Близки срещи с Мария Касимова

Част от корицата на книгата „Близки срещи със смесени чувства”.

Мария Касимова-Моасе е журналист, експерт по етикет и протокол, също и писател, и занимаваща се с туристически бизнес. Много по-лесно е да си оптимист, е нейният основен жизнен лайтмотив.
За избора си на професия сигурно била повлияна от присъствието си в Младежка редакция на програма „Христо Ботев”, където е сътрудничила още когато е била в гимназията. Била е доведена в радиото от баща си - покойния актьор Хиндо Касимов, както се казва „да изкара някой лев през ваканциите”…
По-късно Мария наистина става журналист в централни вестници водещи списания, работи и в БНТ и Би Ти Ви, а съвсем наскоро издаде и първата си самостоятелна книга „Близки срещи със смесени чувства”. Книгата е пъзел от истории, които всеки сам си подрежда емоционалната си памет… малки истории за големия живот - пишe за този сборник от разкази и есета рецензентът Георги Тошев.
Мария е от онези журналисти, които се занимават с чисто човешките проблеми, и проследява не една и две съдби в изданията, за които работи. Признава, че нерядко човешките истории са я натъжавали, но… е продължавала упорито да се занимава с тях.
Освен журналист Мария Касимова е експерт по етикет и протокол… нека обаче никой не си я представя като една превзета дама, която пие кафето си с вирнато кутре. Мария е много естествена и по нищо не се различава от всички нас, а правилата на доброто държание ги е изучила, тъй като смята, че те са важни за общуването помежду ни. За нея доброто държание е просто да не бъдеш груб. И по нейни думи нека никой не си мисли, че е някаква непризната аристократка, която е работила само върху собствената си личност и духовност, а децата й са отгледани от гувернантки…
Днес Мария прекарва от времето си на един малък туристически остров в Испания, където помага на туристическия бизнес на съпруга си, друга част прекарва в България при двете си дъщери, а когато могат, всички се събират заедно, независимо къде.
Освен това Мария е много активна както като помощник на г-н Моасе в поддържането на къщата им за гости, така и в социалните мрежи, и времето й за почивка е доста ограничено…
Не е лошо да се живее между България, Франция и Испания, и на трите места можеш да се чувстваш щастлив, казва тя.
Всъщност подобен начин на живот може да води само една многофункционална българка, която се че чувства добре при многото си задължения, е нейният коментар за личния й живот.


ВИЖТЕ ОЩЕ

За един впечатляващ филм от Берлинале

Престижният кинофестивал Берлинале продължава. Филмът „Не ме докосвай“ имаше своята световната премиера там. Той е с българско участие – с продуцент Мартичка Божилова, актрисата Ирмена Чичикова, изпълнява една от главните роли, а Георги Налджиев има поддържаща роля. Режисьор и сценарист е Адина Пинтиле. Родена е през 1980 година в Румъния. Завършва..

публикувано на 22.02.18 в 16:25
Явор Гърдев

В лабораторията за пиеси на Явор Гърдев

В момента в Нов български университет тече лабораторията по писане на пиеса от второто издание на конкурса на НБУ за нова пиеса’ 2018 на тема „Родината“. В рамките на седмица режисьорът Явор Гърдев работи със селектираните от академичното жури пиеси сред постъпили драматургични текстове от 60 участници в първия етап. Това са „Вампири“ на Стефан..

публикувано на 22.02.18 в 15:55
Инсталация от изложбата на Калин Серапионов Choose Training в галерия Credo Bonum

Търсят ли се у нас архитектура и култура

Виждали ли сте някъде в София съвременно изкуство и къде? Защо в градовете на Западна Европа, инсталациите отдавна са част от заобикалящата ни среда? А ние продължаваме да издигаме паметници и бюстове, да спорим , дали да ги запазим или да ги подменим с други и в крайна сметка да се превърнем в едно бутафорно Скопие! Време ли е съвременното изкуство да..

публикувано на 22.02.18 в 15:29
Gazebo, инсталация в конкретна среда, Лъчезар Бояджиев

Лъчезар Бояджиев събра в изложба миналото настояще

Никога не съм подозирал, че чак толкова много рисувам! – това е едно от откритията, които е направил за себе си художникът Лъчезар Бояджиев, докато е подготвял ретроспективната си изложба „Sic Transit Media Mundi (Настоящето е прекалено късо и доста тясно)“. Изложбата, която на практика обобщава над 20-годишен творчески път, е осъществена с помощта на..

публикувано на 22.02.18 в 15:05
Александър Кенанов

Може и в България

Намерете вашето нещо, онова, което не просто ви вдъхновява, а живее и диша чрез вас. Визуализирайте го – точно, ясно и в детайли. Придайте му образ, влейте му живот и енергия, та дори и малко стрес. Превърнете го в пълнокръвен проект, който да заживее собствен живот. Или както казва продуцентът и мениджър Александър Кенанов, намерете тема, която ви..

публикувано на 22.02.18 в 09:10