За Джуно Диас - за победите и за грешките

Джуно Диас
ЕПА/БГНЕС

Джуно Диас е доминикански писател, носител на наградата „Пулицър”, добре познат у нас с романа си „Краткият чуден живот на Оскар Уао”, издаден преди няколко години. Сега обаче излиза и сборника му с разкази „Ето така я губиш” -  уж привидно истории за любовта, но всъщност истории за всичко - и за разделите, и за грешките, и за приятелите, и за пътищата, които се пресичат за кратко.
Джуно Диас освен всичко има и интересна биография - роден в Доминиканската Република, но живее в САЩ. Преподава творческо писане в Масачузетския технологичен институт, пише често по въпросите за човешките права, а преди две години властите от Доминиканската република взеха решение да отнемат наградата му за заслуги към страната, заради участието му в протест за защита на правата на нелегалните емигранти.
Разговаряме с Десислава Желева, книжен блогър и Савина Николова, редактор на сборника, за „Ето така я губиш”.


ВИЖТЕ ОЩЕ
„Спасителят на света“ от Леонардо да Винчи

Видимо и невидимо зад най-скъпата картина в света

„Тя учетвори стойността на предварителната оценка от 100 млн долара. За мен това е наистина забележително!... Въпросът съвсем естествено е, докъде ще стигне тази спирала? Дали ще видим един ден шест или осем пъти увеличаване на оценката?...“ – пита се проф. Стоян Сгурев след рекорда от 450 млн долара, за  колкото беше продадена на търг картината..

публикувано на 21.11.17 в 15:17
Веско Велев

Живописният мистицизъм на Веско Велев

"Живописният мистицизъм" на Веско Велев е озаглавена представителната изложба на художника, която се показва в галерия „Контраст“. Разположени са около 40 творби, акрил върху платно, както и серия рисунки, които авторът показва за първи път. Различни сюжети, различни гледни точки, места, които са вдъхновявали артиста през последното лято или сезон, но..

публикувано на 21.11.17 в 14:39
Кадър от филма

Предпремиерно – новия български филм „Кораб в стая“

Точно преди първата прожекция в България поканихме режисьора на „Кораб в стая“ Любомир Младенов и актьорите Елена Димитрова и Цветан Алексиев да ни разкажат за снимките, работата с близки приятели и начина, по който сценарият поема в своя собствена посока, когато героите и обстоятелствата го поведат. Разговаряме също и за възприемането на „Кораб в стая“..

публикувано на 21.11.17 в 13:00

Поезията като неподминато съкровище

Отношенията на Константин Петров с поезията не са предопределени нито от образованието му, нито от всекидневните му занимания. Те са като отношението на дете, което пази в шарена метална кутия монети, лъскави копчета, чаркове от загадъчни машинки и красиви камъчета, намерени на улицата, на плажа и в планината. Така социалният антрополог Роберт Леви..

публикувано на 21.11.17 в 11:40
Плакатът и сцена от спектакъла

С премиера по Чехов откриват Есенните театрални празници в Ямбол

„Шега в едно действие“ е премиерният спектакъл на Ямболския драматичен театър „Невена Коканова“, с който ще бъдат открити тазгодишните Есенни театрални празници. Постановката на Антон Угринов е компилация от две едноактни комедии и няколко разказа на руския класик. Разбира се, те не са сюжетно свързани – всичко е в логиката на съня, но те са тематично..

публикувано на 20.11.17 в 14:05