Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 1 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
• Психеделика в нощта.
1967 г. е емблематична в историята на рок музиката. Новаторството и експерименталността набират скорост, психеделиката се утвърждава все повече като предпочитан изказ, а на бял свят се появяват два албума станали еталон за подражание. Интересен факт е, че са записани по едно и също време, на едно и също място – Abbey Road Studios, от две от най-великите рок групи – „Бийтълс“ и „Пинк Флойд“. Ще чуем и двата изцяло.
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band – преломен за „Бийтълс“, и The Piper At The Gates Of Dawn – дебютен за „Пинк Флойд“ и единствен с участието на „лудият диамант“ Сид Барет.
• Ще посрещнем „Джулая“ подобаващо с концерт на „Юрая Хийп“ – Live at Koko, London 2014.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на „Балкански гласове – фемили“, Михаил Маринов, Надежда Хвойнева, братя Виденови, Калинка Згурова, Конушенска група, Иво Папазов, Данка Цветкова, Стефан Георгиев и други.

от 6.00 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
Ще бъдем в град Белоградчик, където ще посетим крепостта над града, ще влезем в музея и галерията. От срещите ни там ще научим за историята на града, за забележителностите в района, поминъка и живота на хората.
Няма как да не се разходим до пещера „Магурата“, където ще научим повече за нея. Пътят ни за там минава покрай село Вещица и привлечени от странното име ще влезем и в него.

от 7.15 до 8.00 часа
За здравето
„Юлско утро“ – за малки и големи.
Гост: проф. Владимир Пилософ. Акценти: развитие и проблеми на българската педиатрия, най-чести здравословни грижи през лятото, детските хирурзи и специалисти... на изчезване, слънце, море, планина, въздух и здрав имунитет, бебета на плажа, ще имаме ли Национална детска болница?
И още: лекарите, на които вярваме, безплатни кардиологични прегледи във ВМА, хомеопатия и ваксини.

от 8.00 до 11.00 часа
Семейно радио
• Минути за вярата
• Детски радиотеатър: „Неволята“, драматизация от Мая Бениеш по българска народна приказка
• Яйцето на света (етнографската рубрика за деца на БНР): малките ни слушатели ще научат любопитни факти за слънцето или с други думи „Златното колело“.
• Музикални картинки: разказ за предшественика на джаза и фокстрота – музикалния стил „Рагтайм“, който е бил популярен в началото на миналия век.
• Младата майка: ще си поговорим за децата и водата и как гребането и рафтинга помагат на деца в неравностойно положение и с увреждания да усетят нови и градивни емоции.
• Ще се включим на живо от фестивала „Здравей!“ от Южния парк в София, за да усетим тръпката от движението в една нова спортна дисциплина – „Бебетон“ (състезание по бягане с бебешки колички)
• Ще се запознаем с добрите и екологични хрумвания на група млади хора, които са измислили забавни и практични приложения на старите и неизползваеми домашни компютри.
• От другата страна: с психолога Ясен Николов ще поговорим за това какво да направим, за да не превръщаме семейната почивка в семеен кошмар.
• Семейната библиотека: ще попълним с „Чичо Томовата колиба“ на Хариет Бичър Стоу.
• Моето семейство: Момчил Георов и съпругата му Джулия Мария Лолли-Георова.
• Вкусът на истината

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
• На какво се смеят музикантите – популярни анекдоти за музиканти.
• Специален гост: Кристиян Гуджунов.

от 12.15 до 13.30 часа
Мрежата
• Корупцията, новосъздаденият „Антикорупционен фонд“ и медиите в България – пресечни точки. Събеседници: журналистът Николай Стайков, Мирослава Петрова, председател на УС на гражданската организация „Антикорупционен фонд“, и адвокат д-р Ирена Георгиева, автор на сравнителен анализ на корупционните практики в ЕС и  книгата  "Използване на прозрачността срещу корупцията при обществените поръчки".
• Петър Пунчев за книгата му „Вие сте тук“

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”
Поредната среща с удивителните и леко стряскащи образи в кабарето на редакция „Хумор и сатира“.

