Близки срещи с Мария Касимова

Част от корицата на книгата „Близки срещи със смесени чувства”.

Мария Касимова-Моасе е журналист, експерт по етикет и протокол, също и писател, и занимаваща се с туристически бизнес. Много по-лесно е да си оптимист, е нейният основен жизнен лайтмотив.
За избора си на професия сигурно била повлияна от присъствието си в Младежка редакция на програма „Христо Ботев”, където е сътрудничила още когато е била в гимназията. Била е доведена в радиото от баща си - покойния актьор Хиндо Касимов, както се казва „да изкара някой лев през ваканциите”…
По-късно Мария наистина става журналист в централни вестници водещи списания, работи и в БНТ и Би Ти Ви, а съвсем наскоро издаде и първата си самостоятелна книга „Близки срещи със смесени чувства”. Книгата е пъзел от истории, които всеки сам си подрежда емоционалната си памет… малки истории за големия живот - пишe за този сборник от разкази и есета рецензентът Георги Тошев.
Мария е от онези журналисти, които се занимават с чисто човешките проблеми, и проследява не една и две съдби в изданията, за които работи. Признава, че нерядко човешките истории са я натъжавали, но… е продължавала упорито да се занимава с тях.
Освен журналист Мария Касимова е експерт по етикет и протокол… нека обаче никой не си я представя като една превзета дама, която пие кафето си с вирнато кутре. Мария е много естествена и по нищо не се различава от всички нас, а правилата на доброто държание ги е изучила, тъй като смята, че те са важни за общуването помежду ни. За нея доброто държание е просто да не бъдеш груб. И по нейни думи нека никой не си мисли, че е някаква непризната аристократка, която е работила само върху собствената си личност и духовност, а децата й са отгледани от гувернантки…
Днес Мария прекарва от времето си на един малък туристически остров в Испания, където помага на туристическия бизнес на съпруга си, друга част прекарва в България при двете си дъщери, а когато могат, всички се събират заедно, независимо къде.
Освен това Мария е много активна както като помощник на г-н Моасе в поддържането на къщата им за гости, така и в социалните мрежи, и времето й за почивка е доста ограничено…
Не е лошо да се живее между България, Франция и Испания, и на трите места можеш да се чувстваш щастлив, казва тя.
Всъщност подобен начин на живот може да води само една многофункционална българка, която се че чувства добре при многото си задължения, е нейният коментар за личния й живот.


ВИЖТЕ ОЩЕ
„Спасителят на света“ от Леонардо да Винчи

Видимо и невидимо зад най-скъпата картина в света

„Тя учетвори стойността на предварителната оценка от 100 млн долара. За мен това е наистина забележително!... Въпросът съвсем естествено е, докъде ще стигне тази спирала? Дали ще видим един ден шест или осем пъти увеличаване на оценката?...“ – пита се проф. Стоян Сгурев след рекорда от 450 млн долара, за  колкото беше продадена на търг картината..

публикувано на 21.11.17 в 15:17
Веско Велев

Живописният мистицизъм на Веско Велев

"Живописният мистицизъм" на Веско Велев е озаглавена представителната изложба на художника, която се показва в галерия „Контраст“. Разположени са около 40 творби, акрил върху платно, както и серия рисунки, които авторът показва за първи път. Различни сюжети, различни гледни точки, места, които са вдъхновявали артиста през последното лято или сезон, но..

публикувано на 21.11.17 в 14:39
Кадър от филма

Предпремиерно – новия български филм „Кораб в стая“

Точно преди първата прожекция в България поканихме режисьора на „Кораб в стая“ Любомир Младенов и актьорите Елена Димитрова и Цветан Алексиев да ни разкажат за снимките, работата с близки приятели и начина, по който сценарият поема в своя собствена посока, когато героите и обстоятелствата го поведат. Разговаряме също и за възприемането на „Кораб в стая“..

публикувано на 21.11.17 в 13:00

Поезията като неподминато съкровище

Отношенията на Константин Петров с поезията не са предопределени нито от образованието му, нито от всекидневните му занимания. Те са като отношението на дете, което пази в шарена метална кутия монети, лъскави копчета, чаркове от загадъчни машинки и красиви камъчета, намерени на улицата, на плажа и в планината. Така социалният антрополог Роберт Леви..

публикувано на 21.11.17 в 11:40
Плакатът и сцена от спектакъла

С премиера по Чехов откриват Есенните театрални празници в Ямбол

„Шега в едно действие“ е премиерният спектакъл на Ямболския драматичен театър „Невена Коканова“, с който ще бъдат открити тазгодишните Есенни театрални празници. Постановката на Антон Угринов е компилация от две едноактни комедии и няколко разказа на руския класик. Разбира се, те не са сюжетно свързани – всичко е в логиката на съня, но те са тематично..

публикувано на 20.11.17 в 14:05