на медиите да отстояват мисията си на защитници на обществото в света на фалшивите новини и разклатените ценности или какво ново научихме от медийния фестивал „Българската Европа“ в Русе, по време на който бяха раздадени наградите за журналистика в защита на обществения интерес. Какво и кого насърчава този фестивал? Какво показва..

публикувано на 20.11.17 в 13:27
Михайлина Павлова и Горан Благоев

Между вярата и обществото

„История, култура и медии“. Така се нарича юбилейният сборник, посветен на журналиста от БНТ Горан Благоев. Авторът и водещ на „Вяра и общество“ и на История.bg бе в „Мрежата“ на програма „Христо Ботев“ на БНР, за да си говорим за творците, взели участие в сборника. Те са изявени имена в областта на църковната история и православното изкуство, в областта..

публикувано на 20.11.17 в 12:50
Римския форум в Пловдив

За днешната сила на древния форум

Тези дни пловдивските общинари създадоха още няколко милионера, по елементарна и за първолак, но пък законодателно ефективна схема. Преди 14 години общината продава земя в центъра на центъра за милион и двеста. Сега си я връща за близо четири пъти повече. И тогава и сега в кадастралните, градоустройствени, исторически и архивни документи е отбелязано, че..

публикувано на 20.11.17 в 12:25