Волжска и Дунавска България в исторически спомен и геополитическо бъдеще

Българите ще бъдат възприемани от света така, както се държат, смята доц. д-р Татяна Ярулина

Древният град Болгар. Културният комплекс в днешен Татарстан бе включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Снимка: wikipedia.org
Три години след включването в списъка на паметниците на културата под закрилата на ЮНЕСКО древният град Болгар продължава да разкрива тайните си и да подканва съвременните българи да се обединят в името на общото бъдеще.
Гид в това предизвикателно пътуване между историческото минало и геополитическото настояще е доц. д-р Татяна Ярулина, която с научни и исторически факти отваря портата към древния град.
Къде се късат връзките на българите от Волжска и Дунавска България и защо е важно да бъдат възстановени именно днес? Как държава като Унгария цени общото минало и учим ли се да разчитаме знаците на обединение или разделение в логистиката и нивото на развитие на инфраструктурата между съвременните страни? Какви тайни послания крие Черната палата в град Болгар и какво продължение следва в радиоефира - чуйте още от звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
„Спасителят на света“ от Леонардо да Винчи

Видимо и невидимо зад най-скъпата картина в света

„Тя учетвори стойността на предварителната оценка от 100 млн долара. За мен това е наистина забележително!... Въпросът съвсем естествено е, докъде ще стигне тази спирала? Дали ще видим един ден шест или осем пъти увеличаване на оценката?...“ – пита се проф. Стоян Сгурев след рекорда от 450 млн долара, за  колкото беше продадена на търг картината..

публикувано на 21.11.17 в 15:17
Веско Велев

Живописният мистицизъм на Веско Велев

"Живописният мистицизъм" на Веско Велев е озаглавена представителната изложба на художника, която се показва в галерия „Контраст“. Разположени са около 40 творби, акрил върху платно, както и серия рисунки, които авторът показва за първи път. Различни сюжети, различни гледни точки, места, които са вдъхновявали артиста през последното лято или сезон, но..

публикувано на 21.11.17 в 14:39
Кадър от филма

Предпремиерно – новия български филм „Кораб в стая“

Точно преди първата прожекция в България поканихме режисьора на „Кораб в стая“ Любомир Младенов и актьорите Елена Димитрова и Цветан Алексиев да ни разкажат за снимките, работата с близки приятели и начина, по който сценарият поема в своя собствена посока, когато героите и обстоятелствата го поведат. Разговаряме също и за възприемането на „Кораб в стая“..

публикувано на 21.11.17 в 13:00

Поезията като неподминато съкровище

Отношенията на Константин Петров с поезията не са предопределени нито от образованието му, нито от всекидневните му занимания. Те са като отношението на дете, което пази в шарена метална кутия монети, лъскави копчета, чаркове от загадъчни машинки и красиви камъчета, намерени на улицата, на плажа и в планината. Така социалният антрополог Роберт Леви..

публикувано на 21.11.17 в 11:40
Плакатът и сцена от спектакъла

С премиера по Чехов откриват Есенните театрални празници в Ямбол

„Шега в едно действие“ е премиерният спектакъл на Ямболския драматичен театър „Невена Коканова“, с който ще бъдат открити тазгодишните Есенни театрални празници. Постановката на Антон Угринов е компилация от две едноактни комедии и няколко разказа на руския класик. Разбира се, те не са сюжетно свързани – всичко е в логиката на съня, но те са тематично..

публикувано на 20.11.17 в 14:05