Близки срещи с Мария Касимова

Част от корицата на книгата „Близки срещи със смесени чувства”.

Мария Касимова-Моасе е журналист, експерт по етикет и протокол, също и писател, и занимаваща се с туристически бизнес. Много по-лесно е да си оптимист, е нейният основен жизнен лайтмотив.
За избора си на професия сигурно била повлияна от присъствието си в Младежка редакция на програма „Христо Ботев”, където е сътрудничила още когато е била в гимназията. Била е доведена в радиото от баща си - покойния актьор Хиндо Касимов, както се казва „да изкара някой лев през ваканциите”…
По-късно Мария наистина става журналист в централни вестници водещи списания, работи и в БНТ и Би Ти Ви, а съвсем наскоро издаде и първата си самостоятелна книга „Близки срещи със смесени чувства”. Книгата е пъзел от истории, които всеки сам си подрежда емоционалната си памет… малки истории за големия живот - пишe за този сборник от разкази и есета рецензентът Георги Тошев.
Мария е от онези журналисти, които се занимават с чисто човешките проблеми, и проследява не една и две съдби в изданията, за които работи. Признава, че нерядко човешките истории са я натъжавали, но… е продължавала упорито да се занимава с тях.
Освен журналист Мария Касимова е експерт по етикет и протокол… нека обаче никой не си я представя като една превзета дама, която пие кафето си с вирнато кутре. Мария е много естествена и по нищо не се различава от всички нас, а правилата на доброто държание ги е изучила, тъй като смята, че те са важни за общуването помежду ни. За нея доброто държание е просто да не бъдеш груб. И по нейни думи нека никой не си мисли, че е някаква непризната аристократка, която е работила само върху собствената си личност и духовност, а децата й са отгледани от гувернантки…
Днес Мария прекарва от времето си на един малък туристически остров в Испания, където помага на туристическия бизнес на съпруга си, друга част прекарва в България при двете си дъщери, а когато могат, всички се събират заедно, независимо къде.
Освен това Мария е много активна както като помощник на г-н Моасе в поддържането на къщата им за гости, така и в социалните мрежи, и времето й за почивка е доста ограничено…
Не е лошо да се живее между България, Франция и Испания, и на трите места можеш да се чувстваш щастлив, казва тя.
Всъщност подобен начин на живот може да води само една многофункционална българка, която се че чувства добре при многото си задължения, е нейният коментар за личния й живот.


ВИЖТЕ ОЩЕ
 Един от роботите-наблюдатели в българския пълнометражен анимационен филм

Влезте в „Зоотроп“

13-ото издание на Световния фестивал на анимационния филм във Варна тази година открои 13 български филма. Един от тях беше „Зоотроп“ – пълнометражната анимация на братята Сотир и Пенко Гелеви, която спечели наградата на Съюза на българските филмови дейци. В основата на анимацията лежи движението – физическо, социално и емоционално. Главни герои..

публикувано на 21.09.17 в 15:30
Част от корицата на книгата „Агресията”

Йеспер Юл с книга за агресията

Да се помъчиш да oтĸpиeш ĸaĸвo пopaждa ядa, гнeвa, нacилиeтo и oмpaзaтa и дa пoлoжиш ycилия дa ce cпpaвиш c бypнитe чyвcтвa в ceмeйcтвoтo, в дeтcĸaтa гpaдинa и нa yлицaтa, ca двe ĸopeннo paзлични нeщa. Блaгoдapeниe нa чeтиpидeceт гoдини ĸлиничeн и пeдaгoгичecĸи oпит, aз cтигнax дo няĸoи пpaĸтичecĸи oтгoвopи, ĸoитo щe излoжa тyĸ. – пише Йеспер Юл..

публикувано на 21.09.17 в 09:35

Потомците на Мойсей посрещат новата 5778 година

Довечера (20 септември 2017) настъпва Еврейската Нова година Рош аШана. По традиция тя ще бъде посрещната не само в Израел, но и навсякъде по света, където има еврейски общности. Празникът започва вечерта, тъй като в еврейския календар дните се отброяват не от настъпването на утрото и не от полунощ, а от залез слънце. „Рош аШана“ се превежда като „главата..

публикувано на 20.09.17 в 16:52

Среща в бялото под звука на тишината

Любен Димитров с роден през 1989 г. в гр. Силистра. Завършил е специалност право в юридическия факултет на Университета за национално и световно стопанство, както и курс по творческо писане в първия випуск на Творческа академия „Валери Петров“ с преподаватели Дарин Тенев и писателите Владимир Зарев и Емил Андреев. Работи като криминален журналист и..

публикувано на 20.09.17 в 15:05

Cinelibri 2017 ни очаква през октомври

Третото издание на единствения у нас кино-литературен фестивал ще се проведе между 11 и 22 октомври. Необикновено събитие, изцяло посветено на екранизации на книги. Над 140 прожекции ще има в София и близо 100 – в 11 други градове на страната. Организаторите обещават фестивален афиш с 32 пълнометражни филма и 5 късометражни ленти, редом с вечна..

публикувано на 19.09.17 в 17:01