От Юкатан до Хималая, чак до планините на България

Живот по пътищата на света

Румяна Николова и Николай Генов.
Снимка: личен архив

Необикновеното семейство на журналистите Румяна Николова и Николай Генов може да се опише с няколко думи: андреналин на приключенията, приятели на номадството, фотографията, любовта, непознатото и написаните книги…
Тя е журналист, отдал повече от 30 години на печатните издания, той през годините се е утвърдил като фотограф. Сега тези две професии са се смесили, тъй като по време на техните пътешествия по света често пъти не е било ясно кой държи апарата, и кой - диктофона. Живеят заедно от 15 години, но и преди това са пътували достатъчно. Запознали са се разбира се на пътя - в случая на едно пътешествие с кораб по река Дунав. Имат издадени около 16 книги - всички свързани с пътешествията им по света и из България.
Нека никой не си прави илюзиите, че двамата пътешественици, които не признават такива неща като 4-звездни хотели, ол-инклузив почивки, специално подбран транспорт или храна - не са имали и трудни и лоши моменти по пътищата на света. Те не обичат да си спомнят за това, а когато разказват за някои свои недотам приятни приключения - се смеят на собствените тревоги и страх.
Николай и Румяна са чудесен тандем и не е ясно кой точно какво е написал в техните книги. Не е случаен и фактът, че често пишат за светите места по земята - тези места са описани много точно в книгата им „От Юкатан до Хималая”. Хората, всички хора по света почитат своите божества… често пъти и в моралните си устои много си приличат, казва Николай.
Освен описанията за непознатото за повечето българи, Румяна и Николай често пъти правят и обратната връзка - така са успели да организират фотоизложба в Бразилия, показваща старините на България, и реакцията на бразилците и на чуждите дипломати там - ги навела на мисълта да продължат на пътуват и да пишат за българските забележителности.
Една от последните им книги е „1000 страници за България”, а в момента подготвят и друга - „2000 страници за България“. Какво толкова може да се напише за една малка територия като България - Земята ни се е случила на Големият път Изток - Запад. Нещо повече - била е  първата спирка на праисторическите заселници на Европа. България е сред страните, в които на малка площ е събрано невъобразимо разнообразие... Това е отговорът на двамата пътешественици.ВИЖТЕ ОЩЕ
Анастасия Гешева в студиото на

Светът се нуждае от нов ред

Само една държава в света в историята на човечеството досега използва на живо, срещу друг народ, ядрено оръжие, с което предизвиква масова смърт. Оттогава са минали десетилетия. Прескочен е праг на нов век – високотехнологичен и коренно различен от досегашните. Човечеството знае коя е държавата. Дали държавата знае кое е човечеството? „Светът се нуждае от..

публикувано на 21.09.17 в 14:59

Къде се крие силата?

Ученици от професионалната гимназия по селско стопанство в Садово са пребили свой учител. Инцидентът е станал преди два дни, а учителят е откаран в болница. По първоначални данни трима ученици от най-горния клас в гимназията започнали да отварят вратите на стаите от последния етаж по време на урок, като обяснявали, че не знаят какъв час имат. Учителка по..

публикувано на 21.09.17 в 12:25
Емилия Илиева

Емпатията - как може да помогне на децата в началото на учебната година

Ненасилствената комуникация е метод на общуване, според който най- големият глад на нашето съвремие и гладът за разбиране. Търсим всевъзможни начини на бъдем чути без да си даваме сметка колко рядко се заслушваме в думите на околните. И дори н тези на нашите деца. Как влияе на децата преходът от ваканцията към училището и възможно ли е да ги мотивираме..

публикувано на 21.09.17 в 12:03

Ще ни срути това изобилие

Един от основните кусури на социализма беше нямането. Е, много нямане ни газеше тогава. Периодично изчезваше ту червеният пипер, ту лещата, ту чесънът. Да не говорим за автомобилните гуми, цветните телевизори, хладилниците, мебелите. Там дефицитът беше постоянен. Но ако при пипера и чесъна липсата можеше да се обясни със слаба реколта, а при..

публикувано на 20.09.17 в 12:23

Как да засилим имунитета си в началото на есента и предстоящата зима

Какви са модерните и алтернативни методи за засилване на имунитета, как да разберем, че трябва да обърнем по-сериозно внимание на неговото състояние и какви са признаците за отслабването му в този сезон - на тези и на още много други важни за здравето ни въпроси в "Нашият ден - практично" отговари проф. Мартинова - клиничен имунолог в Институт "Пирогов"...

публикувано на 20.09.17 в 12:22