Близки срещи с Мария Касимова

Част от корицата на книгата „Близки срещи със смесени чувства”.

Мария Касимова-Моасе е журналист, експерт по етикет и протокол, също и писател, и занимаваща се с туристически бизнес. Много по-лесно е да си оптимист, е нейният основен жизнен лайтмотив.
За избора си на професия сигурно била повлияна от присъствието си в Младежка редакция на програма „Христо Ботев”, където е сътрудничила още когато е била в гимназията. Била е доведена в радиото от баща си - покойния актьор Хиндо Касимов, както се казва „да изкара някой лев през ваканциите”…
По-късно Мария наистина става журналист в централни вестници водещи списания, работи и в БНТ и Би Ти Ви, а съвсем наскоро издаде и първата си самостоятелна книга „Близки срещи със смесени чувства”. Книгата е пъзел от истории, които всеки сам си подрежда емоционалната си памет… малки истории за големия живот - пишe за този сборник от разкази и есета рецензентът Георги Тошев.
Мария е от онези журналисти, които се занимават с чисто човешките проблеми, и проследява не една и две съдби в изданията, за които работи. Признава, че нерядко човешките истории са я натъжавали, но… е продължавала упорито да се занимава с тях.
Освен журналист Мария Касимова е експерт по етикет и протокол… нека обаче никой не си я представя като една превзета дама, която пие кафето си с вирнато кутре. Мария е много естествена и по нищо не се различава от всички нас, а правилата на доброто държание ги е изучила, тъй като смята, че те са важни за общуването помежду ни. За нея доброто държание е просто да не бъдеш груб. И по нейни думи нека никой не си мисли, че е някаква непризната аристократка, която е работила само върху собствената си личност и духовност, а децата й са отгледани от гувернантки…
Днес Мария прекарва от времето си на един малък туристически остров в Испания, където помага на туристическия бизнес на съпруга си, друга част прекарва в България при двете си дъщери, а когато могат, всички се събират заедно, независимо къде.
Освен това Мария е много активна както като помощник на г-н Моасе в поддържането на къщата им за гости, така и в социалните мрежи, и времето й за почивка е доста ограничено…
Не е лошо да се живее между България, Франция и Испания, и на трите места можеш да се чувстваш щастлив, казва тя.
Всъщност подобен начин на живот може да води само една многофункционална българка, която се че чувства добре при многото си задължения, е нейният коментар за личния й живот.


ВИЖТЕ ОЩЕ

С „Натюрморти“ продължава завръщането на Константин (Кочо) Гърнев в България

Втора изложба, организирана от Аукционна къща „Виктория“, дава възможност на българската публика да опознае художника Кочо Гърнев, чиито творби едва наскоро се завърнаха в родината му, благодарение на екипа на галерията. През февруари платната на твореца изпълниха залите на Националната художествена галерия – Двореца, където бяха изложени над сто негови..

обновено на 21.06.18 в 16:55

Георги Господинов: Дайте още малко да опитаме да се борим за смисъла на думите

Новата книга на Георги Господинов „Всичките наши тела“ събира свръхкратки истории, писани през различни периоди от живота му. Спомени, разсъждения, малки притчи, кратки разкази – всички те абсурдни, меланхолни и иронични едновременно и, както той самият казва, „писани с кеф“. Изборът на този кратък жанр Господинов обяснява с нуждата от малко тишина, в..

публикувано на 21.06.18 в 14:05
Алла Георгиева

„Животът е песен“

„Животът е песен“ е изложба в столичната галерия „Структура“, която е добре да се види, не само защото подхваща с изключителна сила и искреност една много тежка тема – тази за страха от смъртта, но и защото визуалната ѝ сила казва много повече от думите. Алла Георгиева показва живопис, обекти, рисунки бродирани на ръка с конец и коса, ярки портрети от..

публикувано на 21.06.18 в 13:00

Документални истории за София

„Градски детектив“ е подкаст за градските легенди на София и хората, които ги създават. Очаквайте ги през седмица на български и английски език от 23 април до 30 юни. Може да ги слушате на сайта или да се абонирате за тях през RSS и в iTunes. „Градски детектив“ е проект на сдружение „Плюс“ с подкрепата на културната програма на Българското..

публикувано на 20.06.18 в 17:05

„Венерин ритуал“ – изложба на младия френски художник Мич Брезунек в Пловдив

29-годишният французин Мич Брезунек откри самостоятелна изложба в пловдивската галерия L'Union de Paris. В картини и скулптури-метафори той въплътява усещането си за женското начало и любовта, символ на които от древни времена е богинята Венера. Художникът вече е участвал в общи изложби в България, представял се е и два пъти самостоятелно в София. От..

публикувано на 20.06.18 в 15:55