от 14.30 до 15.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
Световен музей на връзките с обществеността в Ню Йорк
Идеята за създаването на музея идва от едно вдъхновение на Едуард Бернайс, световно признат като „бащата на PR-a“ – „Връзките с обществеността“. През 1919 г. той открива един от първите офиси за връзки с обществеността в Ню Йорк. Няколко години по-късно Бернайс е и първият преподавател по PR теория и практика в Нюйоркския университет. Издава и първата книга, посветена на „Връзките с обществеността“.
Своите впечатления за Световния музей на връзките с обществеността в Ню Йорк, споделя Максим Бехар, който е и член на Борда на музея. С него продължаваме разговора за PR на културното наследство, на художествената галерия и на музея. Г-н Бехар е президент на световната PR организация ICCO, създател и управител на българската PR компания M3 Communications Group, Inc. и носител на международната награда ProPR за 2017 година.

от 15.00 до 15.30 часа
Мултикултурни диалози
Албански фолклор, рокендрол, минимализъм и социално послание в най-новия албум на скопския квартет „Бла Бла Бла“ „Тесто за медиен пъкъл“ – разговор с Идриз Амети, фронтмен на формацията – за диалектите, за „привкуса на Скопие“, за героите и лидерите (истински и фалшиви), за мултикултурализма и за „единствената родина на твореца“, която (както при Набоков) съвсем естествено е детството.

от 15.30 до 16.00 часа
Музика за двама
Мина и Челентано – две знакови имена за италианската популярна музика.
Две музикални легенди, които обичат да пеят заедно!

от 16.00 до 16.30 часа
Часът на думите
Гост: писателката Петя Павлова.

16.30 до 17.00 часа
Искам
• Думата на деня: Звезда, но не за астрономически тела говорим тази събота, а за „звездите“ на популярната култура и странното ни време.
• С музиканта Илко Биров, който е гост на предаването, разговаряме за алтернативната музикална сцена, Боб Дилън и неговия Нобел за литература, а също за това как се проверява хубавата песен: когато я затананикат децата…
• Бележки върху календара: противоречивият, но и гениален Луи-Фердинан Селин. В неговата компания са и три много различни, но силни жени: Жорж Санд, принцеса Даяна и Лив Тайлър. Завършваме с появата на вещ, която от най-верен другар на писателя, се превърна в нещо красиво, но безполезно – пишещата машина.
Музиката е от госта ни Илко Биров, с акомпанимент от „Симпли Ред“, „КоРн“ и Бебел Жилберту.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Вашият избор
Музика по желание на слушателите
Концерт, с изпълнения на: Димитър Лавчев, Галя Петрова, Николай Гурбанов, оркестър „Видин“, Катя Георгиева, Васил Вълканов, оркестър „Тракийско настроение“ и много други.

от 19.15 до 19.30 часа
Щуротека
Песни от „Сладкопойна чучулига“, Бургас, 2016 г.

от 19.30 до 20.00 часа
Документално студио
„В кухнята“, документална пиеса от Таня Шахова.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
Директно предаване от Виена – „Дон Карлос“ на Джузепе Верди. Спектакъл на Виенската държавна опера с участието на съставите на театъра, дирижирани от Мюнг Вун Чунг. В ролите: Красимира Стоянова, Рамон Варгас, Елена Жидкова, Пласидо Доминго, Феручо Фурлането, Айн Ангер, Илеана Тонка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 29 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 65 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Любомира Константинова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 28.03.24 в 09:20

Четвъртък, 28 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 64 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Концертният албум "Live In Montreux 91-97" на американската вокалистка и авторка Рашел..

публикувано на 27.03.24 в 08:25

Сряда, 27 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 63 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 26.03.24 в 16:15

Вторник, 26 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 62 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 25.03.24 в 08:25

Понеделник, 25 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 61 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев В продължение на поредицата за третото течение в джаза, тази нощ започваме с класическия Quatuor Ébène и кларинетът на Мишел Портал в новата им колаборация "Вечните истории", включваща..

публикувано на 24.03.24 в 08:20